• Iskolánkról
  • Kapcsolat
  • Fényi Alumni
  • Öregdiákunk a Yale-ről… Nagy Renáta művészettörténész doktorandusz

Öregdiákunk a Yale-ről… Nagy Renáta művészettörténész doktorandusz

Nagy Renáta 2018. szeptemberben Connecticutban kezdi a Yale Egyetemen művészettörténetből PhD programját. Témája az itáliai és a magyar reneszánsz, vagyis Lorenzo de Medici kapcsolata Corvin Mátyással. Több mint 100 levelet váltottak, és

Reni szerint mindketten ismerték egy Marsilio Ficino nevű neoplatonista filozófus munkásságát, melynek hatása felfedezhető az általuk megrendelt műalkotásokon.
Reni a 10. C számára rendhagyó angol óra keretében inspiráló PPT bemutatót tartott, és a jezsu.hu-ra is szakított egy kis időt.
Hogyan jut el idáig egy jezsus diák? Mi kellett ehhez a rendkívüli életpálya-kezdethez?
Renáta szerint kell a jó angol nyelvtudás, amit mindenekelőtt Csizmarik Irén tanárnőnek szeretne megköszönni. „Emlékszem, egyszer az egyik házi feladat az volt, hogy néhány kulcsszó alapján írjunk egy novellát. Ez lett első hosszabb írásom, melyet elküldtünk egy nemzetközi iskola pályázatára. Meg is nyertem vele egy egyéves cserediák ösztöndíjat Amerikába, de arra sajnos nem tudtam elmenni. Viszont elkezdtem írni. Ez volt a töréspont, többé már nem féltem angolul írni. Irénke néni módszerei beindították a kreativitásomat, és egyre kényelmesebbé vált számomra az írás angolul. A művészettörténetben nagyon fontos, hogy választékosan tudjunk írni.”
(Renátáról tudnunk kell, hogy inkább csöndes és visszahúzódó diák volt, tehát kedves introvertáltak, számotokra is van remény! Nem kell, hogy a vízcsapból is te folyjál az iskolai éveid alatt, az viszont igenis fontos, hogy tudd, mit szeretnél, és azért megtegyél mindent.)
Kik segítették utadat?
„Löveiné Árva Melinda volt az osztályfőnököm. Neki többek között azért vagyok hálás, mert összetartotta az osztályközösséget, és még ma is, sok év után, bár szétszéledtünk, én különösen messzire kerültem, de továbbra is kapcsolatban vagyunk egymással.”
„Az amerikai tanulmányaimat Orlandoban kezdtem, a University of Central Florida művészettörténet és francia szakán. Az ELTE-ről mentem át 2013-ban. A Florida Eastern Euirope Linkeage Institute ösztöndíját pályáztam meg, ez tanulmányaim költségének 75%-át fedezte. Ezt az ösztöndíjat figyelmetekbe szeretném ajánlani, érdemes pályázni rá, ha az Egyesült Államokban szeretnétek tanulni. Közben az egyetem könyvtárában levéltárosként dolgoztam, így tudtam kifizetni a maradék 25%-ot, és meg is éltem. Nagy segítség volt, hogy Judit nővérem és családja befogadtak, náluk laktam, így a szállásért nem kellett fizetnem. Az ő vendégszeretetüket élveztem több éven át, ezért nagyon hálás vagyok nekik.”
Mi leszel, ha nagy leszel?
„A művészettörténet területén a BA sajnos nem ér túl sokat, mindenképpen kell mester illetve doktori fokozat. Nekem összejött annyi kutatási anyagom a BA végére, hogy átugorva a mesterképzést, azonnal pályázhattam a doktori iskolába. A doktori iskola már igazából munkahely, vagyis nem én fizetek, hanem nekem fizetnek a munkámért. Tanítok és kutatok. Utána folytathatom a tanítást vagy lehetek múzeumi kurátor.”
Renáta még 6 évig lesz a Yale doktori programjának hallgatója. Tanítani fog az egyetemen, közben disszertációjához kutatásokat végez, és megírja a szakdolgozatát. A kutatások részben Olaszországban és Magyarországon zajlanak majd, Renáta szüleinek nem kis örömére.
„Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, mert nagylelkűen elengedtek az álmaim után. Az ő áldozatos szeretetüknek köszönhetem, hogy most ilyen sikert értem el.”
Van még valami, amiről úgy érzed, meghatározó módon hozzátett az életedhez?
„Szeretném megköszönni az iskolának, hogy Gulyás Fruzsi osztálytársa lehettem. Fruzsitól rengeteget tanultam, odafigyelést, empátiát, segítőkészséget. Nem az lennék ma, aki vagyok, ha nem ismertem volna meg őt, és nem lettem volna az osztálytársa.”

Last modified on Tuesday, 26 June 2018 13:52