• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Határon túli osztálytársaink - Vendégeink a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Gimnázium diákjai és tanárai

Határon túli osztálytársaink - Vendégeink a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Gimnázium diákjai és tanárai

A Kárpát-medencei osztályban társunk a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Gimnázium, és egyben partneriskolánk is. Ez szeretetteli kötelességet is jelent: Együtt ünnepeltük az októberi nemzeti ünnepünket két székely-mikós osztállyal. Az őszi szünet előtti hétvégére érkeztek iskolánba. Péntek délután a Xavéri Szent Ferenc Fiúkollégium kápolnájában a mi 7. a osztályunkkal együtt töltöttek egy órát, és bemutatták, mit jelent számukra október 23-a, illetve, hogy a határon túli magyarok hogyan élik meg a magyar nemzeti ünnepeket. Műsorukból megértettük,...

mennyire sokat jelent az életükben a magyar népi kultúra. A magyar hagyományok számukra nemcsak a múlt díszes és szórakoztató maradványai, hanem sok iskolában és családban „élőben” művelik a népzenét, néptáncot, a bútorfestést, fafaragást. A kisebbségi lét egyik velejárója, hogy a hagyományokból, a másságból erőt és inspirációt merítenek, ez az egyik legjelentősebb közösségformáló tényező a határon túli magyar közösségekben.
Ezt fejezte ki a szép ajándék: a városukról, Sepsiszentgyörgyről szóló könyv mellé egy saját készítésű, székely furfanggal készített, művészi festéssel díszített öröknaptárt is hoztak nekünk ajándékba.
A bemutatkozás után elindultak megnézni a környék nevezetességeit, legalábbis azt, amit az időjárás és a rendelkezésükre álló rövid idő megengedett. Az Európában egyedülálló Aggteleki Cseppkőbarlangot, a tapolcai Barlangfürdőt és a Diósgyőri várat sikerült beleilleszteni a programba.
Vasárnap reggel, amikor búcsút intettem a buszban ülő sepsiszentgyörgyi diákoknak és kollégáknak, éreztem, hogy milyen közel is állunk egymáshoz, pedig majd’ 700 km választ el bennünket.
Németh Anna

Last modified on Tuesday, 06 November 2018 14:01