• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • A JEZSU-ban mi személyesen is megéljük a nemzet összetartozását

A JEZSU-ban mi személyesen is megéljük a nemzet összetartozását

Zászlószenteléssel és ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött iskolánkban a Nemzeti Összetartozás Napja. Az ünnepi műsorban szereplő diákok felvonultatták a határon túli magyar területeket, megosztották velünk saját, a hazafisággal és a hazaszeretettel kapcsolatos gondolataikat, és gyönyörű énekekkel repítették föl az egész, ragyogó fehérbe öltözött közösség szívét az ünnep emelkedett hangulatába. Főtisztelendő Boronkai József atya megindító ünnepi beszédével ébresztette rá a közösséget, hogy mi itt helyben, a JEZSU-ban, szeretett barátaink körében személyesen is megéljük a nemzet összetartozását, hiszen számos határon túli, sőt tengeren túli magyar diák, tanár és munkatárs él, tanul és dolgozik közöttünk. (KÉPGALÉRIA) Hogyan élik meg diákjaink magyarságukat? A 9-10. évfolyamosok fogalmazták meg ... 

érzéseiket, gondolataikat.

9-10. évfolyamos JEZSU-s diákok gondolatai hazaszeretetről, hazáról, hazafiasságról (2021)

Marcell: Miért is jó magyarnak lenni...Egy szerető összetartó népbe születtem, ahol tudok élni a több száz éves hagyományokkal, ahol fel tudok nézni a történelmi múltamra. Az elmúlt években sok nemzeti ünnepen tudtam részt venni, volt, hogy cserkészként még a nemzeti zászlót is lobogtathattam. Magyar szabadság, hogy a határon túli magyarokkal is tudunk összetartani, hogy kapcsolatban állhatok a rokonaimmal és ismerhetem őseim.

Zoltán: Én büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok. Számomra a hazafiasság a gyökerek és a múlt. És örülök, hogy Magyarországon születtem.

Panna: Számomra magyarnak lenni ajándék. Nyilván mindenkinek a saját nemzete a legkedvesebb, de szerintem a magyar történelem és a magyarok kultúrája kiemelkedik sok közül. Úgy, hogy teret engedek azoknak a nemzeti adottságoknak amilyen Magyarországnak van, és először a mi hazánkat ismerem meg, amennyire csak lehet.Azt jelenti, hogy voltak olyan életek is, akiknek nem adatott meg, ami most nekünk. Ők azért harcoltak, hogy ma már szabadságban élhessünk, és ezt használjuk is ki.

Kamilla: Magyarnak lenni nekem azt jelenti, hogy egy közösséghez tartozok még akkor is, ha máshol vagyok vagy éppen ebben a vírushelyzetben is. Most úgy lehetünk hazafiasak, ha betartjuk a szabályokat és együtt túljutunk ezen a nehéz időszakon. A magyar szabadság számomra az, hogy békében és szabadon élhetek a hazámban.

Lilla: Magyarnak lenni azt jelenti számomra, hogy büszke vagyok elődeink kitartására, akaratára, tudományos sikereire és kreativitására. Az én életemben úgy kap teret a hazafiság, hogy szorgalmasan tanulok abban érdekében, hogy felnőttként egyszerű módon, de hasznos tagja lehessek a társadalomnak. A magyar szabadság azt jelenti számomra, hogy nem függünk más nemzetektől és magunk alakítjuk országunk sikerét.

András: Egy nagyon szép viszont keserves történelmünk van nekünk, magyaroknak. Úgy gondolom, hogy egy kiváltság az, hogy emberek milliói azért harcoltak, haltak meg, hogy mi itt élhessünk ezen a vidéken. Ez egy hatalmas szó és rengeteg köszönettel tartozunk nekik, ezért kell leróni tiszteletünket előttük azokon a röpke napokon, amik róluk szólnak.

Ákos: Én nagyon szeretek magyar lenni, akárhol külföldön kiderül, hogy innen származom, mindenki a nagy magyar legendákat emlegeti és nagyon jó! Mostanság annyira nem tud teret nyerni az életemben a Covid miatt esetleg 1-2 külföldi versenyen ahol a “HUN” felirat vagy éppen a zászló jelképezi ezt. Valamennyire így is szabadságban élünk, kivéve ugye a kötelező intézkedéseket, de talán az a magyar szabadság, hogy a határon túli magyarok mindig testvérként fogadnak minket és mi is őket.

Lili: Szerintem magyarnak lenni dicsőség, hiszen egy olyan hazához tartozhatok, amely hihetetlenül erős. Más nemzetek példát vehetnének rólunk. Azt érzem, hogy tartozom valahová, nagyszerű érzés. Nyilván nem éltem át azokat a (nehéz) időszakokat, de azt tudom, hogy a magyar nemzet végtelen kitartással/erővel rendelkezik.

Annamária: Én mindig is Magyarországon éltem, és igazából sose tudtam, hogy mi vonz ebben az országban, de valójában akármikor kimentünk egy pár napra, hétre külföldre, valami mindig hiányzott. Nyilván nem a barátokra és rokonokra gondolok, hanem valami megfogalmazhatatlan érzés volt bennem, ami arra késztetett, hogy haza kell mennem. Haza kell mennem oda, ahol felnőttem, ahol iskolába jártam, ahol mindig otthon éreztem magam. A városok, a tájak és minden egyéb az életem, a magyarságom része és nagyon büszke vagyok a történelemre is. Nem beszélve a nyelvről, ami szerintem csodálatos. Nagyon nehéz szavak, nyelvtanok vannak benne egy külföldi nézőpontjából, de annyira változatosan és színesen lehet kifejezni egy egyszerű érzést is, hogy az valami varázslatos. Összességében én nagyon szeretek magyar lenni.

...: Magyarnak lenni számomra azt jelenti elsősorban, hogy Magyarországon élek, közel állnak hozzám a magyar tájak, az embereknek mindenütt minden szavát értem. A hazafiság az én jelenlegi életemben úgy kap teret, hogy vigyázok a társaim és a családtagjaim egészségére, nem látogatom a nagyszüleimet, hogy ne fertőzzem meg őket.

András: Magyarnak lenni büszkeséget jelent, és a hazánkhoz hűnek maradást. Még akkor is, ha ezt nem úgy tesszük, mint régebben, akik a hazánkért harcoltak, hogy meghalunk érte. Jelen helyzetben a hazánk érdekei szerint cselekvés a maszk hordás, kézmosás, és minden, ami a vírus megfékezése mellet van. Számomra az a hazafiság, hogy ismerjük hazánk múltját, és a lehető legjobb jövő érdekében is minden tőlünk telhetőt megteszünk. Mindent, mert félig nem lehet magyarnak lenni.

Dorka: Én nagyon szeretem a hazámat, és szeretek itt élni. Ide köt a családom, a barátaim. Szeretem a Kárpát-medencét, a gyönyörű tájakat, erdőket, hegyeket, és a látnivalókat. Ha a történelmünkre visszatekintünk, büszkék lehetünk a népünkre, hiszen mindig kiálltunk egymás mellett a jó ügy érdekében.

Gréta: Mikor elutazunk külföldre és a vakáció után hazatérünk, rendkívüli érzés az a sok szeretet, ami itthon fogad minket, mikor hazafele az úton áthaladunk Budapesten és meglátom a gyönyörű épületeket, a magyar feliratokat ahhoz nincs hasonló érzés. És ilyenkor tudom, hogy itthon vagyok, haza érkeztem végre és ráeszmélek, hogy mennyire honvágyam volt egy idegen országban és elönt a melegség és a szeretett, hogy hazaérkeztem.

Last modified on Wednesday, 16 June 2021 12:33