Mitől jó a Bolyai? – 6. és 15. hely az országoson magyarból

A megyei győzelmek után 6. és 15. helyezést értek el a jezsusok a 2018-as országos Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen Budapesten. A hetedik évfolyamos Betonmacskák csapat (Isóczky Panna, Gyarmati Zsófia, Berecz Annamária és Dobi Liliána, felkészítő tanáruk Hutka Józsefné tanárnő) 15. helyezést ért el, a nyolcadik évfolyamos Józsi bácsi arany hajszálai csapat pedig (Dudra Zsófia Varga Réka, Sólyom Csillag Virág és Imre Eszter Anna, felkészítő tanáruk Hutka József tanár úr) hatodik helyezést ért el. Imre Eszter Anna beszámolója:

A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny az ország egyik legnívósabb tanulmányi versenye, ahol harmadiktól nyolcadik osztályos korcsoportig négy-négy főből álló csapatok mérik össze tudásukat magyar nyelv és irodalom tantárgyból, azonban a kötelező tananyagon túl jártasságot igényel a helyesírásban és a főbb irodalmi művekben, de logikai, nyelvtörős, kreativitást és észt igénylő mindenféle furfangos feladatok is fontos szerepet kapnak a verseny során, és az sem árt, ha a szövegalkotásban is van némi tapasztalat. A verseny során először egy megyei fordulón mérik össze tudásukat a legbátrabbak, majd megyénként minden kategória nyertese meghívást nyer a Budapesten megrendezésre kerülő országos döntőn.
A hetedik és a nyolcadik évfolyamon is jezsus csapatok taroltak, ez a két győztes csapat (akik egyébként mind a nyolcan lányok) felkészítő tanáraikkal, Józsi bácsival és Andi nénivel december 8-án mérkőztek meg Budapesten a többi megye győzteseivel. A verseny során egy írásbeli tesztet kellett kitöltenünk, amely egy ideiglenes sorrendet állított fel a versenyző csapatok között. Minden kategóriában a legjobb hat csapat meghívást nyert a szóbeli fordulóra, ahol egy negyedórás felkészülés után indoklással együtt be kellett számolni a zsűrinek a feladatokról, majd minden csapat egy-egy négyperces produkciót adott elő. A hetedik évfolyamon a Betonmacskák csapata (Isóczky Panna, Gyarmati Zsófia, Berecz Annamária és Dobi Liliána, felkészítő tanáruk Hutka Józsefné tanárnő) 15. helyezést ért el, a nyolcadik évfolyamon pedig Józsi bácsi arany hajszálai (Dudra Zsófia Varga Réka, Sólyom Csillag Virág és Imre Eszter Anna, felkészítő tanáruk Hutka József tanár úr) hatodik helyezést ért el.
Ez a feladat több szempontból is más, mint egy „átlagos” tanulmányi verseny. Csapatverseny, tehát megnyeréséhez elsősorban nem egy külön-külön zseniális diákokból álló csapat kell, hanem egy olyan, aminek tagjai a lehető legjobban tudnak összedolgozni, felismerve saját és társaik erősségeit, hibáit, jól felhasználva különböző képességeik adta előnyöket. Én már a hatodik alkalommal, hogy részt veszek ezen a versenyen, és annak ellenére, hogy nem vagyok kimondottan humán irányultságú, nagyon szeretem, mert szerintem ez tanítja meg a diákokat leginkább a csapatmunkára. Mi, a négy „arany hajszál”, ugyan teljesen különböző temperamentumú, egyéniségű diákok vagyunk, mégis nagyon jól tudtunk együttműködni, igyekeztünk kihasználni, hogy melyikünk miben jó, összekovácsolódtunk és sokkal közelebb kerültünk egymáshoz a verseny alatt. Hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen a csapatversenyen, sok fontos dolgot tanultam belőle: kitartást, csapatmunkát és alázatot a másik ember gondolatával, ötletével szemben. Megtanultam elfogadni az építő kritikát és igyekeztem korrigálni a saját hibáimat. A legnagyobb örömet a csapat produkciójára való felkészülés okozta, talán azért is, mert arra készültünk a legtöbbet (aminek aztán megérett a gyümölcse, hiszen nekünk lett a legmagasabb pontszámú szóbelink), ráadásul az által tudtunk leginkább megismerkedni csapattársaink erényeivel.
Imre Eszter Anna 8.a

Last modified on Friday, 11 January 2019 11:31