• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Egy héten át digitális iskola

Egy héten át digitális iskola

Egy héten át a kollégium melletti parkolóban állt MOBIDIK, aki, bár fehér, egyáltalán nem azonos azzal a bizonyos vérengző fehér bálnával a híres regényből, hanem egy mindenféle digitális csodával fölszerelt konténer, melyben saját 4G mobilnet van, s ahol 16 tablet, notebookok, egy hatalmas Samsung okos tábla, meg egy még okosabb osztálymenedzsment program, 3D nyomtató, scanner, robotok, és 4 LEGO készlet!!!! segítségével olyan tanórákat, szakköröket és foglalkozásokat lehet tartani, hogy alig hittünk a szemünknek.
Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozta el gimnáziumunkba a Mobil Digitális Iskolát, mely 2017 folyamán az ország 15 oktatási körzetébe jut el, nem elhanyagolható mértékben beindítva a tanárok, iskolaigazgatók, pedagógusok és diákok fantáziáját, mert ezzel az innovatív oktatási eszközzel egészen új távlatok nyílnak meg a palatáblától a digitális kor iskolája felé vezető úton.


„Mintegy 4000 diákot és 1000 pedagógust kérdeztünk meg eddig, és az összesen 6 000 megválaszolt kérdés alapján kijelenthetjük, hogy a diákok körében a legkedveltebb eszköz a mobiltelefon, 90 %-uk androidos eszközt használ, 80%-uk folyamatosan online van, és ha órán nem is használja a telefonját, a szünetekben biztosan ránéz. Ez a mai valóság, és ez az oktatási technológia a valóságot hozza be az oktatásba,” – mondta el Matolcsy Miklós bevezető beszédében.
P. Holczinger Ferenc SJ, iskolánk igazgatója, aki közismerten otthonos a különféle digitális technológiák alkalmazásában, nyitottságra biztatta a tanárokat. „ A digitális technológia életünket alakítja lehetőségként kell kezelni, ha tetszik, ha nem. Az iparban, termelésben gyorsabban átveszik, mint az oktatásban. Mi tudással dolgozunk. A tanárok részéről nagy energia befektetést igényel, hogy megtanuljuk alkalmazni, de kikerülhetetlen. Van érdeklődés, mi is újítunk, és bár lassabban haladunk, mint például Amerikában, de azért fejlődünk. Az sem mindig segít, hogy a mindennapi életben még nem mindig egyezik az iskola és a diákok digitális technológia használata.”
A tanári kar tagjainak tartott bemutatók után többen elkezdték kiszámolni, hogy míg egy hagyományos tanóra felkészüléséhez egy-két órára van szükség, egy ilyen digitális órához eleinte négy-öt óra sem lenne elég. Ugyanakkor mindenkit elbűvölt az, ahogy például bele lehetett tekinteni az emberi testbe, ide-oda forgatni, megfigyelni a testrészeket, szemléltetni a működését.
A MOBIDIK-et bemutató pedagógusok elmondták, hogy arra számítanak, hogy a rendszert alkalmazó tanárok létrehozott tananyagaikat egymással megosztva, olyan virtuális munkaközösségeket és tudásbázist hozhatnak létre, amely még hatékonyabbá teheti a felkészülést.
A Samsung Smart School osztálymenedzsment rendszer mindenféle tantárgy és szakkör tanítására alkalmazható. A MOBIDIK saját órarenddel érkezett, a témájk között pénzügy, fenntarthatóság, informatika, klasszikus tantárgyak, és többféle szakkör, köztük 3D nyomtatás, LEGO robotika, kódolás is szerepelt.
„Ma már több millió applikáció létezik, rengeteg úgynevezett learning app, játék template áll rendelkezésre és egyre nő a számuk. A diákok különböző versenyfeladatok segítségével fejleszthetik a gyorsabb, hatékonyabb gondolkodást, a játékos visszakérdezés, kvízjátékok segítségével pedig a gyakorlás sokkal érdekesebb a számukra oly kedves digitális eszközök segítségével.”