Czipa Andris hisz a szó erejében – a Miskolc város ifjú szónoka verseny 2. helyezettje

A „Miskolc város ifjú szónoka” versenyen 2. helyezést ért el 11. évfolyamos diákunk, Czipa András. A versenyen nyolc versenyző fejtette ki Kossuth Lajos híres szavait: „Az eltiport nemzet újjászületik, de az öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás.”
Miért fontos számodra ez a mondat?
„Van, aki úgy gondolja, a magyar öngyilkos...

nemzet. Egyesek szerint Trianonnal mindennek vége lett. A nagymamámmal sokat beszélgettünk erről, szerinte a belső viszálykodás őrölte fel a nemzetet. Meggyőződésem, hogy a mi nemzetünk nem öngyilkos, és igenis van jövője. A nemzet igazából egy közösség, és egy közösséget az tart életben, ha van közös célja. A mi iskolánk egyik mottója például Kaszap István jezsuita szerzetesjelölt jelmondata: „Van célom.” Miskolc, bár leálltak a gyárai, mégsem halott, újjászületésre képes, ha van közös célunk. Beszédemmel leginkább a Miskolc újjászületéséért munkálkodókat akartam bátorítani.”
Kik segítettek a felkészülésben?
András elmondta, hogy hálás felkészítő tanárának, Löveiné Árva Melinda tanárnőnek, mert „rám hagyta, hogy egy hét alatt teljesen egyedül írjam meg a beszédemet, nem szólt bele, így aztán tényleg a sajátomként tudtam elmondani, és beleélni magam.” A tanárnő a beszédtechnika, légzéstechnika, gesztusok és a mimika terén is adott tanácsokat, „úgyhogy a mozdulataim, a széles gesztusok, amire hajlamos vagyok, nem vonták el a mondanivalóról a hallgatóságom figyelmét.”
András elmondta, hogy tanára megengedte, hogy a magyar fakultációs csoport előtt 5 alkalommal előadja a beszédét. „Tanulótársaim is folyamatosan segítettek és visszajelzéseikkel formálták a beszédemet. Köszönöm a türelmüket.”
A rögtönzött beszéd címe „Terjed a tegezés” volt, melyet 20 perc készülés után kellett kifejteniük a versenyzőknek. András korábban részt vett Varga Péter tanár úr vitakör foglalkozásain is, „sokat gyakoroltuk a helyes érvelési módot is, melynek jó hasznát vettem beszédeim megfogalmazásakor.”
„Egyébként a szüleim mindketten jogászok, talán otthonról hozom, hogy szeretek érvelni, egy adott témát minden oldalról megvizsgálni.”
Miért indultál ezen a versenyen?
„Ha változást akarunk, ahhoz tennünk kell valamit. Fel akartam hívni a miskolciak figyelmét arra, hogy a város újjászületése rajtunk múlik. Már el is kezdődött, hiszen a kihalt gyár helyén például közösségi terek létesültek. Hiszek abban, hogy egy jó szónoklattal lehet befolyásolni az embereket. Mindenki ismeri a média hatalmát. Manapság minden információ nagyon gyorsan terjed, és talán ezért nincs idő az elmélyült, alapos kidolgozásra. Csak félig-meddig vannak a dolgok átgondolva, úgy jutnak el az emberekhez. A szónokverseny jelentősége abban is áll, hogy van elegendő idő arra, hogy alaposan kidolgozzuk az álláspontunkat.”
Czipa András jeles tanuló, rendszeresen jár sziklát és falat mászni, bokszolni, futni, tanul zongorázni, gitározni, heti két alkalommal pedig dráma-foglalkozáson vesz részt a színház ifi csoportjában, akikkel minden hónapban fel is lépnek.
„Szeretném megpróbálni a színészi pályát, a színjátszás remek alkalom önmagam megismerésére, és ki is kapcsol. B tervem az, hogy jogász leszek, mint a szüleim. Minden pályán lehet valami jót tenni."

A versenyen elhangzott beszédeket a Jogtudományi Kar honlapján lehet meghallgatni hamarosan, addig is élvezzük 2013-ig visszamenőleg számos jezsus győztes szónokunk beszédét! (Szelenge Judit)

Last modified on Tuesday, 15 January 2019 11:06