„A történelemtanulás segít megérteni az összefüggéseket” - Szélyes Dávid 8.a

Szélyes Dávid 8.a osztályos tanulónk 11. helyezést ért el a Kosáry Domokos Történelemversenyen. Felkészítő tanára Vályné Gál Csilla tanárnő.
SzJ:Miért szereted a történelmet?
Szélyes Dávid: Szeretem, hogy meg lehet ismerni a nemzeteket, és új nézőpontokat ad a különböző országokról. A történelemtanulás arra is jó, hogy ha értem a történelmi folyamatokat, megértem a felnőttek beszélgetését is. Apukám közgazdász, és amikor ő és a barátai, más férfiak leülnek beszélgetni, oda szoktam én is ülni, meg az öcsém is, és nagyon jó érzés, hogy meg tudjuk érteni, amiket mondanak. Én is, az öcsém is szeretünk így bekapcsolódni a felnőttek beszélgetéseibe.
SzJ: Aki ismeri a történelemversenyek világát, az pontosan tudja, hogy...

a Kosáry az tényleg valami, hiszen maguk a töritanárok, vagyis a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete szervezi 2017 óta. Az idei döntőt a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg március 30-án. Hogyan zajlott a verseny?
SzD: A területi fordulót itt írtuk meg a suliban, az egy sima írásbeli teszt feladatlap volt. Állítólag azon ezerkétszáznál is többen indultak el az egész országban meg a magyarlakta határontúli területeken. Utána Egerben volt a körzeti verseny, onnan is tovább jutottam. A döntőbe minden kategóriából a 20 legjobb eredményt elért diák jut be.
SzJ: Mi a különleges a döntőben?
SzD: Az már nagyon érdekes, mert nemcsak írásbeli feladatok vannak, hanem olyanok is, mint valami kvíz, és nemcsak a tudás a fontos, hanem a gyorsaság is. Két Rubikon cikket is el kellett olvasnunk, aztán kaptunk 30 percet, hogy megnézzünk egy tárlatot a múzeumban, és annak alapján is voltak feladatok. Voltak villámkérdések, „Maradj talpon!” játék, de írásbeli munka is volt. Ki kellett fejteni két A4-es lapon a válaszokat. A téma az a tárlat volt, ami Széchenyitől az I. Világháború végéig dolgozta fel Magyarország történelmét.
SzJ: Ez a verseny eredmény nagyon nagy sikernek számít. Kitől kaptál segítséget?
SzD: Nagyon hálás vagyok a sikerért, Vályné Gál Csilla tanárnőnek, ugyanis ő külön is foglalkozott velem, és az anyukámnak, mert ő is töri szakos, és ő is segített.
Dávid most 14 éves, szereti a matekot, földrajzot, biológiát, informatikát. Sportoló is, régebben 3 évig heti 6-szor foci edzésre járt, 6 évig úszott, most kenuzik a DVTK-ban. Hobbija a számítógép, szeret programozni is.
A versenyről az Egyesület honlapján ezt írják: „A kérdések a kerettanterv anyagára épülnek, nem szükséges plusz terhet vállaniuk. A versenyen a magyarországi és határon túli magyar oktatási intézmények 7–10. évfolyamos diákjai mérhetik össze tudásukat; a korcsoportokat évfolyam szerint határozzuk meg, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 7. osztályos tanulói azonban külön kategóriában indulnak. A tantervbeosztás sajátosságai miatt a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 8. osztályos tanulóinak a 9. évfolyamos középiskolai korcsoportban tudunk versenyzési lehetőséget biztosítani.” (Szelenge Judit)

Last modified on Sunday, 14 April 2019 15:01