• Fejlesztések
  • Szelenge Judit
Szelenge Judit

Szelenge Judit

Monday, 19 February 2018 09:06

Vécsei Réka kedves BAZ megye szívének

Az Év sportolója 2017 gálán a szakmai díjak mellet a közönségszavazás díjait is átadták BAZ megye legkiválóbb sportolóinak. Vécsei Réka, úszó, 9. a osztályos diákunk nemcsak szakmai első díjat kapott, de a megye lakóinak szívét is megnyerte, ami nem is csoda, ismerve 2017-es eredményeit, és kedves, hálás, szerény személyiségét. Nyilatkozata a BOON cikkében ITT olvasható. Feczkó Csanád cselgáncsozó, 12. a osztályos diákunk a szakmai zsüri első díja mellett a közönségszavazás negyedik díját is elhozta a fiú utánpótlás kategóriában. Gratulálunk élsportolóinknak, akik nemcsak sport bajnokok, de jó tanulók is! Köszönjük, hogy tehetségükkel és kemény munkájukkal dicsőséget hoznak iskolánknak, és hálásak vagyunk szüleik, edzőik és tanáraik támogatásáért. A Közönségszavazás eredményeit ITT találjuk.

Monday, 19 February 2018 08:14

Megtérés

„Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.” (Mk 1, 14-15)

Tartsatok bűnbánatot, s térjetek meg! Ez az első, amit a próféták, Keresztelő Szent János, majd maga Jézus is a hallgatóiktól megkívánnak. (vö. Joel 2,12-13; Mt 3,1; 4,17) A megtérés egy folyamat, melynek eredményeként az életünkben Isten kerül az első helyre. Hogy ez kinek-kinek az életében mikor és hogyan történik, az titok, misztérium, a Szentlélek nélkül nem lehetséges. De a te hozzájárulásod is elengedhetetlen! Neked kell vágynod a megtérésre; neked kell kitartóan imádkoznod a Szentlélek kegyelmeiért; neked kell átadnod magad a Szentlélek átalakító vezetésének; s akkor a többit megteszi benned az Ő kegyelme. A böjt, az elcsendesülés, az ima, a bűnbánat hatékony segítői a megtérésnek. A nagyböjt heteiben „éljünk” gyakrabban ezekkel a lehetőségekkel!
(A megtérés a zsidóságban és a kereszténységben a gondolkozás és az életmód pozitív megváltozására használatos szó.)

Várkonyi Dóri még csak nyolcadikos, de már hét éve zongorázik. Január 22-én Sátoraljaújhelyen a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett Himnusz zongoraversenyen első helyezést ért el. „A magyar Himnuszt és Papp Lajostól a 'Havasi kürt és zerge' című darabot játszottam.

Idén is megismerkedhettek a jezsus diákok a kínai konyha ízeivel, ezzel megünnepelve a kínai újévet, mely idén február 16-ára esik. Kínaiul tanuló diákjaink és az érdeklődők a fiú kollégium konyhájában saját kezűleg készítettek kínai húsostáskákat és zöldéges táskákat, (báodzö és tyáodzö), melyet szószokkal és salátákkal fogyasztottak, és egy roppant gazdag, és ízletes csípős levest, a „forró fazekat" vagy más néven „kínai fondüt". „Ezt az ünnepet holdújévnek, vagy tavaszi fesztiválnak is nevezik, és

A frissen alakult Jezsu Gold Gyermekkórus egyre növekvő létszámmal és egyre nagyobb lelkesedéssel veti bele magát iskolánk zenei életébe. A kórus eddigi munkájáról Sztahura Ágnes tanárnő számol be: Az idei tanévben (2017-2018) alakult meg iskolánk új énekkara, mely az 5-8. osztályos gyerekeknek nyújt lehetőséget arra, hogy egy összetartó közösségben megtalálják a barátságot, az együttlét örömét, és az együtt éneklés szépségét. Jelenleg az 5-6. évfolyam minden osztályából van tagja, így most a létszám már megközelíti az 50 főt.

Thursday, 15 February 2018 10:46

Február 16-án rövidített órák!

2018. február 16-án, pénteken, iskolánkban rövidített tanítási nap lesz. A tanórák minden osztály számára 13.15-kor érnek véget. Az 5-6. évfolyam 13.15-re az ebédelést is befejezi. A többi évfolyamok 13.15-től ebédelnek.
A napközit a megszokott rend szerint biztosítjuk tanulóink számára. Tanáraink délután nagyböjti lelkigyakorlaton vesznek részt.

Oszkár-díjkiosztó gálák sora vonult fel az ebédlőben, és megelevenedtek a leghíresebb filmprodukciók, a Mamma mia! (többször is), számos Csillagok háborúja, néhány Titanic, Hair, indiános film forgatása – minden menő film ... picit sem volt unalmas... nyüzsögtek a Leonardo di Capriók, Johnny Deppek, Harry potterek és társaik, Darth Vaderek, 3CPO-k és R2D2-k, Miki és Mini Egerek, karibi kalózok, a Leila hercegnőkkel pedig Dunát, sőt ráadásul Tiszát, Bodrogot és Sajót is lehetett volna rekeszteni... Képválogatás ITT

Tuesday, 13 February 2018 13:41

A nagyok farsangja - beszámoló

A DÖK ezúttal tényleg kitett magáért. Először is, egyenjelmezben voltak jelen, méghozzá egyszerre szinte mindenütt – némi tanakodás, és a biológia iskolánkban tanító, közkedvelt tanárának vitathatatlan döntése alapján – gyűrűsféregnek öltözve, de erre a fajra egyáltalán nem jellemző sebességgel száguldozva a rengeteg álarcos zombi, cicus, cigánylány, vámpír és hasonló maskarás figura között. Másodszor, a jezsusok egy emberként dicshimnuszokat zengtek róluk, hogy „naháteztjólmegszervezték,” meg  „namostaztánténylegbevontakmindenkit,”és „ténylegnagyonjólmulattunkéstökkreatívisvoltazegész”.

Tuesday, 13 February 2018 12:05

Csongor és Tünde csütörtökön

Ha 14-én ki is hagyjuk a Valentin napot mert inkább hamvazkodni megyünk és böjtölünk, 15-én bepótolhatjuk.  A szerelemről szól egészen "modernül" Vörösmarty Mihály drámai költeménye Szőcs Artur rendezésében. Február 15-én a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában a Jezsuita „A” bérlet tulajdonosai számára színházlátogatás lesz. ITT van néhány kedvcsináló jelenet a YouTube-ról. ITT pedig egy cikk a Boon-ról.

Szerdán, február 14-én a Nagyböjt első napja, Hamvazószerda. Reggel az első két órában szentmise és hamvazkodás a templomban. Az első illetve második órát tanító tanárok kísérik át az osztályokat a templomba. Várjuk valamennyi kollégánkat is, vegyenek részt valamelyik szentmisén.
8:00-kor 5-8 évfolyamok
8:55-kor 9-12. évfolyamok
Böjti szabályok a testileg egészséges hívek számára:
1. A 14. életévüket betöltött katolikusok hamvazószerdán és nagypénteken nem fogyaszthatnak húst.
2. A 18 és 60 év közöttiek ezen a két napon csak háromszor ehetnek húsmentes ételt, és csak egyszer lakhatnak jól.
3. A nagyböjti időszak minden péntekjén kerülni kell a húsféléket.
Hasznos és jó a megszokott tevékenységeink kordában tartása is: az alkoholfogyasztás, cigarettázás, túlzott internethasználat, esetleg tévénézés szüneteltetése legalább ezekre a napokra vagy akár bizonyos szabályokkal az egész böjtre vonatkoztatva is. Ferenc pápa azt kérte, mindennap mondjuk le valaki más érdekében vagy javára valami apróságról.

Page 1 of 33