• Lelkiség
  • Heti gondolat
  • A ballagó diákokhoz - Isten veletek! Veletek az Isten - P. Koronkai Zoltán SJ szentbeszéde

A ballagó diákokhoz - Isten veletek! Veletek az Isten - P. Koronkai Zoltán SJ szentbeszéde

Kedves Ballagó Diákok! Kedves Testvérek!
1. Isten veletek – veletek az Isten
Isten veletek – szoktuk mondani búcsúzóul. E szokványos köszönés mögött egy nagyon mély igazság rejtőzik. Tényleg igaz: veletek az Isten. A mai olvasmányban többször is hallhattuk Isten ígéretét: „veled leszek, veled vagyok.” Istennek ez az egyik legjellemzőbb tulajdonsága: Ő Az, aki van, és aki velünk van.

Máté evangéliumának is ez a kerete: József álmával indul, ahol ott az ígéret: József Dávid fia, ne félj! „Íme, a szűz méhében fogan és fiút szül, s a nevét Emmánuelnek fogják hívni.” Ez azt jelenti: Velünk az Isten. Az Evangélium végén ugyanez az ígéret, a Feltámadt Jézus így küldi az övéit a világba: „És íme, én veletek vagyok minden nap a világ végéig!” Bárhová is mentek, bármilyen vizeken, hegyeken és völgyeken megy keresztül az életetek: Isten veletek van!
2. Nehézség, küzdelem, kudarc – ez is az élet része
A mai evangéliumban úgy látjuk a kereszténység egyik legnagyobb szentjét, Szent Pétert, mint olyan embert, aki elkezd süllyedni. Nagy bátorsággal lép ki a bárkából a vízre, és elindul Jézus felé, de aztán tekintete már nem a Mesteren nyugszik, hanem a hullámok és a szél köti le, és ő rögtön merülni kezd. Nem igazán megy neki ez a vízen járás. Kudarcot vall, mint vízen járó. Ha Péter apostol életét nézzük, akkor láthatjuk, hogy nem ez az egyetlen kudarca. Ő lesz az, aki nagy fogadkozásai ellenére háromszor is megtagadja az Urat, és később is újra és újra gyengének fog bizonyulni. Gondolhatunk élete végének eseményére, a római Quo Vadis Domine jelenetre, amikor az üldözés idején Péter az életét mentve menekülni készül Rómából és – a hagyomány szerint – a város határában találkozik Jézussal. Hová mégy, Uram? – kérdezi tőle. „Quo Vadis Domine?” Jézus válaszol neki, és erre Péter megfordul, és a megbicsaklás után visszatér az övéihez, hogy vállalja a vértanúságot. Talán ünneprontónak hangzik, de mégis fontosnak érzem, hogy tudatosodjon bennetek: a kudarc, az elesés, a szenvedés is része az életnek. Ne féljetek a sikertelenségtől! A felnőtt, érett emberi lét része a kudarc is. Ha azt hiszed, hogy ennek nem lehet helye az életedben, akkor még álomvilágban élsz, nem nőttél fel. Az Isten velünk van, de nem óv meg minden széltől, nem óv meg minden kudarctól. Az eredmény, a siker, sőt az igazi, mély, szeretetteljes, tartós emberi kapcsolatok nagyon gyakran fáradságos próbálkozások sorozata után születnek meg.
3. Van feltámadás
A mai evangélium története ugyanakkor nem úgy folytatódott, hogy Péter vízbefúlt, nem is a többi tanítványnak kellett kihúznia a hullámok közül: az Úr mentette meg. Péter a süllyedés közben Jézushoz fordult: "Uram ments meg!" Az Úr ott volt mellette, kiemelte a habok közül. Az életben vannak hullámvölgyek, kihívások, de nem vagy egyedül. Olykor úgy érezheted, hogy a hullámok átcsapnak a fejed felett. Pl. Saját érettségimkor, amikor megkaptam a tételt semmi nem jutott eszembe, csak bámultam az üres lapot. Uram ments meg! Aztán csak jöttek a gondolatok. Bármi is van, ne pánikolj. Fordulj Jézushoz, mint Péter: Uram segíts! Vagy, ahogy az iskolánk falán lévő molinón lévő ima szól: Jézus bízom benned! Jézus él. Jézus feltámadt. Jézus nem egy mesefigura, hanem Ő az Úr, aki az eget és a földet alkotta, aki lecsendesíti a te tengeredet is. Bíz benne,és életed lesz, és bőségben lesz! Ámen.

Last modified on Thursday, 18 May 2017 14:07