• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények

Two teachers and ten students from the Wah Yan College visited our school on 1st February, 2017, to spend a day with us. The students of the prestigeous, 107 year-old Hong Kong-based Jesuit school for boys spent 8 days in Hungary, with musical workshop activities in the Hungarian Academy of Music, and to our great joy, they were able to insert a one-day visit to Miskolc in their busy schedule.
Dr. Lesley Ka-Hei CHAN, head of the Music Department of the School has been visiting Hungary for the 6th time. Wah Yan College has been cooperating with the Hungarian academy of Music for two years. Beginning with the 2017 invitation by P. Attila András SJ, we hope the visit in the Fényi Gyula Jesuit College will become regular part of their program in Hungary.
Thanks to the preliminaryarrangements by Dr. Chan and P. Attila, the timing of the visit was just perfect, because Tuesday afternoons are devoted to the music workshop activities and choir practise, therefore the guests could join in all the musical activities.
The group spent the morning with a short presentation about the school and a guided tour of the campus and facilities, then lunch with Hungarian students in the Loyola Restaurant. In the afternoon the guests presented a wonderful concert in the Chapel, after which they joined the choir practice, and sat in on public violin, zither and other string instrument exams. Here the Hong Kong students could hear Hungarian folk music played by the host students. ’It was especially interesting for us, because the exam was really like a small concert, and we could hear Hungarian folk music played on instruments we ourselves play,’ one guest said.
Naturally, European music is not a novelty for the Chinese students, moreover, they are familiar with the music of Hungarian composers, like Bartók, Kodály and Bárdos.
During choir practise, Mrs. Kára Herpainé Velkey, the choir master distributed the sheets and the guests sang along easily with the choir. The the Hungarian students later remarked with appreciation that the guests sang the Hungarian songs, without the least hesitation, and with crystal clear pronunciation.
The Hungarian students enjoyed the 40 minute concert the guests presented from pieces by Bach, Mozart and Dvorak. P. Attila resourcefully borrowed even a proper contrabass, for which we would like to thank the Miskolc City Music Palace!
Dr. Chan gave an introductory speech before the concert, part of his speech was in the Hungarian language. This wonderful expression of respect deeply touched the Hungarian students and their teachers.
Dr. Chan also mentioned that they are hoping to be able to spend several days in our school next year.
Thank you for the memorable visit, and we are looking forward to the next visit by teachers and students from the esteemed Wah Yan Jesuit College.

 

Vendégeink voltak – jezsuitás diákok Hong Kong-ból


A Wah Yan College jezsuita fiúgimnázium tíz diákja és két tanára látogatta meg iskolánkat 2017. február 1-én, hogy egy napot közösen, a zene jegyében töltsenek velünk. A 107 éves, igen presztízses hongkongi iskola zene szakos tanulói, a mindössze nyolc napos magyarországi látogatás alatt a Zeneakadémián tettek szakmai látogatást, és nagy örömünkre, zsúfolt programjukba beillesztették a miskolci kirándulást is.
Dr. Lesley Ka-Hei CHAN, az iskola zenei intézetének igazgatója nem először jár Magyarországon, és reméljük, nem is utoljára. A Liszt Ferenc zeneakadémiával már két éves együttműködésre tekint vissza a hongkongi Kowloon szigeten található Wah Yan Gimnázium. Ettől az évtől P. András Attila SJ atya meghívása nyomán a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium meglátogatása is bekerült a magyar programok közé. Dr. Chan és Attila atya előzetes kommunikációja eredményeképpen tökéletesen sikerült a látogatást időzíteni, ugyanis iskolánkban kedd délután zajlanak a zenei és kórus műhelyek, melyekbe így be tudtak kapcsolódni a vendégek.
A látogatás programjában szerepelt az iskola bemutatása, majd közös ebéd a Loyola Étteremben, délután pedig a koncert, a műhelymunkák és kórus próbák következtek, és egy nyilvános hegedű, brácsa és citera vizsgát is megnézhettek a vendégek, ahol szembesülhettek a magyar népzenével. „Ez nagyon érdekes volt, mert a vizsga tulajdonképpen olyan, mint egy koncert, és magyar népzenét hallhattunk olyan hangszereken, melyeken mi magunk is játszunk,” mondta az egyik vendég.
A kínai diákok számára természetesen egyáltalán nem újdonság az európai és a magyar zene, jól ismerik Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bárdos Lajos munkásságát.
Az sem okozott így nehézséget, hogy a Fényi Kamarakórus próbáján Herpainé Velkey Klára tanárnő habozás nélkül az ő kezükbe is kottát nyomott, és attól kezdve, könnyedén bekapcsolódva, együtt énekeltek angolul, sőt magyar nyelven is a magyar gimnazistákkal. Diákjaink elismeréssel mesélték később, hogy a magyar szövegeket kristálytiszta kiejtéssel énekelték.
A magyar diákok nagy örömére a vendégek negyven perces, Bach, Mozart és Dvorak vonós hangszerre írt műveiből álló komolyzenei hangversennyel ajándékozták meg a házigazdákat, melyhez Attila atya ügyesen még egy nagybőgőt is szerzett kölcsön, melyért ezúton is köszönetet mondunk a Miskolci Zenepalotának! Dr. Chan a koncert előtt rövid üdvözlő beszédet mondott, melynek egy részét magyar nyelven mondta el. A tisztelet ilyen csodálatos kifejezése meghatotta a magyar diákokat és tanárokat.
A csoport vezetője, Dr Chan elmondta, hogy jövőre több napra szeretnének ellátogatni hozzánk.
Köszönjük az emlékezetes látogatást, és a jövőben is szeretettel várjuk a Wah Yan College tanárait és diákjait!

Honkongi jezsuitások házigazdái, kísérői voltunk

Február elsején látogatott el iskolánkba az egyik honkongi jezsuita gimnázium zenész csoportja, akik eredetileg a Zeneakadémián, Budapesten vettek rész egy programban, de András Attila atya meghívására ide is ellátogattak.
Nem sokat tudtunk róluk, csak, hogy zenészek – minden bizonnyal nem is rosszak, ha a Zeneakadémián jártak - , s hogy 14-18 év közötti fiúk.
A számukra összeállított programban az iskolánk bemutatásán túl a miskolci jezsuban folyó zenei életbe szerettünk volna bepillantást engedni.
Egy rövid képes ízelítővel köszöntöttük őket a fiúkollégium kápolnájában, ahol az iskoláról beszéltünk
- Szerettem volna hangsúlyozni, hogy keresztény iskola vagyunk, ahol a teljes ember nevelésére törekszenek, így a művészeti oktatás is kifejezetten fontos, ahol fontos a kórus-élet, amiben sokat tanulhatunk magunkról, az életről az általunk előadott zenés színpadi darabok által.
Az iskola bemutatása lehetőséget adott a kötetlenebb beszélgetésre is.
- Hálásak voltak, amiért figyeltünk rájuk, látszott, hogy jól esett nekik, könnyen megtaláltuk velük a hangot. (Boldizsár)
- Érdekelte őket az iskola, a mi életünk, nyitottak voltak.(Boldizsár)
- Nagyon örültek a hónak, mert náluk ilyen nincs, és élvezettel csodálták, hogy milyen nagy az iskola (Zsofa)
A kápolnában rendezett koncertjükön – ahol 12.-esek, a 6.b osztály és néhány 10.-es vett részt – derült ki, hogy valóban, nem is akármilyen zenészek.
- Hatalmas élmény volt látni, hogy szinte professzionális szinten képesek zenélni (Zsofa)
- Igazi zenei élmény volt (Boldizsár)
Népdalénekeseinket hallgatva azonnal észlelték, hogy mi a hasonlóság ősi zenénk között, de reagáltak a legszembetűnőbb különbségekre is. elismeréssel hallgatták a Pántlika, a bodzavirág és a Vadgesztenye együttesek énekét és Velkey Borit.
A kórus aktuális munkájába is bepillantást nyerhettek azzal, hogy a készülő új darab, a Túl a Maszat-hegyen műhelymunkáiba beszállhattak.
- Kihívást jelentett a csoportra figyelni, koreográfián gondolkodni, próbálgatni, és még a vendégeket is bevonni az eseményekbe – angolul. Ezt úgy oldottam meg, hogy megkértem Latorcai Leventét, hogy patronálja őket, közvetítse az eseményeket – aki meg is tette ezt nagy lelkesedéssel.(Klausz Vera)
Hogy igazi kórusmuzsikát is élvezhessenek, részt vettek a Fényi kamarakórus próbáján, ahol nem csak hallgatták énekünket, de – Elek Laci gyors kottaosztásának köszönhetően – együtt is működtek velünk.
- Tetszettek nekik a ’kamarás dalok’, másodszorra már énekelték is velünk, MAGYARUL őket! Érdeklődtek a magyar nyelv iránt is, kérdezgettek róla.(Zsofa)
A közösen töltött napot a népi hangszeresek félévi vizsgájába való belehallgatás koronázta meg, ahol az igazi magyar népzenéből kaphattak kóstolót.
(Ágoston Zsófia és Hajas T Boldizsár beszámolója alaőján összeállította: Herpainé Velkey Klára tanárnő,)

Utolsó módosítás dátuma péntek, 24 február 2017 15:14