• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • A vámos és az adószedő meséje – Nem a pénzről szólt

A vámos és az adószedő meséje – Nem a pénzről szólt

A pénz hete nyitó eseményén egy árva szó nem esett a pénzről. Pedig azt hittük, hogy a két meghívott pénzügyi szakember, Bencsné Dr. Kovács Krisztina és férje, Bencs Tivadar majd mindenféle okosat mond arról, hogy takarékoskodjunk, hogyan fektessünk be, vagy legalább figyelmeztetnek, hogy...

addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér...
De ilyesmiről szó sem volt. A két jezsus szülő saját bevallása szerint nem sokat aludt előző éjjel, imában kérték a Szentlélek vezetését, hogy miről is beszéljenek a Pénz hete nyitó rendezvényén. A hétkezdő áhítaton szokás szerint Rivasz-Tóth Kinga igazgatóhelyettes tette fel nekik frappáns kérdéseit a teljes felső tagozat füle hallatára a március 2-án kezdődő Pénz hete alkalmából.
Tivadar bemutatkozása halk kuncogást váltott ki a hallgatóságból, mikor humorosan felsorolta, hogy először MÁV-os, aztán bibliai értelemben bűnös, vagyis VÁM-os lett, aztán nyomozó, de amúgy bohóc szeretett volna lenni, és ez sikerült is, hiszen végül tanár lett... amikor azonban Krisztina kiejtette a száján a munkahelye rövidítését, halk hördülést lehetett hallani, ő ugyanis NAV-os... Egy kis vicc, egy kis meglepetés: sikeresen meg is ragadták a felsősök figyelmét.
Mindketten nagy kacskaringók után érkeztek el pályájuk mai állomásához, ahol mára megtalálták a helyüket, azt a karriert, amire eredetileg vágyott a szívük. Krisztina filozófusként kezdte, de jogász akart lenni, és most már 23 éve emberekkel foglalkozik. De nem adóbehajtással, hanem éppen a fizetési kedvezmények ügyeivel. Ugyanis, amikor állásra jelentkezett, a leendő főnöke rögtön látta, belőle ugyan sose lesz jó adóbehajtó, amilyen lágyszívű, fölvette hát oda, ahol azokat a szegényeket segítik, akiknek nehezebben megy... Az derült ki mindebből, hogy érdemes odafigyelni magunkra: Mi az, amire vágysz? Mert Isten azért helyezte a szívedbe a vágyat, hogy arrafelé indulj el, és akkor megtalálod a hivatásod.
Megosztották a diákokkal, hogy 27 éves házasságuk egyik titka: ne menjetek aludni haraggal. Béküljetek ki minden este. A másik pedig a család-karrier egyensúlya.
Azt is elmesélték, hogy a hitük sem hipp-hopp erősödött meg. „Én bizony gyerekkoromban csak azért ministráltam minden nap, mert megígérték, hogy akkor kapok egy biciklit...” Na igen. A gyerekek születésével egyre erősödött a felelősségtudat, és kiderült, hogy a nevelés fő eszköze a példamutatás. „Eleinte nem izgattam magam azon, hogy csak elvittem autóval a gyerekeket az iskolai misére, kiraktam őket a templom előtt, de én nem mentem be. Aztán egyik vasárnap a lányom azt mondta: Azt értjük, hogy te elvárod tőlünk, hogy misére járjunk, de akkor te miért nem jössz be? – nos, a gyerekek vezettek vissza a nyájhoz, bizony.” Mindketten 9 éve aktív jezsus szülők, Krisztina 2 éve a szülői közösség vezetője. „Olyan jó ez a megerősítő közeg, a szülői lelkigyakorlatok, az imacsoportok. Sok itt a kegyelem.” Egyik legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy szülőként tovább adják a keresztény értékeket. „Ezek az igazi talentumaink. Nem mindig jók hozzád az emberek, néha meginog az emberiségbe vetett hit. Azonban mégsem szabad elrejteni a szeretetet, a megbocsátást, az alázatot, a tiszteletet. Még akkor sem, ha bántanak. Kérd Istent, hogy segítsen megtalálni a jót...”
P. Holczinger Ferenc igazgató megköszönte a házaspárnak ezt a „sajátos tanulási lehetőséget. Most talán tíz könyvvel kevesebbet kell elolvasnunk...”
(Szelenge Judit)

Last modified on Tuesday, 10 March 2020 16:23