Sakálból zsiráf? – Az átváltozás ezúttal elmaradt

A Szent Ignác hét egyik nagyon említésre méltó eseménye volt, hogy öt kis sakál leült a lelkészségen, és mikor másfél óra múlva kijöttek, zsiráfokká váltak... Bellovics Gábor jezsuita atyával beszélgettek az erőszakmentes kommunikációról. Amennyire sikerült, erőszakmentesen... Néhány gondolat a teljesen kötetlen beszélgetésből...

állítólag már azt sem tudják, melyiket ki mondta:
Most mindenki csukja be a szemét és vizsgálja meg a szívét. Válaszolj a következő két kérdésre: „1. Mit érzel most? 2. Mit szeretnél?”
Nos? Ugye, milyen nehéz? Pedig a zsiráfnyelv erről szól. A szívünkből beszélve kifejezzük érzéseinket és szükségleteinket.
Mit is a legnehezebb megfogalmazni? Például: „Rosszul esett, hogy széthagytad a ruháidat a nappaliban. Úgy éreztem, talán te nem is törődsz vele, hogy én fáradtan hazajövök, és semmi erőm utánad pakolászni. Azt szeretném, ha a rendben hagynád magad után a nappalit és a szennyes kosárba tennéd a ruháidat...” Na, ez elég ritkán sikerül ilyen jól. Inkább rákiabálunk a büdös kölyökre: „Ebben a házból nekem nem csinálsz disznóólat!”
Sakálnyelven morális ítéleteket alkotunk, és folyamatosan kiabáljuk, hogy „Ez jó! Az rossz!! Hülye!!!” Ítéleteket alkotunk, értékelünk. Sajnos. Érdekes, hogy annak idején pont a jó és rossz tudásának fájáról ettek ősszüleink. Azóta nagyon tudjuk mi is, mi a jó és mi a rossz. És mondjuk is, mintha az életünk múlna rajta.
Évezredek óta osztjuk a világot jóra és rosszra, mennyre és pokolra. Az iskolában számoljuk a hibákat, és kivonjuk a 100 százalékból. Tehát nem szabad hibázni. Pedig a hibák sok jóra vezethetnének... Beírunk az ellenőrzőbe: „Verekedett.” Rákiabálunk a kis gyerekekre sakálnyelven: „Kérj bocsánatot!” Ő pedig megtanul bocsánatot kérni. Rosszul. Sakálul. A gyóntató atya persze tudja, hogy a szív töredelméhez ennek a világon semmi köze.
Melyik nyelven hallgatjuk meg egymást? Hiszen nemcsak a beszédünk sakálnyelv, a fülünk is sakálul hallgat. Ha a sebeinkbe zárva hallgatjuk egymást, létrejöhet-e köztünk igazi kapcsolat? Azon kéne gondolkodnunk, hogyan tehetnénk normálissá, egyszerűvé az életünket. Ehelyett az a kérdés folyton, hogy kinek van igaza. Sajnos ebben a játékban mindenki veszít. Az is, akinek nincs igaza, mert őt meg fogják büntetni. És az is, akinek igaza van, hiszen mire megy az igazával? Egyedül...
Mi pedig egy olyan Istenben hiszünk, aki minden rendszert felborít, és soha nem tesz szemrehányást. Emlékeztek? Amikor elé vitték a házasságtörő asszonyt, hogy ítélkezzen fölötte: „Jézus hallgatott...”
Az öt résztvevő sajnos nem változott zsiráffá... Egy kicsit talán hosszabb lett a nyakuk...
Érdekel? Érdemes elolvasni Marshall B. Rosenberg A szavak ablakok vagy falak - Erőszakmentes kommunikáció című könyvét, meghallgatni ugyane szerző YouTube előadásait, és elolvasni a Jezsuita Kiadónál nemrég megjelent A zsiráf, a sakál és a keresztények – Fedezzük fel az erőszakmentes kommunikációt! című könyvet (Szerzők: Rochlitz Tibor és Rochlitz Zsuzsa)

Last modified on Tuesday, 19 June 2018 16:02