• Programok
  • Beszámolók
  • Projektek
  • Nemzeti sztereotípiák, kedvesség és nagylelkűség – vendégeink az Aloisiuskolleg diákjai

Nemzeti sztereotípiák, kedvesség és nagylelkűség – vendégeink az Aloisiuskolleg diákjai

Megszoktuk már, hogy októberben egyszer csak megjelenik a gumiudvaron (Gummihof) egy csapat német diák, körülöttük pedig mi kilencedikeseink cirkálnak. Egy héten át ők - a német gyerekek és tanáraik - is élvezhetik a Loyola Étterem specialitásait, méghozzá soron kívül. Az első napokban a nemzetek szinte teljesen elkülönülve pusmognak, nevetgélnek, és bizony (de persze csak a németek!) mobiltelefont nyomkodnak. A második naptól egyre kevesebb a mobilnyomkodás, és egyre jobban elhalványul a demarkációs vonal is a német-magyar csoport között. A harmadik naptól vegyes csoportokban, nevetgélve, főleg angolul, de ahol bátrabb, illetve multilingual jezsusok vannak, ott németül is folyik a terefere. A programok:

közös iskolai program, városnézés, barlangfürdő, közös étkezések, szentmise, Diósgyőri vár, Eger, vendéglátó családokkal közös vacsora. Életre szóló barátságok is szövődnek, és határozottan jobban megy az angol és a német is egy idő után.

Jelenlegi projektünk negyedik éve kerül megszervezésre: kilencedikes diákjaink angol munkanyelven, Magyarországon ősszel, Németországban pedig tavasszal dolgoznak együtt egy korban hasonló német osztállyal. Témáink ebben az évben: nemzeti sztereotípiák, kedvesség és nagylelkűség. Egészen időszerű, ugyebár? A program célja az interkulturális kommunikáció, a személyes kapcsolatok építése, lelki nevelés, angol és német nyelvgyakorlás, a jezsuita iskolák közötti együttműködés fenntartása, egymás országainak és kultúráinak megismerése.

Együttműködésünk a Bonn városában működő jezsuita gimnáziummal, az Aloisiuskolleg-gal sok éves múltra tekint vissza.
Az Aloisiuskolleg évről évre fogadja vendégtanulóként két, arra különösen érdemes, 10. osztályos, németet tanuló diákunkat 6 hétre, november-december hónapban.
2008-ban például, közös, az újraegyesítésről szóló projektben vettünk részt tanulóinkkal.
2008-2014. között 9 közös cserkésztáborozásban vettünk részt Németországban, Magyarországon és Erdélyben.

KEzúton is nagyon köszönjük a vendég diákokat az otthonukban vendéglátó családoknak a kedvességet és a nagylelkű vendégszeretetet, mellyel támogatják iskolánk nemzetközi programjait!

Last modified on Friday, 05 January 2018 12:33