• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Te mire költenéd az EU pénzét? - A 11. C belekóstolt a képviselőségbe

Te mire költenéd az EU pénzét? - A 11. C belekóstolt a képviselőségbe

Milyen egy országgyűlési képviselő egy napja? Aki már tapasztalta, tudja: tele érdekes, fárasztó, megtisztelő, felelősségteljes, izgalmas, unalmas, vicces, váratlan pillanatokkal, a gyönyörű teremben, ami a TV-ben mellesleg sokkal nagyobbnak látszik... Tíz gimnáziumi osztály egy októberi napon képviselősdit játszott az Országházban. (Facebook: SZUMO, Insta: szumo.frakcio, fotok: ITT) Eldöntötték, Európai Unió következő költségvetéséből mire menjen több pénz jövőre:...

oktatásra, sportra, egészségügyre, ifjúságpolitikára, vagy mire...
A Tempus Alapítvány „Van beleszólásod!” programja keretében 10 középiskolai osztály diákjai, akik a 2019-es EU-s választásokon már szavazó polgárok lesznek, parlamenti vitajátékban vett részt az Országházban. Hazatérve az a feladatuk, hogy minél több felületen, minél meggyőzőbben osszák meg a tapasztalataikat kortársaikkal. A legügyesebbek elutazhatnak majd Strassbourgba, az EU Parlamentbe. Kövessük diákjaink SZUMO (Szuverén Magyarországért) frakciójának megosztásait a közösségi oldalakon, nézzük meg kisfilmjeiket, beszámolóikat! Facebook: SZUMO Insta: szumo.frakcio
„Meg kellett vitatnunk, hogy négy költségvetés-tervezetből melyiket szavazzuk meg. Először frakciókban, vagyis saját osztálytársainkkal, aztán a különböző iskolákból összekevert bizottságokban kellett döntést hoznunk, majd minden bizottság szóvivője elmondta a plenáris ülésen, mit döntöttek, és miért. A tizenkét bizottságból ötben a mieink lettek a szóvivők.”
„Érdekes tapasztalat volt, hogy milyen nagy felelősség és pszichológiai nyomás nehezedik a politikusokra. A mi bizottságunkban volt két nagyon magabiztos fellépésű, lehengerlő személyiségű diák, akik, bár nem tudtak valami logikusan érvelni, és időnként önellentmondásba is keveredtek, személyiségük erejével rávették a bizottság többi tagját, hogy megváltoztassák a véleményüket. Vagyis nem volt elég okosan és logikusan érvelni, mi ketten, jezsusok, magunkra maradtunk. Viszont megtapasztalhattuk, hogy ilyen éles helyzetben is meg tudtuk őrizni az integritásunkat, és ki tudtunk állni a saját véleményünk mellett.”
„Nem mindenki való politikusnak. Kell hozzá érdeklődés a közélet iránt, komoly tudás, és meggyőzően kell előadni a gondolatokat. Voltak bizottságok, ahol ketten-hárman beszélgettek, a többiek visszahúzódtak, és csak rábólintottak arra, amit az aktív diákok javasoltak. Sok bizottságban persze mindenki aktívan részt vett a vitában.”
„Ugyanott ültünk, ahol a képviselők, és volt egy csomó átvezető szavazás, nyomkodhattuk a gombokat, amivel a képviselők szavaznak, és egy kivetítőn megjelent azonnal a szavazás eredménye.”
„A Felsőház üléstermében voltunk, ami pont olyan, mint az Alsóházé, nagyon szép, díszes, és nagyon magas a mennyezete. Mindenki mindenkit jól lát. Dúró Dóra országgyűlési képviselő és Dr. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő válaszoltak a kérdéseinkre. Nagyon komolyan válaszoltak nekünk. Ez egyrészt azt eredményezte, hogy időnként tíz-tizenöt perces monológokat kellett végighallgatnunk, tele számokkal, statisztikai adatokkal és technikai részletekkel, másrészt viszont nagyon megtisztelőnek éreztük, hogy egyáltalán nem egyszerűsítettek le semmit, hanem úgy beszéltek velünk, mintha nem is gimnazisták, hanem igazi képviselők lennénk, pedig volt néhány provokatív kérdés is. Mi azt kérdeztük, hogy a politikában szereplő emberek képesek-e megőrizni a hitüket a viták során, és nem keverednek-e ellentmondásba a vallásukkal. Szerettük volna azt is megkérdezni, hogy miért választották a politikusi pályát, de sajnos arra már nem maradt idő.”
„Úgy mentünk oda, hogy azt hittük, vetélkedő lesz, de nem vetélkedő volt, hanem nagyon komoly és formális játék. Nem is bohóckodott szinte senki, pedig szoktunk, de most bevonzódtunk mi is ebbe a komolyságba.”
„Az ebéd és délutáni program már inkább VIP turizmus volt, és ajándékcsomagot is kaptunk, amit nagyon szépen köszönünk. Nagyon elegáns volt az ebéd, a pincérek magasra tartott, csillogó tálcákkal siklottak, megnéztük a Parlament épületét, a koronaékszereket, és a díszőrség tartott nekünk egy speciális bemutatót. A parancsnok úr roppant komoly képpel vezényelt, de valahogy olyan viccesen, látszott, hogy még az amúgy rezzenéstelen arcú őrség is majd megpukkadt a nevetéstől."

„A szavazás és a közéleti kérdések iránti érdeklődés fontosságát, a felelősséget saját bőrünkön, személyesen megtapasztaltuk. Most ezt a tapasztalatot fogjuk megosztani a közösségi média felületeken, Facebookon, Instagramon, a jezsu.hu-n. Lesznek kisfilmek, postok, cikkek. Kövessetek bennünket!” (Facebook: SZUMO Insta: szumo.frakcio) (Szelenge Judit)

Last modified on Wednesday, 14 November 2018 12:47