• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Nemzetközi gombóckészítéssel indult a Malac éve - kínai nyelvi program

Nemzetközi gombóckészítéssel indult a Malac éve - kínai nyelvi program

2019, február 6-án, a kínai holdújév ünnepén vidám kínai énekszó és a kézzel készített gombócok illata mellett, a fiú kollégium konyhájában tartott “dumpling” készítés elképzelhetetlen csúcsforgalmat ért el. A gombóc készítésben közel ötven ember vett részt, elsősorban a kínaiul tanuló diákok és a két kínai tanárnő, továbbá hat magyar, francia és német tanár kolléga, valamint négy vendég diák...

akik ugyan nem tanunak kínaiul, de a barátaik meghívták őket az eseményre.
Közös erőfeszítéssel minden előkészítő munka hamar elkészült. Mindenki megtalálta a saját pozícióját a "gyártósoron": néhány diák tésztát gyúrt, mások nyújtották, néhányan pedig művészien becsomagolták kis kerek tésztalapokba a tölteléket, a műszakiak gondoskodtak a gáztűzhelyekről. Amikor a még meleg és friss gombócokat felszolgálták az asztalokra, a fürge munkások alig várták, hogy megkóstolhassák kemény munkájuk gyümölcsét. Elfogadták azt a kihívást is, hogy pálcikával egyék a gombócokat. Őszinte és ragyogó mosolyuk jelezte boldogságukat! „Hao chi” (Fincsi) és „Xin nian kuai le” (Boldog új évet!) a két egyszerű, de erőteljes mondat, amit a diákok mondtak, Kínában a legjobb újévi áldás és bátorítás. Ahogy az újabb diákok hullámban érkeztek, a sütőnek egy másodperce se volt, hogy pihenjen. A tevékenykedésnek folytatódnia kellett.
A kínai konyha egyik fontos képviselője, a gőzölt gombóc felidézte bennem az otthoni emlékeket. De még ennél is több történt, mert a gombócok szoros kapcsolatot teremtettek Kína és Magyarország között.
(Írta: Zuo Ning tanárnő, angolból fordította Tinon Augustin)
Egy diák mondta erről az eseményről:
“Az ilyen féle fantasztikus alkalmak visznek mindig vissza engem a kínai emlékeinek, hisz roppant érdekesen (és ízletesen) mutatják be a kínai kulináris kultúrát. Másrészt az érzés, hogy mi magunk készítettük az ételt, minden évben egy mély büszkeséggel tölt el. A kínai újév, és az ezzel járó dumpling főzés, az év kedvenc kulturális eseményei közé tartozik számomra.”

Last modified on Wednesday, 27 February 2019 13:18