• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • 130 facsemete várja szerető kis gazdáit - faültetés a gimnázium arborétumában

130 facsemete várja szerető kis gazdáit - faültetés a gimnázium arborétumában

Miskolc város Főkertésze adta át ma reggel iskolánknak azt a 130 hárs, kőris, madárberkenye és szivarfa csemetét, melyet az iskola diákjai fognak elültetni, osztályonként 4-5 fácskát. Ferenc pápa Laudato Sí enciklikájának szellemében az iskola diákjai teremtésvédelmi projektben vesznek részt, amelynek számos célját fel lehet sorolni. Ezek között szerepelnek az iskola 3 hektáros területének fásítása, a talajerózió megakadályozása, továbbá a zöld környezet...

fenntartása, és az egészséges, változatos környezet kialakítása. Kosztelnikné Balázs Hajnalka, a természettudományos munkacsoport vezetője szerint igen sok érdekes természetismeret órát is lehet majd az új fák köré tervezni. Olyanok is vannak, akik  a jövendő Jezsu Hársfateáról álmodoznak.

“Figyelembe véve a régió vegetációjának a sajátosságát, illetve a talaj és domborzati viszonyokat válogattuk ki a telepítendő fa fajtákat, “ nyilatkozta P. Holczinger Ferenc SJ, az iskola igazgatója, aki különösen a szívén viseli az arborétum fejlesztését.

A 130 fából a 8. A, B és s osztályok 12-t azonnal el s ültettek. Az ünnepélyes faültetésten az adományozó részéről Miskolc város főkertésze, Czifrusz Natália, valamint az Avasi a 6. választókörzet részéről Szilágyi Szabolcs, képviselő úr vett részt. Az eseményre kivonult a Miskolc Televízió és a Minap is.

A diákokat Majorszki András tanár úr, a 8.B osztályfőnöke, cserkészparancsnok irányította, és az ásóforgatók között élen jártak az ásásban már igencsak tapasztalt cserkészek, akik szinte minden nyáron tábort építenek, úgyhogy számukra nem jelentett gondot a fagyos föld és a hideg, sáros gödrök betemetésével járó kemény munka. Ám azok is, akik életükben először ástak, lelkesen dolgoztak, és nagyon élvezték. A többi szabadgyökerű facsemetét a következő néhány napban fogják elültetni az osztályok, kik kis emblémával jelölik meg saját fáikat. Amikor a fák megfogantak, rájuk lesz bízva a fák gondozása.
P. Elek László SJ iskolalelkész megáldotta a fákat, a területet és a faültetőket. “Ahogy ezek a kis fácskák erősödnek, növekednek, úgy növekedjetek és erősödjetek ti is hitben, tudásban és emberségben. Az a különbség, hogy amikor ti már tovább léptek az életben, ezek a fák itt maradnak, és valahányszor rájuk nézünk, Tirátok fogunk emlékezni.” (Szelenge Judit)

Last modified on Monday, 23 November 2020 15:46