• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Otthon a világ túloldalán – diákjaink látogatása hongkongi és kowlooni jezsuita gimnáziumokban

Otthon a világ túloldalán – diákjaink látogatása hongkongi és kowlooni jezsuita gimnáziumokban

„Hihetetlenül sok újat tanultam.” Dr. Demjén Péterné Rivasz-Tóth Kinga igazgató helyettes ezzel a mondattal vezette be Hongkongot megjárt diákjaink beszámolóját, melyet mind a tanári értekezleten, mind a diákok hétkezdő összejövetelén, a H1-en bemutattak. Hongkong két jezsuita gimnáziumát, Wah Yan College Hong Kong-ot és a WYC Kowloon-t látogattak meg szeptember 9-18 között, családoknál laktak, és még a Mangkhut (mangosztán gyümölcsről elnevezett) tájfunt is átélhették, csak hogy még felejthetetlenebb élményben részesüljenek. (A csoporttal készült 4 perces TV műsor ITT - 14.45-nél kezdődik) „Egyetlen legnagyobb...

élményt nem is tudok kiemelni, mert összességében volt nagy élmény ez az út. Nagyon jó volt, hogy fürödhettünk a Dél-kínai tengerben, láttuk az éjszakai, kivilágított Hongkongot”.
Senki nem tudott csak egyetlen legnagyobb élményt kiemelni: „Nem volt olyan perc, ami ne hozott volna egy új élményt: kezdve a repüléstől egészen a búcsúvacsoráig... Talán a két legnagyobb élmény a Viktória csúcson előttünk lenyugvó nap látványa és a mesés kilátás, illetve a tájfun. Na és még az Ocean park (vidámpark) volt nagyszerű, de sorolhatnám a többit is fürdés a tengerben, közös étkezések, városnézés ... szinte minden.”

A diákok elmondták, hogy a tájfun alatt másfél napig nem mehettek ki a lakásból, s mindenki irigyelte azokat, akik valahogy ki tudtak menni, megtapasztalni, milyen is. „Rá tudtam dőlni a puszta levegőre és nem estem a földre.” Az egyik szerencsés diákról még video felvétel is készült, amint áll a szélben. „Csak olyan helyen lehetett kimenni, ahol volt kapaszkodó, és valaki, akivel együtt lehetett kimenni, hogy vigyázzanak egymásra.”

Bármilyen messze is vannak tőlünk, mégiscsak jezsuita iskolák. Diákjaink elmondták, hogy az idegen világ ellenére voltak pillanatok, amikor szinte otthon érezték magukat. „Hasonlóságot kifejezetten nehéz volt találni már csak a környezetben is, nemhogy az iskolákban. Más építészet, más növényzet, más rendszer, más kultúra és persze más oktatás. Különlegesnek tartom, hogy a legtöbb tantárgyat angol nyelven tanulják, ami segíti őket a jövőre tekintve a világban való elhelyezkedésben. Közös lehet a sport szeretete és a tanárok barátságos hozzáállása a diákokhoz.” „A hongkongi iskolákban is van examen, bár ott nem rádióban mondják, hanem az adott teremben tartózkodó tanár vagy egy diák mondja. Náluk is van közös mise, azt hiszem ott, a szentbeszéd alatt éreztem magam "otthon”.

Volt, akinek a családok élete jelentett újdonságot. „Nagyon korán kelnek, későn fekszenek, és rengeteget dolgoznak. A közös étkezésekre viszont mindig bőségesen szánnak időt, nem számít, kinek mennyi munkája lenne, és meghallgatják egymást.” A családi ebédek és vacsorák fő célja a bensőséges beszélgetés. „A fogadó családom a kedvemért angolul beszélgetett, ez nagyon jól esett.”

„A fogadó testvérem érdeklődött minden iránt, és szívesen hallgatta, amikor Magyarországról, a gazdaságról, kultúráról meséltem neki.”
Gimnáziumunkban fontosnak tartjuk, hogy diákjaink és tanáraink kilépjenek a megszokott környezetből, megismerkedjenek más kultúrákkal. A jezsuita formációhoz hasonlóan lehetőségük van nemcsak zarándoklatokra, hanem probációkra, külföldi projektmunkákra utazni. Ez idáig a legtávolabbi pont, ahova diákjaink eljutottak.

P. Holczinger Ferenc SJ igazgató atya reflexiójában elmondta: „Amikor idegen földre utazunk, nemcsak új dolgokkal ismerkedünk meg, hanem az ismert környezetünket is új szemmel látjuk. Nagyon hálás vagyok mindenért, amit láthattam. Ugyanakkor erősödött bennem a hála mindazért is, amiben itthon részem lehet. ” (Szelenge Judit)

A csoport tagjai:
Balogh Réka 12.b, Bencs Bianka 12.b, Biró Benedek 12.c, Bőke Fruzsina 12.a, Demjén Orsolya12.a, Grenda Luca12.a, Kádár Gellért 12.c, Kenyeres Dorka 12.b, Kövessy Péter 12.a, Latorcai Levente 12.a, Novotny Éva 12.a, Szlifka Anna 12.c, Tóth Gergő12.a, Tóth Virág Eszter 12.a, Velkey Sára12.a
Kísérő pedagógusok: Dr Demjén Péterné Rivasz-Tóth Kinga és P. Holczinger Ferenc SJ

Last modified on Wednesday, 07 November 2018 11:15