• Pedagógia
  • Jezsuita pedagógia
  • Művészeti oktatás
  • Munkácsy és a Gömböc - Művészettörténet nap Budapesten

Munkácsy és a Gömböc - Művészettörténet nap Budapesten

Remek szerdai napot töltött közösen a 11. évfolyam művészettörténet csoportja február 15-én...


Nem sokkal az érkezés és kis tömegközlekedés után a Budai Várban igyekeztünk célunk, a Nemzeti Galéria felé. Az első félév folyamán leginkább a romantikával és a realizmussal foglalkoztunk, így az állandó kiállítás ezen részeit tekintettük meg, érdekes idegenvezetéssel kísérve. Különleges, egyúttal fontos élmény volt találkozni azokkal az eredeti művekkel, amelyekről az óráinkon tanulunk, amelyeknek alkotóiról vázlatot írunk...

Egy kellemes - és a bennünket körülvevő eklektikus környezetre figyelmes - sétát követően egy közeli magyar design boltba érkeztünk. Vincze Judit tanárnő szervezésének köszönhetően itt ennek a mini-vállalkozásnak, a Fian Koncept-nek vezetője személyesen mesélt nekünk az üzlet történetéről és filozófiájáról. Rendkívül jó hangulatban repült itt el egy bő óra, miközben megismertünk számos kortárs magyar iparművész által tervezett ruhát, használati- és dísztárgyat (én például életemben először próbálhattam ki egy Gömböcöt, mely nem összetévesztendő a Kis Gömböc nevű népmese hőssel : Hogy mi az a Gömböc? Itt megnézheted.
Nemzeti művészetünk virágkorával foglalkozó sétánkból nem maradhattak ki a Vajdahunyad Vár magyar építészet történetet reprezentáló jellegzetes épületei.

Innen a híres, nagy múltú Lotz-kávézóba térve, gyönyörű neoreneszánsz környezetben (mennyezetfreskó, tükrök, csillárok), élő zongorazene mellett beszélgetve fejeztük be élményekben gazdag napunkat.
Hajas T. Boldizsár 11. C

Last modified on Friday, 03 March 2017 11:13