• Pedagógia
  • Tehetséggondozás
  • Tehetségeink
  • A szupravezetők és a megoldatlan matematikai problémák érdeklik őket

A szupravezetők és a megoldatlan matematikai problémák érdeklik őket

„A Disney hercegnős rajzfilmek valahogy kimaradtak az életemből, helyettük Animal Planetet és természetfilmeket néztem „– meséli Varga Réka, a Curie kémia verseny területi győztese. Tanulótársa, a második helyezett Imre Eszter pedig elmondja, hogy példaképe Marie Curie, és kiskora óta érdekli a radioaktivitás és a szupravezetés (!).

Réka apukája nagy matematika rajongó, Eszteréknél pedig az egész család szereti a természetet. „Nálunk a természettudományos érdeklődés valószínűleg genetikus” – mondják komolyan bólogatva mindketten. 7. a osztályos diákjaink lelkesen készültek a Curie kémia versenyre, együtt tanultak rá. Mikor megkérdeztem, kinek szeretnék megköszönni a sikert, kórusban vágják rá „Juditnéniii!!” – vagyis Ambrus Judit tanárnőnek, aki a diákok szerint „nagy szerepet játszik az életünkben, megszeretteti velünk a kémiát, olyan érdekes órákat tart,” sőt, „valósággal szárnyakat ad.” Réka elmondja, hogy „Eszter sokat segített a felkészülésben,” Eszter pedig azt, hogy „Rékával közeli barátok, és szeretnek együtt tanulni.”
A lányok mindketten hálásak szüleiknek, akik támogatják őket törekvéseikben és motiválják a tanulásban. Eszternek még nincs határozott terve a jövőre nézve, de biztosan kémiával és fizikával szeretne foglalkozni. „Lehet, hogy orvos leszek, mint apai ágon nálunk szinte mindenki, de akár villamosmérnök is. Réka már sejti, hogy az orvosi pálya vonzza, „de a megoldatlan matematikai problémák is érdekelnek, ebben Tóth Tibor tanár úr inspirációja játszik fő szerepet.”

Last modified on Thursday, 22 March 2018 15:34