• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Nem estek messze a fától... – Épül és erősödik a Fényi alumni közösség

Nem estek messze a fától... – Épül és erősödik a Fényi alumni közösség

A Jezsu 25 éve alatt sokan léptek ki tőlünk a Nagybetűsbe, ahol kovászként hatnak a környezetükre, és az egész magyar társadalomra. A Fényi Alumni célja: tovább vinni az értéket, és talán visszaadni valamit.

 A Fényi alumni közösség összejövetelére – mintegy félszázan érkeztek meg, néhányan, a 2002-ben érettségizettek közül, komoly külsejű, szakállas férjjel az oldalukon. „Itt volt az esküvőnk, különben nem vagyok jezsus, de persze, hogy eljöttem.” Egy karikás szemű páron látszott, hogy minden bizonnyal szuszogó kisbabát hagyott a nagyinál. Azok voltak a legtöbben, akik ugyanazzal a hangos viháncolással ugrottak egymás nyakába, amellyel tavaly vagy tavalyelőtt ilyenkor még az aktuális musicalt próbálták. Néhány mérnök külsejű úr azonnal az osztályfőnöke köré telepedett, és egy darabig tudomást sem vett a környezetéről. Volt, aki csak követet tudott küldeni maga helyett: „Az öcsémet csak sátoros ünnepekkor engedik haza a szemináriumból, pedig tudom, szívesen eljött volna...”

Ferenc atya bátorságra biztatta az öregdiákokat a Második Alumni Retro Partyt megnyitó szentmisén, a kanadai vértanúk emléknapjához kapcsolódó szentbeszédében. „Olyan helyzetben vagyunk, mint a béka a levesben. Ülünk a 21. század memóriáját vesztett, langyos mennyországában. Ha a béka bennmarad a fazékban, szép lassan megfő. De ha kiugrik, talán mégsem hal meg. ”„Jó volt ezt hallani, jó ide visszajönni” - dünnyögte (kérdésre válaszolva) egy nemrég érettségizett hölgy – „Nem érdemes megfőni a meleg vízben. Pedig van az én életemnek is olyan területe, ahol csak csücsülök a fazékban és főlök.”

Nagy Luca, az öregdiák találkozók szervezője elmondta: „Tavaly óta tartunk Fényi Alumni rendezvényeket. Az első Retro Partyt az iskolában rendeztük. A lelkiségi összejöveteleket inkább Budapesten, a Mária utcában szervezzük; tavaly decemberben ádventi rorátéra gyűltünk össze, a böjtben keresztutat tettünk közösen. Elindult a Jezsu Rózsafüzér Társulat, melynek Paholics Erzsi a vezetője. Célunk, hogy az iskola 25 éves jubileumi eseményeibe is minél többször bekapcsolódhassunk.”

Az elmúlt 25 év szinte minden szakaszából összegyűlt majd ötven ember megismerkedését a körbeállós, „mondj valamit magadról” módszer is segítette, bár egyesek kicsit tartottak tőle, hogy „uncsi lesz, olyan sokan vagyunk.” Persze, egyáltalán nem volt uncsi, hiszen van-e érdekesebb, mint a valóság?

Herpai Áron elmondta, hogy nemcsak a gimnázium tartozik bele a jezsuita iskolák világméretű kapcsolatrendszerébe, a Fényi Alumni is tagja egy szélesebb közösségének, a Jezsuita Alumnusok Európai Szövetségének.
Mégis, talán az tud leginkább összekovácsolni egy közösséget, ha közös célja van, és a tagok együttműködnek azért a célért. „Mi, öregdiákok arról is elgondolkodunk, hogy mint tudnánk mi adni az iskolának. Első alkalommal 2012-ben elhunyt igazgatóhelyettesünk, Bölkény Zsuzsa tanárnő tiszteletére szeretnénk emléktáblát állítani az iskola területén, erre gyűjtünk adományokat az öregdiákoktól.”

A Loyola Étterem szokás szerint kitett magáért, jól tudva, hogy a jezsus diák a rántotthúst és a fasírtgolyót majonézes salátával öregdiák korában is imádja. Az asztalok körül eszegetve, beszélgetve, jezsuita bort vagy bodzaszörpöt kortyolgatva ismerkedtek a különböző évfolyamok. Valaki a YouTube-ra feltöltött dokumentumfilm sorozatáról beszélt, miközben néhány, nála alig idősebb asztaltársa figyelmesen hallgatta, és buzgón mentette el a linket az okos telefonján.

Ferenc atya az iskolában zajló építkezésekről és a kinyíló lehetőségekről beszélt. „A tanév témája az építkezés. Építkezünk mindenhol, és van, ami már el is készült, ma adtunk hálát a felújított gumiudvarért. A tornacsarnok új parkettát kapott. Tényleg, sokkal jobb rajta focizni, mint a régin. Ám fontosnak tartjuk, és nagyon vigyázunk, hogy az építkezés nehogy dekonstruálja a meglévő kereteket, mint az egyszeri ifjú pár esetében, akiknek ráment a házassága a házépítésre.” Ferenc atya beszélt az építkezéssel járó kényelmetlenségek előnyeiről is. „A kollégiumban is zajlanak tanórák, és ez által a tanárok és a nem kollégista diákok sokkal közelebb kerülnek a kollégiumhoz, hiszen nap-mint-nap bemennek oda. Mindenki kollégista lett.” A 2019 tavaszára elkészülő bővítés az öregdiákok számára is kínál új lehetőséget: „A templomtér előtti teraszra gyönyörű kertet tervezünk. Nagyon szép esküvői fotókat lehet majd készíteni...”
(Szelenge Judit)

Last modified on Thursday, 01 November 2018 11:41