Szabó Dominik országos 4. helyezett a Kosáry Domokos Történelemversenyen

Szabó Dominik 10. A osztályos tanulónk 4. helyezést ért el a neves, országos versenyen. Felkészítő tanára Ötvös Lajos tanár úr. Alábbi beszámolójával diáktársait biztatja, hogy induljanak el ezen a megmérettetésen.

A Kosáry Domokos történelem verseny egy, a Történelemoktatók Országos Egyesülete által meghirdetett, az érettségi, illetve az OKTV feladatain alapuló verseny. Összesen 4 fordulós: egy iskolai, egy regionális (az ország 7 régióra van felosztva és több megye tartozik egy régióba), egy elődöntő (Pesten) és egy országos döntő (a Nemzeti Múzeumban). Az én korosztályomban körülbelül 400-500-an indultak, ennyi versenytársam közül sikerült elérnem a 4. helyezést.
Az iskolai és a megyei fordulóban "csupán" papír alapú feladatlapjaink voltak, melyek egyre nagyobb kihívások elé állítottak bennünket, és igyekeztek tudásunkat a lehető leghatékonyabb módszerekkel számon kérni, az egyébként meglehetősen tágas anyagból.

A péntek-szombaton tartott regionális és országos verseny első napján az elődöntőbe jutott diáktársaimmal egy feladatlapot kellett kitöltenünk, majd 3 percben be kellett mutatnunk a SWOT-analízisünket. Az összesített pontszámok – a tesztlapok eredménye és a zsűritagok értékelésének átlaga – alapján minden korcsoportból az első tíz helyezett versenyző jutott be a döntőbe.

A szombati, Nemzeti Múzeumban tartott döntőn nem csupán tudáspróba előtt álltunk, de egyúttal olyan feladatokat is kaptunk, melyek nemcsak lexikális tudásunkat és elemző képességeinket, de előadó művészeti tehetségünket is megmérték.. Először kvíz vetélkedőkön kellet helytállnunk, kommunikációs, sőt, színjátszási képességeinket is próbára tették az érvelős feladatokkal, vagy akkor, amikor régi korokban élt emberek szerepébe kellett bújnunk, hogy lovagot avassunk, belépjünk egy céhbe, vagy éppen császárt koronázzunk. (Nekünk érvelős szóbeli feladat jutott, és egy játékos múzeumpedagógiai versenyfeladatot is kaptunk.) Összességében tehát valóban interaktív döntőről beszélhetünk. Ezt a versenyt az OKTV elődjének is szokták nevezni, ezért bátorítani szeretném minden diáktársamat, ha a történelem iránt elkötelezetten érdeklődik, induljon el!
Szabó Dominik 10. A

Last modified on Monday, 16 April 2018 10:53