• Pedagógia
  • Tehetséggondozás
  • Tanulásmódszertan
  • Mióta is buli a geometria? - Élménypedagógia háromszögekkel és vektorokkal…

Mióta is buli a geometria? - Élménypedagógia háromszögekkel és vektorokkal…

Hempergés a gumiudvaron, szalagok, botok, teknősphalanx. Pici szőke tanárnő óriási furkósbottal mutogat, miközben a lányok egy piros szalag mentén ülnek, a fiúk meg egy kék szalaggal leképezik a háromszöget. Érdekes módon mindenki tudja a választ, és a dolgozatok is jobban sikerülnek utána. A matematika órán még napozunk is... Németh Anna tanárnő vall tanítási módszereiről:
„A tanítás során...

el kellene érni, hogy amit a tanár felkínál, azt a diák értékes ajándéknak tekintse, ne pedig kötelességnek.” (A. Einstein New York Times, 1952.)
Valami miatt megszerettem a matekot. Nem voltam különösebben tehetséges, versenyekre sem jártam. Mégis sikerült szeretetből és kíváncsiságból 20 évig tanulni, és az egyetem befejezése óta sem telt el nap, hogy ne töprengenék valamin... Mostanában leginkább azon, hogyan vegyem rá tanítványaimat a gondolkodásra, hogyan tegyem érthetővé, sőt nagyon egyszerűvé a tananyagot, de főleg: hogyan mutassam meg a varázslatot a matematikai gondolatokban. Mert nekem ezeket jelenti a matematika.
Mikor 25 éve elindultak az erre vonatkozó próbálkozásaim, a diákokkal harmóniában eltöltött 45 perchez elég volt egy kréta és a feladatok. Akkoriban nagy sikerem volt Pompommal, Grabovszkival, Micimackó és Nyuszi bölcsességeivel, aztán Harry Potterre és Gandalfra váltottam nem kisebb sikerrel. Manapság már ezek a nevek nem hatásosak... A kréta sem elég...
Egyre nagyobb feladatnak érzem a kíváncsiság felkeltését, az érdeklődés fenntartását. Nehéz verseny ez, hiszen én a matekórán gondolkodnivalót, küszködnivalót adok, az interneten pedig minden, de minden azonnal és megoldva megtalálható.
Mégis, (csak azért is!) vannak ötleteim. A megértéshez, a begyakorláshoz, és a más környezetben való alkalmazáshoz is. (Merthogy a matematika tanulása ez: tapasztalatokat szerezni, észrevenni és megérteni az összefüggéseket, begyakorolni az eljárást, majd ennek segítségével teljesen másnak látszó feladatot is megoldani.)
A tapasztalatok begyűjtésekor sokszor elég csak körbenéznünk, hiszen körülöttünk mindenhol matematika van! ?
Egy továbbképzésen egy gyógypedagógus kollégámtól kaptam azt a gondolatot, miszerint a gyerekek mindent jobban megértenek, ha a saját testükkel élik át. Azóta a szöveges feladatokat egyszerűen eljátsszuk, így a megoldás módja szinte leolvasható a jelenetből... Így is lehet puskázni!
Így vagyunk az egyenes-fordított arányosságnál is: a tábla mindig kéznél van, annyiszor tudjuk letörölni, ahányszor csak kell, és egyre többen is hozzáférnek... Időt mérünk, táblázatba foglaljuk a mért eredményeket, és nekem nem kell semmit sem hozzátennem az elmélethez.
Aztán a kedvencem, a geometria rengeteg mozgásos lehetőséget ad vizsgálódásra:
Álljon a csoport minden tagja Marcitól 2 lépésre, menjen a legrövidebb úton a partvisnyélig, és onnan kétszer annyit tovább... A három Tündérkének párt keresünk: lépjenek a párok minden egyes Tündérkétől az ablak felé 7 tyúklépést, és álljanak meg. Nézzük meg, mi történt a Tündérkék által meghatározott háromszöggel, amit szép piros szalag mutat a lányok kezében: a párjaik kék szalaggal kijelölt háromszöge pont olyan alakú, éppen akkora oldalakkal rendelkezik, mint a piros... csak éppen arrébb toltuk, jól eltoltuk! ?
A római légió teknősbéka falanxa is megjelent a gumiudvaron, amikor azt kerestük, hogy milyen egyszerűbb mozgással lehet helyettesíteni az „5 tyúklépés a tesicsarnok felé plusz 7 lépés a Szent József felé” kombinációt. Persze, meglett elsőre. Mint ahogy sikerült a félig kész pásztorbotokkal kirakni, így kitalálni, hogy mi lehet két vektor különbsége!
A számolás, a zárójelfelbontások, betűs átalakítások begyakorlása nem az a része a mateknak, ami miatt matektanár lettem, de enélkül nem lehet feljebb jutni, mint ahogy fájdalmas fekvőtámasz nélkül sincs sem kosárlabdajáték, sem szertornagyakorlat, sem válldobás. Azért még jól érezhetjük magunkat a sok-sok gyakorlófeladat közepett: főleg, ha kártyajáték: Fekete Péter, vagy Hully Gully lesz belőle, és boldogan csapkodhatunk a pad közepén a radírra, ha két egynemű algebrai kifejezés, vagy a 2 a kilencediken hatvány értékével egyenlő hatvány került a pakli tetejére! Aztán ott vannak a dobókockás társasjátékok, a kocka értékét kell beírni a mezőn található törtművelet megfelelő helyére, hibátlanul számolni, máris mehetünk még hármat, négyet, ötöt előre!
Ha ilyen óratervvel indultam volna a vizsgatanításomnak 1991-ben... De 2018-ban a pedagógus II. minősítésemen már nagyon elismerő szavakat kaptam bírálatként érte.
Bízom abban is, hogy a legnagyobb kritikusaim, a diákok sem vonják vissza a képesítésemet!

Németh Anna
matematikatanár
Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium

Last modified on Thursday, 28 March 2019 07:42