• Iskolánkról
  • Dokumentumok

Tóth Ádám,11. B osztályos tanulónk történelemből bejutott az OKTV országos döntőjébe. Pályamunkájának címe: MISKOLC AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ ÉS A TRIANONI BÉKEKÖTÉS KÖZÖTT A tavalyi évben a SAVARIA versenyen ért el kiváló eredményt, szintén bejutott az országos döntőbe. Felkészítő tanára Örvös Lajos tanár úr. Kiemelkedő teljesítményéhez, elkötelezettségéhez és szorgalmához szívből gratulálunk. Még komoly készülés várja az április 10-i döntőig. Imádkozunk érte.

Tanári állások iskolánkban. Hittan-bármilyen szakos, matematika-bármilyen szakos, informatika-bármilyen szakos és fizika-bármilyen szakos pedagógusok jelentkezését várjuk. A pályázatok benyújtásának határideje 2018. április 30. A részletes pályázati kiírás a szakok nevére kattintva elérhető.

Last modified on Friday, 23 March 2018 11:43

„A Disney hercegnős rajzfilmek valahogy kimaradtak az életemből, helyettük Animal Planetet és természetfilmeket néztem „– meséli Varga Réka, a Curie kémia verseny területi győztese. Tanulótársa, a második helyezett Imre Eszter pedig elmondja, hogy példaképe Marie Curie, és kiskora óta érdekli a radioaktivitás és a szupravezetés (!).

Last modified on Thursday, 22 March 2018 15:34

12o jezsuita iskolaigazgató próbált erre a kérdésre választ keresni Loyolában, egy négynapos konferencián, melynek egyik szervezője iskolánk igazgatója, P. Holczinger Ferenc SJ, aki a JECSE (európai jezsuita iskolákat tömörítő szervezet) öt jezsuitából álló szervezői tanácsának tagja. Ő kiemelte: „A nevelés kiemelt szerepet tölt be a rend küldetésének teljesítésében. Ezt P. Arturo Sosa SJ általános rendfőnök atya is kihangsúlyozta 2017-ben, Rioban, és mi, magyar jezsuiták teljes mértékben elköteleztük magunkat e téren.”

Last modified on Thursday, 22 March 2018 14:29
Wednesday, 21 March 2018 09:43

Természettudományokban ügyes hetedikesek

Barati Aliza, Gyurkó Bence, Kovács-Csizmadia Márton és Székely Dávid 7. osztályos diákjaink 4. helyezést értek el a BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY Észak-Hunnia körzeti fordulójában. A verseny négy természettudományi tárgy, biológia, kémia, fizika és földrajz feladatokban méri össze évfolyamonként, diákok százainak tudását. Tanulóink felkészítői Ambrus Judit tanárnő (kémia), Tóth Tibor tanár úr (fizika), Tóthné Szarka Judit tanárnő (biológia), és Bobcsákné Berzi Ibolya tanárnő (biológia és földrajz szakkör). Tanulóink a 7-8 osztályban epochális rendszerben, tömbösítve tanulják a természettudományi tárgyakat, vagyis egy iskolai félévben csak két természettudományos tárgyat tanulnak, de heti több óraszámban. Ez lehetővé teszi, hogy jobban elmélyüljenek egy-egy témában. A másik két tárgyból az érdeklődő diákok szakköri foglalkozások során frissítették fel tudásukat.

Last modified on Wednesday, 21 March 2018 10:05

Sikeresen szerepeltek diákjaink a martinkertvárosi Arany János Általános Iskola évente megrendezett Arany János helyesírási versenyén és az ugyanott meghirdetett rajzpályázaton. Helyesírásból, Ladányi Anna 8.a osztályos diákunk I. helyezett lett. Felkészítő tanára: Hutka József. Polák Panna 6.b osztályos tanulónk (mindössze fél pont! különbséggel) a II. helyet szerezte meg, felkészítő tanára: Hutka Józsefné. Gyükeri Virág a 6.s osztályból III. helyezésnek örülhetett az Arany János Mátyás anyja című versének illusztrációit felvonultató rajzpályázaton. Felkészítő tanára Kóródy Judit tanárnő. Virág díjazott rajza ITT megtekinthető. A legszebb rajzokból kiállítást rendeztek az iskola aulájában. A díjazottak értékes könyvjutalmakkal térhettek haza. A színvonalas vetélkedésben összesen 25 miskolci és környékbeli iskola növendékei vettek részt. Diákjaink sikeréhez szívből gratulálunk!

Last modified on Monday, 19 March 2018 14:18

Március 21-én, szerdán a 8.B osztály nyílt napot tart az osztályba járó tanulók szüleinek és hozzátartozóinak. Szeretettel várják az érdeklődő 8. B-s szülőket. Órarend: 1. Matek/info.

Last modified on Tuesday, 20 March 2018 13:44

Kedves Diákok! Csütörtökön nagyböjti lelkinapot tartunk. Témája: BŰN ÉS BŰNBOCSÁNAT. Tanítás nem lesz. A felsősök hozzanak filctollat, írószert, 3-5 db A4-es lapot. Az 5-8. évfolyamosok hozzanak rajzfelszerelést. Ebédelés rendje: Az alsó évfolyamok 12.30-tól ebédelnek, a felsősök 13:30-tól. Napközit szokásos módon biztosítunk.

Last modified on Monday, 19 March 2018 12:45
Monday, 19 March 2018 06:58

Szenvedés

A normális ember nem akar szenvedni, mindent megtesz azért, hogy ezt elkerülje, vagy ha végképp nem lehetséges, legalább enyhítse a kínjait. És ez így van jól. Még Jézus is félt a rá váró fájdalmaktól, „hangosan kiáltozva, könnyek között imádkozott, és könyörgött ahhoz, aki meg tudta menteni a haláltól.”(Zsid 5,7) De amikor eljött a szenvedésének órája, nem futott el, felvette a keresztjét és a mi megváltásunkért vállalta a halált.
A vasárnapi evangélium búzaszemhasonlata arra világít rá, hogy mi, keresztények hogyan viszonyuljunk a szenvedéshez: „... ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz.” (Jn 12,24) Bármennyire is nehéz, de meg kell(ene) találnunk a szenvedés értelmét. El kell fogadni - még a XXI. századi embereknek is -, hogy kín nélkül nem születhet gyermek, izzadságcseppek nélkül nem emelkednek lakóházak, gyárak, templomok, hogy a tudósnak éveken keresztül éjszakába nyúlóan kell kutatnia, hogy felfedezze a világraszóló találmányát. Sőt! Életünkben jelen vannak a betegségek, a kudarcok...
Az előttünk álló nagyböjti héten tudatosan bízzuk mindezt a Mennyei Atyára. Higgyük el, hogy ha meghalunk önmagunknak - annak, ahogyan mi gondoljuk el a saját életünket -, és engedjük, hogy Isten formáljon bennünket, akkor boldogok leszünk.

„Ne csak arra gondoljunk, hogy a március 15-i ünnepély az 1848-as forradalom és szabadságharc megünneplése. Nemcsak emlékezés ez, sokkal többről van szó. A most-ról van szó, a mi jelenlegi magyarságunkról. Merjünk büszkék lenni arra, hogy magyarok vagyunk. Ugye, milyen jó külföldre utazni? És mi a legjobb benne? Az a pillanat, amikor hazaérünk.” (Soltész Ágnes) Köszönjük a 12. C, az 5. B, és a három tanár úr, továbbá az 5-6. osztályos táncosok, a 10. és 7. osztályos népénekesek gyönyörű szereplését. A felemelő műsort összeállította és rendezte: Soltész Ágnes és Velkey Klára tanárnő.

Last modified on Wednesday, 14 March 2018 13:15
Page 1 of 30