• Pedagógia
  • Jezsuita pedagógia
  • Művészeti oktatás
  • Prizma-élmény és tudomány a képzőművészetben

Prizma-élmény és tudomány a képzőművészetben

A Vizuális kultúra OKTV-n két 11. B osztályos diákunk indult az idén: Csapó Dóra és Mádli Boglárka. Két kiváló rajzosunk alkotásait évek óta gyönyörködve csodálja diák és tanár. Vincze Judit tanárnő ismerteti a verseny témáját és a diákok alkotásait, Mádli Boglárka saját művéről beszél:

A vizuális kultúra OKTV témája: Prizma - A tudomány élménye.Világunk megismerésének alapvető eszköze a tudomány. Ahogy a prizma szétbontja a fényt, úgy osztódik fel sokféle területre a tudomány, így bölcsészet, a társadalom, a természet, az orvos, az agrár, a hit, és a művészettudományra valamint a műszaki tudományokra." (részlet a versenykiírásból.)
"Szeretném ha tehetséges diákjaink munkáit és a pályaművek gondolati hátterét jobban megismernék diáktársaik, mert szerintem nívós, szép munkák születtek", mondta Vincze Judit tanárnő.
"Csapó Dóra a képzőművészet kategóriában indult. Pályaműve a tudomány sokoldalúságával, az örök körforgással, fejlődéssel foglalkozik. A kör forma és annak forgása a tudomány végtelenséget, folytonos fejlődését szimbolizálja. Az alkotáson ábrázolt tudósok és művészek egy-egy tudományág képviselői. A személyek kiválasztása szubjektív szempontok szerint történt. Jellemző Dóra stílusára az érzékeny kidolgozottság és a finom színkezelés. A portré rajzolásban igen gyakorlott, felkészült rajzosról alsós gimnazista kora óa tdjuk, hogy kedvenc területe a portré. Nyilván ezért, most is olyan témát választott, ahol ezt az erősségét meg tudta mutatni. Dórának kiváló karakter érzéke van, valósághűségre törekszik. Ezúttal vegyes technikával dolgozott, a lavírozott tus grafikai technikáját kombinálta az akvarellel.
Mádli Bogi úgy tűnik, felfedezte saját kifejezésmódját. Stílusa tipikusan letisztult vonalgrafika; részletgazdag, aprólékos kidolgozása miatt több időre van szükség, hogy felfedezzük a szimbolikus részleteket. Rajzai többnyire gazdag, mély lelki és gondolati tartalmakat fejeznek ki, talán ezért is szereti illusztrációnak nevezni őket.
Mindkét diákunk rendszeresen indul versenyeken, igen szép eredményeket érnek el. Az OKTV-n első alkalommal indultak, ez még új terület számukra. Nagy öröm őket terelgetni, fejlődésüket figyelemmel kísérni.
- Vincze Judit tanárnő

Idén a rajz OKTV témája a Prizma illetve a tudomány élménye volt. Engem egy gondolat fogott meg a kiírásból:Ahogy a prizma szétbontja a fényt, úgy osztódik fel sokféle területre, így a bölcsészet-, a társadalom-, a természet-, az orvos-, az agrár-, a hit-, és a művészettudományra, valamint a műszaki tudományokra.

Ezzel kapcsolatban az kezdett el foglalkoztatni, hogy minden ember más-más tehetséggel rendelkezik, amit más és más tudományterületen tud kibontakoztatni, amelyeket egyformán meg kellene becsülnünk.
Illetve hallottam arról, hogy az agy különböző területeinek és központjainak erőssége meghatározza a képességeinket. Megpróbáltam minél több információt összegyűjteni erről könyvtárból, internetről és emberektől.
Arra a következtetésre jutottam, hogy mind a bal agyfélteke tulajdonságainak és funkcióinak – precizitás, realitás, praktikusság, kategorizálás, megértés, következtetés, tervezés, analitikus gondolkodás, tudatos módszeresség, írás, olvasás, számolás-, mind a jobb agyfélteke tulajdonságainak és funkcióinak – vizuális emlékezet, képzelőerő, kreatív gondolkodás, érzelmi gazdagság, téri gondolkodás, részletek összerakása, asszociáció, muzikalitás, spontaneitás, megérzések – meghatározó szerepe van az életünkben. Ezeket kiskorunktól kezdve egyformán fejlesztenünk kellene, hogy minden képességünk megfelelően kialakuljon. Ebből kifolyólag a gyerekeknél nem lenne szabad elhanyagolni a művészetek oktatását. Szerintem attól függetlenül, hogy valaki nem művészi pályára készül, szüksége lesz az életben azokra a képességekre, amelyeket csak ezen az úton tud elsajátítani.
Az illusztrációmmal a bal agyfélteke "reálosabb" területeit és a jobb agyfélteke "humánosabb" területeit, illetve ezeknek az egységét akartam megjeleníteni.
- Mádli Boglárka 11.B

Last modified on Thursday, 02 March 2017 09:47