• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Ami nálunk megszokott és természetes, azon másoknak tátva marad a szája - "Jezsuiták és a történelem" konferencia Máltán

Ami nálunk megszokott és természetes, azon másoknak tátva marad a szája - "Jezsuiták és a történelem" konferencia Máltán

Úgy látszik, harminchatodszorra is érdekes megbeszélni, hogy miképp tolják a jezsuiták a történelem szekerét. Áprilisban Máltán, Vallettában kilenc ország tizenhat jezsuita gimnáziumának képviselői gyűltek össze a St. Aloysius College nagytermében. A lengyel, ír, koszovói, albán, olasz, spanyol, litván, magyar és persze máltai jezsuitás diákok arról beszélgettek, mit tudnak erről a témáról. Idén "A jezsuiták szolgálata a fiatalok felé" témát dolgozták fel a diákok. Iskolánkból Nyárádi Anna, Vasas Anna, Gunda Veronika Csizmarik Irén tanárnő kíséretében vett részt "A jezsuiták és a történelem" című projekt 36. alkalommal megrendezett konferenciáján 2019. április 2-6 között.
Ny.A.: „Elsősorban arról beszélt mindenki, amit a saját bőrén tapasztal,...

vagyis bemutatta az iskoláját, ugyanis minden résztvevő jezsuita fenntartású iskolából érkezett. A témák változatosak voltak, ugyanis az iskolák is más-más környezetben, más összetétellel működnek. Meg kell vallanom, hogy miközben tizenöt másik iskoláról hallottunk, talán a saját iskolánkról tudtuk meg a legtöbbet. Érdekes volt ugyanis rátekinteni a Jezsura annak tükrében, amit hallottunk, és felfedezni, hogy ami nálunk megszokott és természetesnek tűnik, azon másoknak esetleg tátva marad a szája...”

SzJ.: Mi az tehát, amin a többiek elcsodálkoztak?
Ny.A.: Úgy tűnik, nálunk a többiekhez képest nagyon be vannak betonozva a lelkiségi dolgok, mint az Examen, a lelkigyakorlatok, zarándoklatok, nagyon aktív a Parázs, nagyon menő a kórus ... Azon is sokan felkapták a fejüket, hogy milyen aktív és sokszínű a mi szeretetszolgálatunk, hogy ez milyen komoly, ahogy az emberek személyiségének részévé válik a másokért élő ember ideálja. Állítólag még Krakkóban van hasonlóan átgondolt és erős szeretetszolgálat. Vagyis nálunk tényleg jól megvalósul és működik az ignáci pedagógia. Ugye nálunk a lelkigyakorlat is minden szempontból milyen meghatározó élmény. És ki gondolta volna, hogy pont Kurtabércet fogják tőlünk irigyelni? A máltaiak pl. elmesélték, hogy ők egy három csillagos szállodába mennek lelkigyakorlatra, és az tulajdonképpen nem is olyan érdekes, a mi vadregényes kis erdei házikónkhoz képest... ezt elég viccesnek találtuk.

Sz.J.: Mi volt számotokra még érdekes élmény?
Ny.A.: Nem is annyira érdekes, hanem inkább szívmelengető élmény volt a vendéglátó családunk. Azt mondják, a szigeteken lakó népek nem annyira szeretik az idegeneket, és engem figyelmeztettek is, hogy majd ne vegyem a szívemre, ha kicsit gyenge lesz a vendéglátás. De az a család annyira kedves és vendégszerető volt, hogy csak hálával és szeretettel gondolunk rájuk vissza. Köszönjük Csizmarik Irén tanárnőnek a felkészülést és hogy elkísért bennünket.
(Szelenge Judit)

Last modified on Friday, 10 May 2019 15:44