• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Összetartozunk! - Középiskolás Vezetői Fórum a Rákóczi Szövetség szervezésében

Összetartozunk! - Középiskolás Vezetői Fórum a Rákóczi Szövetség szervezésében

2020. január 31-február 2. között mintegy 550 résztvevő (ebből 110 pedagógus) gyűlt össze Budapesten, hogy részt vegyen a Rákóczi Szövetség idei első rendezvényén. A rendezvény résztvevőinek fele a határokon túlról érkezett, a többiek az anyaországból, hogy meghallhassák a Szövetség egyik legfontosabb üzenetét: „összetartozunk”! A programok többsége, úgy tűnt, inkább az anyaországi fiatalok...

téma iránti érzékenyítését szolgálta (pl. a határon túli területek megismertetését szolgáló Hazajárók tévéműsor stábjának nagy hatású közönségtalálkozója, vagy Anikó néni előadása, amiben családja történetén keresztül mutatta be a kisebbségi lét változó feltételeit, és adott nagyon pozitív töltetű életprogramot a fiataloknak).
A rendezvény során több értékes embert ismertem meg, kollégákat és diákokat egyaránt. A középiskolások számára szervezett találkozók egyik célja pontosan az ismerkedés: a néha nagy távolságok ellenére baráti, sőt szerelmi kapcsolatok is szövődnek. Az első nap még kissé irigykedve néztem a régi ismerőseiket vidáman üdvözlő résztvevőket, de az esti ismerkedési játékok után már én is tudtam egy fél busznyi kolléga nevét. A közös programok, étkezések, utazások során tovább bővült ez a kör, néhányukkal remélem sikerül közös programokat szervezni a jövőben.
Jóllehet az eredetileg tervezettnél nagyobb embertömeg mozgatása, étkeztetése nehéz feladatot rótt a szervezőkre, a sorba állás, várakozás perceiért kárpótolt minket a színvonalas program és a jó hangulat. Megismerhettük a Rákóczi Szövetség munkáját, feladatait és tájékoztattak minket az idei terveikről. Számos rendezvényt, nyári tábort, találkozót, utazást terveznek 2020-ban is, amire várják a Szövetség tagjait és lehetőségeik szerint támogatják is részvételüket. Remélem iskolánk képviseletében máskor is eljuthatunk a Szövetség rendezvényeire.
(Gulya István)
„Nagyon jól éreztem magam a hétvégén, megható volt látni, hogy milyen sok hasonló értékrendű fiatal él a Kárpát-medencében.” (Bori)
Az Országház olyan részeit is megmutatták nekünk, ahová nem mindenkit vezetnek be. A záró rendezvényen mindenki csodálkozva hallgatta a 102 éves Anikó nénit, aki meggyógyított egy szovjet katonát és mindezek után a háláját kifejező katonától nem fogadta el a fizetséget.” (Virág)
Nekem az előadások tetszettek a legjobban. Az előadók színpadra termettek és humorosak voltak, sikerült fenntartani a figyelmet több órán keresztül.” (Márton)

Last modified on Friday, 07 February 2020 13:17