• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Nagyon tetszik az iskolátok, érezni, hogy nemcsak tanítás, hanem komoly nevelés is folyik…

Nagyon tetszik az iskolátok, érezni, hogy nemcsak tanítás, hanem komoly nevelés is folyik…

A Fényi Kamara nyáron Németországban turnézott, egyik állomásuk a müncheni Magyar Katolikus Misszió volt. Geng Ildikó a Müncheni Magyar Katolikus Misszió kórusvezetője, neki köszönhette a 20 tagú kórus a szíves vendéglátás megszervezését és a finom ebédeket, melyeket Ildikó nagynénjével együtt sütött-főzött a számukra. A rövid látogatásba még egy kis beszélgetés is belefért:

„Nagynéném nem tudott misére menni, amikor a Fényi Kamara énekelt a templomban, mert ott maradt a konyhában a fazekakat őrizni; engem nagylelkűen elküldött. A mise után, mikor megérkeztek a gyerekek, megálltak az udvaron, kihívták a nagynénémet, és csak neki énekeltek. Ezt máig meghatottan emlegeti.”
Ildikó 17 éve él Münchenben, és önkéntes szolgálatként vállalta el a 15-20 tagú kórus vezetését. „Egy vasárnapi magyar misén 150-en is szoktunk lenni. Vannak programjaink, különböző csoportok, amelyekre még sokkal többen eljárnak. A magyarok őrzik az identitásukat, és ebben nagy szerepe van a Magyar Intézetnek, a hozzá tartozó magyar iskolának, a magyar cserkészcsapatnak és természetesen a mi missziónknak. Az énekkarban is vannak olyanok, akik nem is hívők, de szeretnek énekelni, és azért csatlakoztak. A Szentlélek sokféle módon érinthet meg bennünket.”
Kajtor Domonkos SJ skolasztikus éppen filozófiát tanul München egyik egyetemén, szintén tagja a magyar énekkarnak. Ildikó elmondta, hogy nagyon örül mindenki, hogy Domi testvér gazdagítja az énekkart szép hangjával és gitár játékával. A magyar közösségben különböző „jezsuitás” lelkészi feladatokat is ellát, előadásokat, lelki beszélgetéseket, lelkigyakorlatokat tart. Ő kísérte végig Ildikót az iskolán, elvitte tanórákra és bemutatta a tanáriban.
„Én Szatmárnémetiben, a Jezsu testvér iskolájában, a Hám Jánosban végeztem” meséli Ildikó. „Nagyon tetszik az iskolátok, nemcsak azért, mert gyönyörű, hanem mert nagyon békés, nyugodt a légkör, és érezni, hogy nemcsak tanítás, hanem komoly nevelés is folyik. Ez az, amiben én is nevelkedtem annak idején, úgyhogy szinte otthon érzem magam itt. Ahol most élek, ott inkább csak az tananyag leadására szorítkoznak, nekem sokkal jobban tetszik az, amit itt tapasztalok.” (Szelenge Judit)

Last modified on Tuesday, 18 September 2018 13:42