• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények

A Határtalanul pályázat legújabb eseménye volt, hogy november második hetében 20 beregszászi iskolást és két tanárukat fogadták otthonukba és szívükbe jezsus családok. Németh Anna tanárnő, aki évek óta kézben tartja a programot, elmondta, hogy a gyerkek, együtt jezsus vendéglátóikkal, idén is érdekes és tartalmas programokban vettek részt, és élményekkel, barátságokkal gazdagodva tértek haza. Az egyhetes programról készült rövid video összefoglaló megtekinthető ITT.

Last modified on Tuesday, 14 November 2017 17:18

Megszoktuk már, hogy októberben egyszer csak megjelenik a gumiudvaron (Gummihof) egy csapat német diák, körülöttük pedig mi kilencedikeseink cirkálnak. Egy héten át ők - a német gyerekek és tanáraik - is élvezhetik a Loyola Étterem specialitásait, méghozzá soron kívül. Az első napokban a nemzetek szinte teljesen elkülönülve pusmognak, nevetgélnek, és bizony (de persze csak a németek!) mobiltelefont nyomkodnak. A második naptól egyre kevesebb a mobilnyomkodás, és egyre jobban elhalványul a demarkációs vonal is a német-magyar csoport között. A harmadik naptól vegyes csoportokban, nevetgélve, főleg angolul, de ahol bátrabb, illetve multilingual jezsusok vannak, ott németül is folyik a terefere. A programok:

Október 17-én tartották a Művészetek Házában a XIII. Miskolci Nemzeti Estélyt, melynek keretében iskolánk 6.B, 6.S és 10.A osztályos tanulói bemutatták október 23-ai műsorukat. Fellépett még 3 néptáncos pár (Boncsér Jázmin - Kiss Botond, Koseczki Borbála - Mráz Márton, Punk Lilla - Czégé Levente) és a Fényi kamara kórus. Ezután átadták a Kartal-Veczán díjat, melyet az idén

Last modified on Friday, 20 October 2017 08:47
Tuesday, 17 October 2017 09:58

A 9. a osztály lelkigyakorlata

Szeptemberben én és az osztályom lelkigyakorlaton vettünk részt Kurtabércen. Izgatottan vártam, hogy részt vehessek ebben, mivel a testvéremtől csupa jó dolgot hallottam róla. De, mivel ő nem mondhatott semmi konkrét dolgot, elképzelni sem tudtam, hogy mi vár rám. Az előttünk álló két napot egy kikapcsoló túrával kezdtük meg. A korai indulásért a már sárguló levelek csodálatos látványa kárpótolt bennünket. Amikor odaértünk, a lelkes és segítőkész parázsosok sürgő serege

Last modified on Tuesday, 17 October 2017 10:40
Friday, 13 October 2017 14:15

Bűnmegelőzési tábor

A nyár utolsó napjait az osztályommal Kurtabércen töltöttük, bűnmegelőzési táborban. Ez a tábor három napos volt, velünk tartott az új osztályfőnökünk és egy rövid időre a pótosztályfőnökünk is csatlakozott. A programot Majó Márk tanár úr és egy rendőrtiszt tartotta.

Ngoc József SJ vietnámi jezsuita egy éve tanul magyarul. A 6. B osztály meghívta őt az őszi osztálykirándulásra. Beszámolóját olvasva szinte megdőlni látszik mindaz, amit eddig a magyar nyelv nehézségéről hittünk... 
"Hálát adunk Jézus Krisztusnak, hogy október 7-én minden osztálynak egy szép családi napja volt a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban. Mi, a két vietnámi jezsuita, a 6. B osztállyal és szüleikkel (kb. 80 fő) töltöttük ezt a mozgalmas és örömteli napot. Ez jó lehetőség volt arra, hogy ne csak biciklizzünk, beszélgessünk, együtt játsszunk, hanem jobban megismerjük egymást.

Last modified on Friday, 13 October 2017 14:14
Monday, 02 October 2017 08:22

A tanév első nyílt napja

Háromszáz érdeklődő szülő és diák érkezett iskolánkba szeptember 26-án, a tanév első nyílt napjára. A vendégeknek P. Holczinger Ferenc SJ igazgató atya tájékoztatót tartott, majd 5-6 és 8-9. évfolyamos órákat látogathattak. Kis csoportokban bejárhatták az iskola épületeit, a kollégiumokat, a könyvtárat, a kertet, a sportpályát, a templomot, és a különböző létesítményeket. Az "idegenvezető" tanárok meséltek az iskoláról, válaszoltak a kérdésekre. A leendő ötödikesekre elsősorban az iskola nagysága tett mély benyomást, és hogy "itt minden van, és ugye, nem fogunk eltévedni?" A kicsik szüleit a logisztika és a kollégium is nagyon érdekelte, hogyan jutnak el a kollégisták a különböző iskolán kívüli tevékenységekre, hogyan tanulnak délután, hogy zajlik a kollégiumi élet. A szünetekben a gumiudvaron "terülj asztalkámmal", frissítőkkel és szendvicsekkel várta a látogatókat a Loyola Étterem csapata. Köszönjük a szervezést és az együttműködést minden munkatársnak, akik a nyílt nap logisztikai bravúrjában részt vettek, és külön a 7. és a 11. évfolyamos diákok segítségét a kísérésben és a székpakolásban. A következő nyílt nap november 22-én, szerdán lesz. Nagy szeretettel várjuk az érdeklődő 4. illetve 8. osztályos diákokat és szüleiket.

Last modified on Monday, 02 October 2017 09:05

A projekt folytatása az előző két évben megvalósított sikeres projektnek, amelynek témája a biotechnológiai módszerrel előállított üzemanyagok, megújuló energiaforrások voltak. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium diákcsoportja részt vesz 2017 - 2019 között az Erasmus+ Projekt keretében az Európai Unió által finanszírozott nemzetközi biotechnológiai projektben. A projekt címe:"European Challenges in Sustainability by Biotechnology" Az Erasmus+ projektben a 2017-2018-as és a 2018-2019-es tanévben 9 partneriskola vesz részt 8 országból. A résztvevők:

Last modified on Friday, 29 September 2017 08:23

Saju atyát ezúttal az Ars Sacra Fesztivál megnyitójára hívták meg Budapestre, majd iskolánkba is ellátogatott, most második alkalommal. Az Internet tele van vele, a „táncoló jezsuitával” aki valóban roppant egzotikus, meg jó fej is, na de.. és akkor következik jobb esetben némi fejcsóválás, kínos mosoly, de nem ritka a felháborodás, az értetlenség sem, a szenvedélyes „hitvédő” kirohanások. Az Ars Sacra fesztivált pedig, valószínűleg nem véletlenül, Saju atya nyitotta meg:
A 2017-es Fesztivál idei mottója: Ne féljetek!
Amikor megkérdeztem, mi a küldetése, ezt válaszolta:

Last modified on Thursday, 28 September 2017 07:53

A tudásunk gyarapítása nem érhetett véget a matekórán, hanem az esti szabadidőben önfejlesztés céljából könnyebb-nehezebb feladatokat oldhattunk meg.

Friday, 22 September 2017 14:23

Vendégünk Petrás Mária

Az Isteni Ige temploma, vagyis az Avasi jezsuita templom búcsúja alkalmából érkezett Miskolcra Petrás Mária, aki varázslatos hangulatú kerámiáival és még varázslatosabb hangjával vált híressé nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte. Az erdélyi csángó művésznő nemzeti viseletében, mint a hagyományok megtestesülése állt a diákság elé a H1, vagyis a hét első órája keretében. Nemcsak ruhája, beszéde is archaikusnak tűnt a modern környezetben. Elmesélte, hogy milyen kalandos és küzdelmes úton vált keramikus művésszé, beszélt műveiről, és arról a percről, amikor rájött, hogy „csak az Istennel kell foglalkoznom”. Azóta minden műalkotása Istenbe vetett mélységes, élő, elevenítő hitéről, istenszeretetéről, a Szűzanya iránti odaadásáról mesél. A beszélgetés végén szerényen így szólt, „Most egy egész kis rövidet eléneklek nektek. Nem is, inkább három kis rövidet.” A felsős gimnazistákkal zsúfolt templomban, olyan mély csend lett, hogy a légy zümmögése, meg a fű növése, meg a hasonló abszurd hasonlatok nem is lennének elegek azt leírni. A kérdésre: „Mi fogott meg benne legjobban?” minden diák habozás nélkül azt felelte: az éneklése. Visszavárjuk Máriát.

16 diák és 2 edző vonult (f)el Jávorkútra szeptember 18-án, hogy öt napon át éjt nappallá téve mélyen elgondolkodjanak magasabb matematikai feladatokon. A felsősök tavalyi sikeres edzőtábora után idén második alkalommal kapnak lehetőséget a bátrak és félelmet nem ismerők, hogy minden bút-gondot-bajt elfeledve, Jávorkút kristálytiszta levegőjében matekozzanak edzőik, Toró Csaba tanár úr és ifj. Polák Péter öregdiákunk biztatásától kísérve. Izgatottan várjuk, milyen benyomásokkal térnek haza!

Page 1 of 4