Kovács² jól vitáz… -irány Cambridge!

Kovács Kende és Kovács Máté esetében nemcsak vezetéknevük, hanem az angol nyelvű debate – vitázás iránti szenvedélyük is hasonlít. A két 8. osztályos bátran elindult és fergeteges győzelmet aratott a Fiatal Vitázók Nemzetközi Versenyén (ICYD - International Competition for Young Debaters), s első helyezettként hamarosan Cambridge-be utaznak a döntőre. A 24-ből 3... 

csapat képviselte iskolánkat: Mérai Alexa, Cziáky Gergely, Oroszi Márk, Papp Dominik alkották a másik két csapatot, és ők is derekasan helytálltak. A versenyen a 13-14 éves diákok parlamenti vitán vesznek részt, és vitatnak meg törvényjavaslatokat, pont úgy, mint a Brit Parlamentben. A versenyt Magyarországon a Milestone Institute rendezi, és nagyrészt kétnyelvű gimnáziumok, a Milestone, illetve budapesti amerikai iskolák tanulói vesznek részt rajta, több...korcsoportban. 

A parlamenti vita egész délután, 1-től 7-ig tartott, három fordulóban kellett vagy kormány oldalon, vagy ellenzékben megnyerniük a vitát a párosoknak. Az utolsó fordulóban Kende és Máté a kormány oldalon álltak, Máté volt a Miniszterelnök, Kende a Miniszterelnök-helyettes.
A Kovács Collaboration nemcsak szellemes, talpraesett és kristálytiszta érvelésével nyerte meg a versenyt. Kifogástalan modoruk, és a tisztelet, melyet sokszor szenvedélyes és indulatos ellenfeleik iránt tanúsítottak a leghevesebb viták során is, egyenesen meghatotta a zsűri tagjait.
Még tudni kell, hogy a Kovács² a döntő vitában ugyanannyi pontot szerzett, mint a Milestone Institute saját csapata, ezért a zsűri az egész napi pontszámokat hasonlította össze, így lehettek elsők a Jezsusok.
„A lehetetlennel határos ez az eredmény, hiszen olyan diákokkal álltak szemben, akik angol nyelven végzik tanulmányaikat, illetve Cambridge-be és Oxfordba készülnek egyetemre a Milestone Institute tanítványaiként. Ráadásul egyetlen hétig gyakoroltunk, és mindössze kétszer voltunk Budapesten verseny előkészítőn”- mondta Juhász Nagy Andrea tanárnő, aki a versenyre készítette fel őket. Kende és Máté angoltanára Csizmarik Irén tanárnő, akinek biztos nyelvtudásukat köszönhetik. A nagy verseny előtt még foglalkozik majd velük a Jezsu Debate Club néhány felsős tagja, Szilágyi Miklós, Szlukovinyi Áron, Latorcai Levente és Mező Kristóf.
(Szelenge Judit)

Last modified on Thursday, 07 March 2019 14:51