• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • A MAGIS kórus bemutatta: Gyertek ide gyorsan! (Forza venite gente)

A MAGIS kórus bemutatta: Gyertek ide gyorsan! (Forza venite gente)

Egy jezsuita szerzetes megszerette, egy jezsus tanár bevállalta, két jezsuita (szerzetes) lefordította, száztíz jezsus (diák) előadta, minden jezsus megtapsolta, egy jezsus pedig most, itt beszámol róla. Nincs min csodálkozni, még a jezsuita Ferenc pápa is szereti Szent Ferencet. A Szent Ferenc életét bemutató musical nyilvános főpróbájáról álljon itt Mező Kristóf 11. C osztályos diákunk beszámolója. Majó Márk tanár úr gyönyörű képgalériája megtekinthető ITT.

2018. március 9-én mutatta be iskolánk Magis kórusa az Assisi Szent Ferenc életét bemutató zenés színjátékot. Ez volt az első nyilvános előadás, a főpróba, melyet a kíváncsi szülők, barátok, valamint az 5-8. évfolyamos diákok is megtekinthettek. Kórusunk 110 tagja állt színpadra a különböző jeleneteket a színen megjelenítő „műhelyek” tagjaként, a szólisták pedig önálló szerepben is megmutathatták tudásukat. A rengeteg iskolai program és a darab fordításának elhúzódása miatt Herpainé Velkey Klára tanárnőnek – a kórus vezetőjének és egyben a darab rendezőjének – rekord idő alatt kellett elkészülnie a színdarabbal a pénteki főpróbára. A szereplő diákok is szinte csodaként élték meg, hogy négy nap alatt elkészültek, sokan nyilatkoztak úgy, hogy lám, ez az összefogás ereje. Szent Ferenc Olaszországban született és tevékenykedett, a róla készült feljegyzések is olasz nyelven íródtak. Olasz nyelven írta meg a kortárs Mario Castellacci a musicalt, mely dallamos és csuda jól hangzik eredetiben, (lásd YouTube) ám sajnos egy kukkot sem értenénk belőle. Ebben siettek segítségünkre Jancsó Árpád és Elek László jezsuita szerzetesek, akik vállalták a teljes színdarab magyarra fordítását.
A darab célja, hogy a mai fiatalok nyelvén mutassa be a problémát, ami a mi életünkben is jelen van: Ki vagyok én, és mi legyek, ha nagy leszek? Rávilágít az útkeresés és az elhatározás fontosságára, és Szent Ferenc példájával irányt is mutat.
A történet röviden:
A történetet ismerjük: főszereplője Szent Ferenc (Beszkid Mátyás) aki lemond minden földi javáról, hogy a szegényeken és rászorulókon segíthessen. Ferenc édesapja (Kádár Gellért) ezt nem nézi jó szemmel, főleg azt, hogy fia mindenét eladományozza. Rongyos (Forrai Kata) egy hajléktalan, akin Szent Ferenc rendszeresen segít, s ezért ő nagyon hálás. Szent Ferencet útja során vannak, akik segítik, vannak, akik hátráltatják, de szívében lángoló szeretete mindenen átsegíti.
Tovább nem is folytatom, hiszen megnézni és átélni sokkal jobb és több mint egy „spoilert” elolvasni.
A rövid határidők ellenére diákjaink mindent megtettek azért, hogy jól szórakozzunk, sikerrel is jártak, hiszen a közönség vastapssal jutalmazta az előadást. És ez még csak a főpróba volt, tapasztalatból tudjuk, hogy az előadás a „műhelyek” folyamatos munkájának és a színházi bemutatóknak köszönhetően állandóan fejlődik, és minden alkalommal egyre jobb lesz!
A kórus turnék hamarosan elkezdődnek, melyekről a gimnázium Facebook oldalán naprakészen tájékozódhatnak. Jó szórakozást kívánok!
Mező Kristóf 11.C

Last modified on Wednesday, 14 March 2018 11:23