Kárpáti Kende és Kárpáti Zalán - A Jövő (és a jelen) Bajnokai

Kende (kék felsőben) és Zalán (narancssárga felsőben)11 évesek, 7 éve úsznak. Encsen kezdték, majd az MVSI-ben, a Kemény Dénes Sportuszodában folytatták, Sajgó László edző vezetésével. Napi egy vagy két edzés, vagyis legalább 3, de sokszor 5 óra a vízben, az heti 25 óra. 2018 őszén mindketten bekerültek a Magyar Úszó Szövetség Jövő Bajnokai Programjába. 2018-19-es eredményeik listája ITT megtekinthető. Hétvégén versenyek, tanulás, olvasás. A két 5. s osztályos úszót és eredményeiket...

nézve képzelhetjük, milyen büszke rájuk mindenki, aki csak ismeri és szereti őket. Jó tanulók, jó sportolók, fegyelmezettek, kiváló magaviseletűek és nagyon szerények. A kettejük közti versengésről azt mondják, hogy inkább inspirálja őket, és egyáltalán nem árt testvéri szeretetkapcsolatuknak. „Leggyakrabban önállóan tanulunk, de anyukánk szokott segíteni: felmondjuk neki a leckét, és ha van, amit nem értünk, angolt vagy matekot, abban segít.”
A sport osztály speciálisan kialakított órarendje lehetővé teszi a számukra, hogy azokon a napokon, amikor reggel is van edzés, később érkezzenek iskolába.
„Így elég 6-kor kelni, és két óra edzés után érünk be. Azokon a napokon, amikor mi reggel úszunk, leginkább tesi óra van az iskolában, szóval nem mulasztunk el például matek órát.”
Elsős korukban versenyeztek először, ekkor még csak amatőr szinten. Ezeken a megyei amatőr versenyeken szép eredményeket értek el. Amikor 3. osztályosok lettek, Encsen bezárt az uszoda. Ekkor döntött úgy a család, hogy a fiúk Miskolcon folytatják tovább az úszást. Harmadik osztályos koruktól heti 6 alkalommal napi 2 órát utaztak azért, hogy edzésre járhassanak.
Miskolcon néhány hónap után igazolt versenyzők lettek az MVSI-ben. A korosztályos országos bajnokságig ekkor már csak három verseny volt hátra, de ezeken szerencsére rögtön meg tudták úszni a korosztályos országos bajnoksághoz szükséges szintidőket. Negyedikben még Encsről ingáztak, de ekkor már tudta a család, hogy felső tagozattól más megoldást kell találni. Így, amikor a fiúk 5. osztályba mentek, Miskolcra költözött az egész család. Édesanyjuk elmondása szerint nem kizárólag az úszás miatt, de az is szerepet játszott benne. A fiúk eredményei ettől a pillanattól kezdtek ugrásszerűen javulni, ugyanis ekkor vált lehetővé, hogy a délutáni edzések mellett reggeli edzéseken is részt vegyenek. A megnövekedett munka azt eredményezte, hogy a 2018 nyarán a korosztályos országos bajnokságon már mindketten dobogóra állhattak.
Jelenleg heti 9 edzésük van, amely kb. heti 25 óra elfoglaltságot jelent. Emellett hétvégén sokszor vannak versenyek, főleg a tavaszi időszakban.
Az országos bajnokságon való szép szereplés eredménye képpen mindketten bekerültek a Jövő Bajnokai programba, amely a Magyar Úszószövetség utánpótlás nevelő programja. Ez nagy megtiszteltetés, ugyanakkor további lekötöttséggel (felmérő versenyek, előadások, tréningek) is jár.
Régebben mindketten inkább mellen úsztak jól, mára ez kezd valamelyest megváltozni. Kende továbbra is mellúszásban a legjobb, Zalán inkább a pillangóban jeleskedik, és egyre szebb eredményeket ér el vegyes úszásban is.
A fiúk nemcsak vízen, szárazföldön is gyorsak: a futás is jól megy, így két éve az akkori edzőjük elvitte őket néhány kéttusa (úszás-futás) versenyre, köztük a korosztályos országos bajnokságra is. Ezeket csapatban (egy harmadik fiúval kiegészülve) mind megnyerték. Kéttusa sportágban így lettek korosztályos országos bajnokok.
Kevéske szabad idejükben is szívesen sportolnak, ha jó idő van, szeretnek kosarazni, focizni. Rossz idő esetén legszívesebben a telefonjukon, vagy xboxon játszanak, de olvasni is szeretnek. „Most hétvégeken a kötelezőt olvassuk, a Nyár a szigeten-t és a Vakáció a halott utcában-t és olvasó naplót is írunk hozzá.”

Last modified on Tuesday, 19 March 2019 16:01