• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Kaszap István Kosárlabda Emléktorna - 2018.

Kaszap István Kosárlabda Emléktorna - 2018.

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium 2018. február 16-17-én rendezte meg immár negyedik alkalommal a Kaszap István emléktornát. A sporteseményt, csak úgy, mint a gimnázium tornacsarnokát egy elkötelezett, sajnos fiatalon elhunyt jezsuitáról nevezték el. Kaszap István kiváló sportoló, tornászbajnok volt. Kitartásáról és elszántságáról mi is példát vehetünk. A tornán, melynek megrendezése mára már hagyománnyá vált, idén négy csapat vett részt:a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, a Szentendrei Ferences Gimnázium, a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia és a házigazda Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium.

 A 2018. évi Kaszap kupa megnyitóján Holczinger Ferenc SJ mondott beszédet. Az igazgató atya Balczó Andrásnak, a Nemzet Sportolójának a küzdés fontosságáról szóló gondolatát osztotta meg a sportolókkal, edzőkkel és a közönséggel. A játékosoknak sok erőt kívánt ahhoz, hogy ne elsősorban a győzelem, hanem a küzdelem motiválja a versenyzőket. Végül hangsúlyozta, hogy a torna célja a játék örömének egymás által való megélése, alapja pedig a hit, a tisztelet és a sportszerűség. Örömmel mondhatom, szemtanúja voltam annak, hogy valóban ezek az erények határozták meg a verseny szellemiségét. A lelkes szurkolótábornak köszönhetően a nagyszerű hangulat is biztosítva volt. Említésre méltó, hogy a pannonhalmi bencések már a kezdetektől részt vesznek a tornán, évről-évre lelkesen fogadják el a jezsuiták meghívását, és rendszerint kiváló eredménnyel vesznek részt a találkozókon. A pannonhalmi csapat idén a megszokottnál kevésbé eredményesen szerepelt, de csupán néhány pont különbségen múlt a végeredmény, és így is nagyon szép játékot mutattak. Mint utólag megtudtam, kiváló irányítójuk elballagott, így kicsit szétesett a bencések játéka. Sportszerűségük és alázatuk azonban figyelemre méltó. A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia professzionalitása meghozta gyümölcsét, ugyanis az összecsapás végén ők vehették át az aranyérmet. A Szentendrei Ferencesek is felértek a dobogóra, ugyanis elszánt küzdelem után ők nyerték el a harmadik helyet. Végül, de nem utolsó sorban a bravúrosan játszó jezsuita csapat hazai pályán mutathatta meg összetartását és irigylésre méltó játékát, melynek eredménye a szépen csillogó ezüstérem lett. Mondanom sem kell, mekkora büszkeséggel tölt el, hogy iskolám csapata ismét ilyen szépen szerepelt a találkozón.
Végszónak engedjék meg, hogy kiegészítsem Holczinger Ferenc igazgató atya beszédét, Balczó András egy jól ismert mondásával: „A boldogság nem függ a sikerességtől. A nem-nyerés félelme állandóan gátolja az örömérzetet. De amikor valaki már nem akar mindenáron nyerni, abban a pillanatban szabaddá válik.”
Demjén Orsolya
A képgaléria ITT megtekinthető

Last modified on Monday, 26 February 2018 13:22