• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Miért jöttek a Jezsuba nyílt napra?

Miért jöttek a Jezsuba nyílt napra?

180 érdeklődő diák és szülő érkezett a gimnázium második nyílt napjára november 21-én. A reggeli ima után P. Holczinger Ferenc SJ 

az iskola igazgatója és Velkey Balázs oktatási igazgatóhelyettes bemutatta az iskolában folyó oktatói-nevelői munkát, majd bemutató órákat lehetett látogatni. Az udvaron együtt imádkozták az exament, az ebédlőben szendvicseket és teát fogyasztottak, majd kis csoportokban, „idegenvezetéssel” megtekintették az iskola épületeit, létesítményeit és látnivalóit. Megkérdeztünk néhányat:
Miért jöttek hozzánk nyílt napra?
Negyedikes lány anyukája
: „A tanügyben dolgozom, úgyhogy pontosan tudom, milyen jó iskola ez. Jól van felszerelve, jól irányítják. De nem ez az, amiért ide szeretnénk jelentkezni: mi katolikus család vagyunk, számunkra nagyon fontos, hogy az iskola megerősítse a családi értékrendet és lelkiséget.”
Nyolcgyermekes anyuka: „Mi azért jöttünk, mert ha egyházi iskola, akkor legyen valóban élő a lelkisége, és itt tudom, hogy az. Itt vannak a jezsuiták, a Parázs... Az egyik lányunk már ide jár, kolis, otthonról 5 órát kell utaznia, ami óriási próbatétel, de azt mondja, megéri. Most az öccse van soron.”
14 éves fiú: „Engem a közösség vonzott ide, sok jót hallottam róla.”
Negyedikes fiú: „Én már voltam itt foci táborban, annyira tetszett, kikönyörögtem, hogy még egy hetet járhassak. Most előkészítőre járok. Itt tanulnak sokan a jégkorongos haverok közül. Csakis sportosztályos akarok lenni.”
Ötgyermekes házaspár: „Minket főleg a jó tanuló, jó sportoló törekvés vonzott. Azt szeretnénk, ha a fiunk bekerülne az iskolai kosárcsapatba, ugye, úgy is lehet, ha nem sportosztályos? Kollégiumba is jönne, mert a Kiskunságon lakunk...”
Negyedikes fiú szülei: „A közösség miatt jöttünk. Azt szeretnénk, ha a fiunk ötödikes korától együtt növekedne az osztályközösséggel.”
Dunántúli család: „Minket nagyon vonz a kelet-magyarországi közeg, a kultúrkör. A barátságos, elfogadó emberek, az Istennek-odaadottság, az értékrendszer. Ahol mi élünk, már teljesen nyugatias a légkör.”
Negyedikes lány szülei: „A rokonságból már járnak ide, jók a tapasztalatok, magas a tanítás színvonala. A mi kislányunk jó tanuló, úgy gondoljuk, itt jó helyen lesz. ”
Édesapa: „Ide jár a 11-es fiunk, és látjuk, hogy itt a teljes emberre figyelnek. Most az öccsét fogjuk idehozni. A társadalom nyomása annyira erős, a világias környezet elcsábítja a gyerekeket rossz felé. Nagyon fontos, hogy a szülők, az iskola és az egyház egységben legyen, és együtt megtartsa a gyerekeket. Itt a lelkiség nemcsak külsőség, hanem beépül a mindennapi életbe.”
Református lelkész: „12 évestől 18-ig két érzékeny időszak is van a gyerekek életében, a pre-pubertás és a pubertás, amikor különösen gondos törődésre van szükségük, mint a csecsemőknek. Ezeket az átmeneteket megkönnyíti a folytonosság, erre nagyon jó a nyolcosztályos gimnázium. Aztán itt van az Ignáci pedagógia, ahogy itt gyerekeket szemlélik. Az Úristen telepakolta a gyerekeinket egy csomó lehetőséggel, és itt ezeket a lehetőségeket fejlesztik. Na, meg az ökumenizmus. Ugyanoda tartunk, ugyanaz a végpont: Jézus Krisztus. A mi gyülekezetünkből sokan végeztek a Jezsuban, és látom, milyen klasszul boldogulnak az életben.”

Last modified on Tuesday, 04 December 2018 09:17