• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Egy hétig minden órán részt vettek. Meg fog lepni, mit visznek haza a vendég diákok….

Egy hétig minden órán részt vettek. Meg fog lepni, mit visznek haza a vendég diákok….

Cseretanár-cserediák program keretében két diák és egy tanárnő vendégeskedett nálunk a Szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból. Az iskolát a Szatmárnémeti Egyházmegye tartja fenn, és spirituálisa a mi P. Pakot Géza SJ jezsuita atyánk. A két diákot, Ilyés Fruzsinát és Nagy Botond Elődöt Gózner Enikő tanárnő kísérte. A tanárnő életének nagyobb részét...

a Hám Jánosban töltötte:
„Kilencedikes koromban kezdtem ide járni, aztán visszatértem, mint tanár. Most 15 éve tanítok ebben az iskolában.” A tanárnő koordinálja a Diáktanácsot. „Nálatok van több aktív csoport, mint a Parázs, a DÖK, nálunk a Diáktanács csinál mindent, és nagyon büszke vagyok rájuk, remek munkát végeznek.”
A diákok, Fruzsi és Boti elmondták, hogy náluk a lelkiség nagyjából hasonló a Jezsuéhoz, ott is vannak lelkinapok, heti egy szentmise, tanári lelkinap, diák lelkigyakorlatok. A Hám Jánosba ovis kortól 12. osztályosig kb. 800 gyerek jár. „A líceumban csak római katolikus hittan óra van, mi is oda járunk, pedig Boti református, én pedig baptista vagyok. Azt hiszem, én vagyok az egyetlen az iskolában, aki még nincs is megkeresztelve, a baptisták felnőtt korban keresztelkednek meg. ”
A diákokat közösségi munkájuk és tanulmányi eredményeik alapján választották ki a programba. Fruzsi 16 éves, ő a Diáktanács titkára, biológia-kémia tagozatos osztályba jár, aktív versmondó. Boti már majdnem 18 éves, ő a matek-fizika iránt érdeklődik, és a Rákóczi Szövetség titkára. Lelkes sportoló, színész, önkéntes.
SzJ.:Egy héten át minden órán részt vettetek, még a kicsik néptánc óráján is. Enikő, te pedig tanítottál különböző évfolyamokon. Mi az, ami megfogott benneteket a Jezsuban?
Boti: Lenyűgöző ez a rengeteg program, projekt, fakultáció. Itt mindenki azt tanulhatja, ami igazán érdekli, és mindenféle különlegességet is, mint fafaragást, agyagozást, meg mindenféle sportot.
Enikő: Jó dolog a csoportbontás. Én otthon 36 tagú osztályoknak tanítok biológiát, ahhoz vagyok szokva, itt pedig bontott osztályok vannak. Írattam névcédulákat, és már szinte mindenkinek tudom a nevét...
Fruzsi: Nekem a nyelvtanulási lehetőségek tetszenek, még kínai nyelv is van. Majdnem minden tárgyat kis csoportokban tanulnak. Sokkal jobban lehet haladni. Meg az utazási lehetőségek, a kórus.
Boti: Érdekes volt, hogy központilag, hangszóróba mondják a reggeli imát és az Exament..., de igazából jól jött az a megállás... Nálunk van ima az óra elején és végén, a Sz1 mindig mise, vannak Hám-napok, jönnek szerzetesek, vannak lelki napok, stb.
Az is kellemes meglepetés volt, hogy a fiúk milyen befogadók és érdeklődők. Én például direkt hoztam könyvet, hogy majd elüssem az üres órákat, na, olyan nem volt... Mindig hívtak focizni, íjászkodni, ostorozni, futni, kosarazni, edzésekre. Jó, hogy mindenfélét csinálhatnak. Szeretném azt is megköszönni Augusztinnak is, hogy nagyon komolyan vette a mentorságot.
SzJ.: Mit visztek haza, amit esetleg nálatok is érdemes lehet kipróbálni?
Boti: Itt működni látszik a telefontilalom, talán, mert beszedik. Kívülállóként feltűnő, hogy a gyerekek beszélgetnek, kosaraznak, játszanak a szünetben. Nálunk nem gyűjtik be... Küldtem fotókat haza a Diáktanácsnak, hogy lássák, mert ez elmondva nem annyira ütős, mint látni: egyik képen sincs teló senkinél. (Szelenge Judit)

Last modified on Friday, 10 May 2019 09:49