A mályvacukortól a Higgs-bozonig - Országos fizikaverseny 2. helyezettek

Bakos Dániel, Gyurkó Bence, Imre Eszter Anna és Kovács-Csizmadia Márton, 8.a osztályos tanulóink fizikából is negyon jók.  Kísérleti bemutató kategóriában 2. helyet ért el a négy lelkes, fizika iránt érdeklődő nyolcadikos tanuló a XXVII. Károly Iréneusz Országos Fizikaversenyen, mely Magyarország legnívósabb, legnagyobb múltú tanulmányi versenyei közé tartozik. Immár huszonhetedik alkalommal rendezték meg, idén a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban. A verseny az ország legjobb katolikus iskolái közöttzajlik, három különböző korcsoportban (7-8., 9-10., és 11-12. osztáy). A csapat Felkészítő tanára Tóth Tibor. Három fő feladatból állt a verseny: Imre Eszter Anna beszámolója: "Először is a diódák és a félvezetők körében...

kellett elmélyednünk; a Jezsu fizikaszertárában végeztünk kísérleteket, dokumentáltuk őket, és postáztuk a versenyszervezőknek. Már az itthoni kísérletek is rengeteg boldog pillanatot nyújtottak nekünk és számos új tudományos észrevétellel gazdagodtunk. Áramköröket és méréseket készítettünk, megismerkedtünk a félvezetők fizikájával, és roppant érdekes tapasztalatokat szereztünk. Például, ki gondolta volna, hogy az apró színes LED-ek virslibe helyezve világítanak a legfényesebben, és külső megvilágításuk hatására is áramot jelez a multiméter?

Miután postáztuk a kísérletet, meghívást nyertünk az országos döntőjére, Gödöllőre. Itt két részből állt a verseny: péntek délután egy igen nehéz írásbeli fordulón vettünk részt, ahol azonban egyedül kellett boldogulnunk. Hatvan perc állt a rendelkezésünkre és négy észt, logikát és fizikai számításokban való jártasságot igénylő feladatot kellett megoldanunk. Az elektromosságtan, az optika és mechanika témakörét érintették a feladatok. Én nemrég vettem részt az Öveges József Fizikaverseny megyei döntőjén és a feladatok nehézsége köszönőviszonyban sem volt az itt tapasztaltakkal!
Csak a második nap került sor a kísérleti bemutatókra. Szombat délelőtt az iskola aulája kész kutatólaboratóriummá alakult át! Legalább 20-30 különböző iskola csapatai mutattak be érdekesebbnél érdekesebb, látványos és zseniális kísérleteket a dinamikától az áramkörökön, robotokon át a már szinte kémiai fizika tudományágában. A mi csapatunk négy különböző témakörben mutatott be összesen több mint 10 kísérletet az érdeklődő diákoknak, tanároknak és a zsűrinek (akik természetesen a fizika magyar „legjei” voltak). Talán a leglátványosabb Bakos Dani kísérlete volt, amikor mályvacukrokat és négercsókokat helyeztünk vákuumkamra alá, amik a levegő kiszívása által okozott nyomáscsökkenés hatására térfogattágulás áldozatai lettek. Az ínycsiklandó édességek így akár eredeti térfogatuk sokszorosára nőttek! Kovács-Csizmadia Marci a hőtágulás fizikájába kalauzolta a kedves érdeklődőket, úgy, hogy forró vízzel növelte a vascső hosszát. Gyurkó Bence pedig saját készítésű areométerrel bizonyította a folyadékok eltérő sűrűségét, míg az én témám a tehetetlenség volt. Én pedig egyszerű kísérleteimmel Newton első törvényét igazoltam, de a kvantummechanika és a modern részecskefizika szerelmeseinek a Higgs-bozon, a standardmodell, a fermionok és bozonok elméletéről is beszéltem.
Az itt eltöltött két nap alatt egy neves professzor előadását is meghallgattuk, megismertük Gödöllő városát, és nagyon jól éreztük magunkat. Biztos, hogy jövőre is részt veszünk ezen a versenyen!
Nagyon hálásak vagyunk a felkészítésért Tóth Tibor tanár úrnak. Sikerünk egyértelműen csapatmunka eredménye, valamelyikünk nélkül ez nem sikerülhetett volna! (Imre Eszter Anna 8.a)

Last modified on Saturday, 13 April 2019 09:29