Hegedüs Levente (arany) és Szalay Boldizsár (5. hely)- III. téli ifjúsági olimpiai játékok, jégkorong

Két jezsus miskolci jegesmedve tagja volt a magyar olimpiai csapatnak, a svájci Lausanne-ban a III. téli ifjúsági olimpiai játékokon, január 9-15 között. Az olimpiára úgy lehetett kijutni, hogy a selejtezőn egy skill pályát kellett időre teljesíteni, és így Magyarországról  3 fiú hokis jutott be, plusz Levi a kapus. Hegedüs Levente és Szalay Boldizsár 9. s osztályos tanulók elmesélték, hogy...

az ifjúsági téli olimpián nem nemzeti, hanem vegyes csapatokban versenyeztek, vagyis egy csapatban csak egy lehet ugyanabból a nemzetiségből. A csapat tagjait kisorsolják, Boldi például qatari, türkmén, orosz, japán és koreai, Levi pedig orosz, olasz, szlovén, spanyol, francia, luxemburgi, kínai és norvég versenyzőkkel került egy csapatba. Az edzőket is kisorsolták, Levinek szolvák, Boldinak amerikai edző jutott, aki már dolgozott a felnőtt válogatottal is, most pedig 16 évesekkel dolgozik.
Milyen érzés nemzeti érzés nélküli, vagyis vegyes csapatban az olimpián versenyezni?
Boldi: Saját magadat kell képviselni, teljesen más, mint amikor egy magyar csapatban játszol. Angolul beszéltünk, ebben az évben kezdtük mindketten az angolt, eddig ugyanis négy évig mind a ketten németet tanultunk, de jól boldogultunk. Játékosként be kell illeszkedni, megtalálni az összhangot, volt erre 2 edzés, és az első meccseken annyira még nem is ment, de később összeszoktunk, és jobban ment a játék mindenkinek.
Boldi lőtte a csapatban a legtöbb gólt, tízet. Azt, hogy Levi hány gólt védett ki, nem tudjuk, erről nincs statisztika, de mivel első lett a csapata, el lehet képzelni.
Levi: Én kapus vagyok, és nem nagyon izgultam, de egy kis izgalom kell is, hogy legyen. Aránylag jól ment. Az első meccsen nagy volt a nyomás, csarnok, közönség, bizonyítási vágy, de a többin már nem. A rendes játék 5 plusz egy kapus játszik az egész pályán. Mi nem szokványos, hanem egyharmad méretű pályán játszottunk, 3x20 perc helyett 3x16 perces időkkel, és nem 5 játékos, hanem 3 játékos plusz egy kapus. Így a játék gyorsabb, pörgősebb. A játékosok jobbak voltak, erősebb és pontosabb lövéseket lőttek, mint a magyar bajnokságon, és nagyobb volt a kihívás nekem, kapusként.
Mennyit edzetek? Hogy megy a tanulás?
Levi: Heti 15 edzés van, plusz 1-2 mérkőzés a hétvégén. Ez kb 14+2 óra edzés
Boldi: Ha messzebbre megyünk meccsre, el szoktuk vinni a tanulni valót, és, ha kérjük, a többiek hagynak tanulni, a csapatban megosztott, van, aki tanulós, van, aki nem, ez attól függ, milyen suliba járnak.
Mi nagyon büszkék vagyunk rátok. Ti kinek szeretnétek köszönetet mondani azért, hogy ilyen messzire jutottatok a sportban?
Boldi: Szüleimnek és Verba Gábor edzőnek. köszönhetek a legtöbbet
Levi: Szüleimnek és Farkas Tamásnak, a felnőtt csapat kapusedzőjének: ő tanított sok mindenre engem, mióta a Jegesmedvékhez igazoltam.
Boldi, Levi: A Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy lehetővé tette, hogy kijuthassunk. Az egész országból csak 4 jégkorongos fiú ment ki, 5 jégkorongos lány, összesen 23 fiatal sportoló, műkorcsolya, bob, sí, snowboard, curling sportágak képviselői. Valamennyien kaptunk teljes olimpiai csapat ruházatot, összesen 37 ruhadarabot. Amíg tart ez a tél, ezt viseljük a suliban is.

 

Last modified on Monday, 03 February 2020 12:54