• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Átlép téren és időn, mégsem virtuális, mi az? – Kárpát-medencei osztály

Átlép téren és időn, mégsem virtuális, mi az? – Kárpát-medencei osztály

A „Kommunikáció a Kultúrák Között a Kárpát-medencében” elnevezés kicsit hosszú és kimondhatatlan, ám nagyon pontosan írja le ennek a több, mint 15 éve tartó projektnek a célját. Mi, akik benne vagyunk, csak Kárpát-medencei osztálynak hívjuk. Idén Prekop Dorottya, Gunda Eszter, Papp Szabolcs, Pecze Dániel 10. évfolyamosok, Németh Anna tanárnő kíséretével, Szabadkán vettünk részt egy hétig az osztály életében. (Prekop Dorottya kétperces videója ITT megtekinthető). Együtt jártunk órákra, együtt gyönyörködtünk...

a történelmi emlékhelyekkel, várakkal, együtt néztük meg a környéket a vendéglátó iskola diákjaival.
Kárpát-medencei osztály. Ez a név nagyon beszédes:
Vannak benne gyerekek, 32-en. Vannak tanárok, 8-an,10-en. Van egy tanulmányi hét, és van egy hét nyári tábor. Vannak órák, vannak osztálykirándulások, vannak táncházak, és főleg sok-sok beszélgetés. Ezért aztán működik „A KOMMUNIKÁCIÓ”. Nem is akárhogy: ha az adott egy hét végén abbamarad egy beszélgetés, akkor, ha majdnem egy év múlva is, de pont ott folytatódik, pont annál a mondatnál. És ez így van évről évre, diákok és tanárok között is egyaránt.
Hogy miért szünetel a társalgás néha több hónapig? Azaz csak a valódi, élőben folytatott beszélgetések, mert a virtuális, a közösségi oldalakon levőkkel nincs baj.
A szünet oka az a távolság, ami az osztály tagjai között van. Sok száz kilométer is lehet, hiszen a résztvevők nem egy iskolából, sőt nem is egy országból érkeznek rendszeresen a táborba, aminek helyszíne minden alkalommal más. A programban a budaörsi, sepsiszentgyörgyi, beregszászi, miskolci, füleki gimnázium, lendvai gimnázium és szakközépiskola, szabadkai technológiai iskola, és hajdúnánási szakközépiskola vesz részt.
Idén Prekop Dorottya, Gunda Eszter, Papp Szabolcs, Pecze Dániel 10. évfolyamosok Németh Anna tanárnő kíséretében – Szabadkán vettünk részt egy hétig az osztály életében. Együtt jártunk órákra, együtt gyönyörködtünk a történelmi emlékhelyekkel, várakkal, együtt néztük meg a környéket a vendéglátó iskola diákjaival. (Prekop Dorottya kétperces videoja ITT megtekinthető)
Most is, mint minden alkalommal különleges élményben volt részünk: mennyire más magyarnak lenni határainkon túl és innen, és mégis mennyire egyformán magyarok vagyunk. Csak a kiejtésünk különböztet meg minket, és egy tapasztalt osztálytárs már az első szó után megmondja, honnan jöttél.
Így megy ez, és legközelebb nálunk, a Jezsuban fog folytatódni 2019 júniusának végén.
(Németh Anna, kísérő tanár)

Last modified on Thursday, 01 November 2018 14:00