• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • A kínai tavaszi fesztivált ünnepelték kínai nyelvet tanuló diákjaink

A kínai tavaszi fesztivált ünnepelték kínai nyelvet tanuló diákjaink

Idén is megismerkedhettek a jezsus diákok a kínai konyha ízeivel, ezzel megünnepelve a kínai újévet, mely idén február 16-ára esik. Kínaiul tanuló diákjaink és az érdeklődők a fiú kollégium konyhájában saját kezűleg készítettek kínai húsostáskákat és zöldéges táskákat, (báodzö és tyáodzö), melyet szószokkal és salátákkal fogyasztottak, és egy roppant gazdag, és ízletes csípős levest, a „forró fazekat" vagy más néven „kínai fondüt". „Ezt az ünnepet holdújévnek, vagy tavaszi fesztiválnak is nevezik, és

Ázsia számos országában ünneplik, Koreában, Japánban, Mongóliában, Szingapúrban stb.” magyarázta el a tizenkettedikes Ádám, aki már több éve tanulja a kínai nyelvet, és járt Pekingben is. „Teljesen más, mint itthon. Tényleg sok ember van ott. Minden pillanatban olyan volt, mint amikor egy rock koncert végén csődül ki a közönség az arénából.”Ádám nemzetközi jogot szeretne tanulni – „Nagyszerű lehetőség, hogy az iskolában anyanyelvi tanárok tanítják a kínai nyelvet. Mindenképpen folytatni fogom az egyetemen is.”
A hetedikes lányokat az egzotikus kultúra és a különleges ételek bűvölték el. Zsani fél éve, Bori kéthete kezdte a tanulást. Luca imád sütni-főzni otthon is. „Megtanultunk pálcikával enni, és művészi húsostáskákat készíteni.” Az ételeknek szimbolikus jelentése van, a teljességet jelképezi a gondosan összecsomagolt tésztatáskában párolódó húsgombóc is és a szorosan lezárt fazékban rotyogó leves is.
A lányok elmondták, miket tanultak a kínai holdújévről: „A családok ilyenkor takarítanak, mindent kimosnak, hogy a rossz dolgoktól megszabaduljanak, és a jó szerencsét beengedjék az otthonukba. A kínai naptárban az éveket, hónapokat, napokat, sőt órákat és perceket is 12 állatjeggyel jelölik, tavaly a kakas éve volt, most meg a kutya éve lesz.”
„Mindenképpen szeretnék eljutni Kínába, először is a tanárnőm esküvőjére. Úgy hallottam, hogy a kínai emberek csodálatosan vendégszeretők, erről győztek meg a tanárnőink is. Nagyon érdekesnek találom a Kínai kultúrát.”
Gimnáziumunkban harmincan tanulnak kínai nyelvet, különböző évfolyamokból, különböző szinteken. Az ünnepségre sajnos nem tudtak eljönni azok, akik a sítáborban vagy verseny miatt távol voltak ezen a napon. Összesen tizenhat diák vett részt az ételek elkészítésében, továbbá többen is ellátogattak a programra a délután folyamán.
Wang Fan Fan és Wendi Liu Yun tanárnők szeretettel várják jövőre is az érdeklődőket.

Last modified on Friday, 16 February 2018 11:08