A jezsusok tudnak szónokolni – Szlifka Anna sikere

Szlifka Anna 12. c osztályos diákunk különdíjat és közönségdíjat kapott a Kossuth Lajos Kárpát-medencei Szónokversenyen. A versenyt az ELTE_TÓK-on, november 9-10-én rendezték meg, elsősorban egyetemi hallgatók számára, de a regionális vagy nagyobb városi középiskolai szónokversenyek győztesei is részt vehettek, együtt a nagyokkal. Az első napon előre...

megírt beszéddel szerepeltek a versenyzők, Anna beszédének egy Kányádi idézet volt a címe: „Csak az nem fél, kit a remény már végképp magára hagyott.” „Szerintem a remény és a félelem mindig együtt vannak, szinte egymásnak feltételei, az egyik erősebb, mint a másik. Mi döntjük el, melyiket etetjük.” A második napon rögtönözni kellett, vagyis fiatalosan, könnyeden poénkodni, megragadni a hallgatóságot.
Anna elmesélte, hogy a 21 versenyző nagyrészt egyetemistákból állt, kb. egyenlő arányban voltak fiúk-lányok, számosan érkeztek Erdélyből is.
Anna 2017 decemberében Miskolc város ifjú szónoka lett, így indulhatott ezen a versenyen.
Anna jogi pályára készül, családjából elsőként. „Én fogom felfedezni ezt a hivatást.” Itt majd jó hasznát veszi szónoki képességeinek is. A jogon sokat kell memorizálni, te tudsz jól magolni? „Tudok memorizálni, de inkább értve szeretek tanulni,” mondja magáról. Anna hálával gondol Szitás Benedek professzor úrra, aki hagyományosan a miskolci szónok verseny győzteseit készíti a további versenyekre, és Löveiné Árva Melinda tanárnőre, aki „bár hivatalból nem kellett volna, mégis rengeteg időt fordított a felkészítésemre. Nagyon sokat gyakorolt velem, jó tanácsokat adott, például a stressz levezetéséhez, hogy majd ne izguljak, ne száradjon ki a szám...”
A díjazottak egy-egy szatyor könyvet kaptak. „Főleg retorikai és magyar nyelvi témájúak. Szeretek olvasni, szinte minden műfajt. Valami újat úgyis találok mindenben, de leginkább a regényeket élvezem, a cselekményt és a lélekábrázolást.”

Last modified on Tuesday, 11 December 2018 11:58