Print this page

Játssz komolyan, tanulj játékosan! - Erasmus Strategic Partnership 2018-20

Négy ország négy iskolájának húsz diákja többszöri találkozás során egy társasjátékot fog megalkotni, mely nemcsak a négy országot, hanem a különböző tantárgyakat és szakterületeket is összeköti. Táblán is, online is lehet majd játszani és tanulni vele, innen a projekt címe, „Játssz komolyan, tanulj játékosan.” (Fotók ITT). A projektben Dániát a Thisted Gymnasium, Spanyolországot a tudelai Colegio San Francisco Javier, Lengyelországot pedig a krakkói Kosztka Szent Szaniszló jezsuita gimnázium képviseli. Az első találkozó november 25-től 30-ig Miskolcon,...

a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban zajlott. 

Négy iskola, sokban hasonló, sokban más. Mit visz haza a hat vendég kolléga a projekt első szakasza után?

„Nagyon örültünk, hogy a projekt lehetőséget adott a lengyel diákoknak, hogy kipróbálják magukat, tanuljanak egy kis önállóságot. Jó volt látni, hogy milyen ügyesek, hogy képesek rá.”

"Dániában a vallás teljesen magánügy. A mi iskolánkban lutheránus lelkésznő van, de maga az iskola nem egyházi fenntartású. Érdekes volt, hogy itt az egész iskola együtt imádkozik, és nagyon fesztelen a légkör a vallással kapcsolatban."

"Nagyon tetszett a magyar tanárok együttműködése, hogy a projekt során minden foglalkozásra mindig más-más tanárpár jött be a magyar kollégák közül, tizenöt, vagy még több magyar kolléga dolgozott a projektben. Nem is mindegyik beszélt tökéletesen angolul, de a fordítás remekül működött, és így sokkal színesebb volt a program, és megvalósult az projekt interdiszciplináris jellege."

"Mi is szeretnénk majd Tudelában több kollégát bevonni a projektbe. Nálunk is kell majd tolmács. Mi a szeretetszolgálatot nagyon fontosnak tartjuk, mindenképpen meg szeretnénk mutatni, miket csinálunk, amikor majd hozzánk érkezik a projekt."

"Érdekes, hogy a diákok már az utazás előtt megismerkedtek egymással a Facebookon, és kommunikáltak egymással."

"Öt tagú csoportokkal jöttünk, a négy csoport húsz diákból áll, nagyon ideális méret, alkalmas a komoly munkára és odafigyelésre."

"Jó élmény volt, sokat tanulunk a nemzetközi diákcsere programról, projektekről, és a változatos órai munkákból is sok mindent viszünk haza, amit majd otthon is kipróbálunk a diákjainkkal."

"Az iskolai munkát színesebbé teszi itt az épített környezet és az osztálytermek változatossága, a különböző formák, színek, bútorok."

A hat vendég tanár kollégát megkértük, mutassák be iskoláikat.

A dániai Ann és Theodor a projekt egyetlen nem egyházi iskolájában dolgoznak. „A mi iskolánk állami fenntartású, és csak 3 évig tanulnak nálunk a diákok, mielőtt továbbtanulnak. A dán fiatalok nagyon önállóak, nem hisznek a tekintélyben. A tanulási folyamat inkább elemzésből áll, keveset memorizálnak. Nagyon nagy hangsúlyt helyezünk a kreativitásra, de ez sokszor a hasznos tudás kárára válhat. Vannak lengyel, litván diákjaink is, akik nagyon jó tanulók, továbbá iraki, kongói menekült diákok. Ők tiszteletben tartják a tekintélyt és nagyon udvariasak, de nekik először a nyelvet kell megtanulniuk, mielőtt a tantárgyakban jó eredményt érnének el. Valamennyien más-más kihívásokkal néznek szembe, akárcsak a velük foglalkozó pedagógusok.”

Agnieszka és Kasia Lengyelországban ugyancsak 15-19 éves diákokkal foglalkozik, náluk a dán iskolával ellentétben szinte mindenki katolikus, és az iskolában négy jezsuita szerzetes is dolgozik. "Vannak ugyan nem vallásos diákjaink, de nem jellemző."

A spanyol Cecilia és Alicia iskolájában is számosan tanulnak külföldről származó diákok. Az iskola 130 éve működik, jelenleg 800 diákja van, 12-18 éves korú diákjaik vannak, ebben jobban hasonlít a miskolci iskolához. "Nálunk a szeretetszolgálat nagyon nagy szerepet kap. A diákok korrepetálják a náluk alacsonyabb évfolyamokon tanuló gyerekeket, öregotthonokba, kórházakba járnak. Nálunk is vannak speciális segítséget igénylő, valamilyen fogyatékkal élő tanulók, és külföldi diákok is, Venezuelából és néhány muzulmán vallású országból; ők több odafigyelést és foglalkozást igényelnek."

 

Last modified on Thursday, 06 December 2018 10:58