Print this page

Úri huncutság? - Dehogy! Nagyon is érdemes francia nyelvet tanulni

Ismert erdei körökben az általános nézet, hogy a francia nyelv csupa kifinomultság és elegancia. A franciát tanuló diákok szerint mégsem holmi úri huncutság franciát tanulni. Így véli Panna, Lili, Bence, Balázs és még három kilencedikes, a “sept nains”, akiknek rögtön két “Blanche-Neige” is jutott, Szalóki Csilla és Bernáth Judit tanárnők személyében, a JEZSU francia nyelvi táborában, a tanévzárás utáni héten. A diákok, akik a szünet első, eufórikus...

napjait délig alvás és felszabadult strandolás helyett francia nyelvvel töltötték, elmesélték, miért is érdemes ezt a rafináltan elegáns nyelvet választani. (A táborozókkal Szelenge Judit beszélgetett.)

Mi célból tanulsz franciául?
“Egyszerűen szeretem. Én meg szeretnék ragadni minden lehetőséget amivel a francia tudásomat fejleszteni tudom, nyelvvizsgázni is szeretnék. Végül is öt kontinensen, rengeteg országban beszélik. Kanada, Belgium, Svájc, Marokkó, Kongó, Algéria stb.”

“Sok gazdaságilag menő cégben ez a munka nyelve, és ugyebár tudjuk, hogy a francia cégek nem hajlandók más nyelven kommunikálni, nem igazán nyitottak az angol vagy más nyelvek használata felé. Ráadásul külföldi nyaraláskor is jól jön."

“Én a szépsége miatt tanulom. Kifinomult és szép nyelv, sok szót az angol miatt könnyű megtanulni.”

“A Brexit óta, úgy tűnik, erősödik a francia nyelv jelentősége, lehet, hogy újra az EU első számú nyelve lesz, de mindenesetre ugyanolyan fontos, mint a német és a spanyol, tehát pályaválasztási szempontból is hasznos. Az sem mellékes, hogy az EU-s diákoknak ingyenesek a francia egyetemek, nekünk nem kell tandíjat fizetni."

Mi zajlik a francia órákon?
“Felszabadult a hangulat, nincs rossz válasz, ha hibázunk, valaki, aki tudja, vagy a tanárnő kijavítja,rögtön tanulunk belőle, úgyhogy nincs nyomás.”

Az órákon van egy fajta szabadság érzés, a tanárnők kreatív mószerekkel tanítanak,nemcsak a tananyag és a könyv van a középpontban, hanem pl. podcastokat, zenéket, dalszövegeket, érdekes plusz dolgokat veszünk."

A kultúra órák nagyon érdekesek, foglalkozunk frankofón (franciául beszélő) területekkel. Minden héten volt ilyen kultúra óra, és ez is teljesen franciáull ment, magunk is meglepődtünk, hogy nem kellett magyarul beszélni.”

“Sokat játszunk, van szerepjáték, életszerű szituációkat adunk elő franciául, és lehet sokat bohóckodni is."

“Nekem kikapcsolódást jelent egy hosszú nap közepén vagy amikor éppen van. Nem száraz, hanem izgi, vágyunk arra, hogy legyen már franciaóra. Heti 5 óránk lesz, és abból, ha lesz igazi francia lektor, egy óránk lesz vele is. Nagyon szeretnénk, hogy legyen lektor! Mindenki azt hiszi, hogy a kiejtés miatt fontos, pedig inkább azért, mert egy lektor igazi élethelyzet, egy kukkot sem tud magyarul, kihozza belőlünk a tudásunkat. A lektor megteremti az anyanyelvi környezetet. A második legjobb dolog a francia nyelvterületen tartózkodás után.”

Megérte...
“A táborban sokat tanultunk kiegészítő anyagokból, volt intenzív szókincsfejlesztés, elmélyült a tudásunk. Kellemes is volt, mert amire órán nincs annyi idő, pl. dumcsizásra, zenére, érdekes dolgokra arra most volt idő.”

“Még kötetlenebb volt, mint az óra, és mindkét tanárnővel találkoztunk, megismertük azt a tanárnőt is, aki eddig nem tanította a csoportunkat.”

Mit tanácsoltok a JEZSU-s diákoknak a második nyelv választásához?
“Olyan nyelvet kell választani, amit tényleg tanulni akarsz, mert ha csak szenvedsz, akkor nem sok értelme van, nem lesz eredményes.”

“A franciát könnyen meg lehet szeretni. Én például nem tudtam, hogy ugyanolyan fontos, sőt még fontosabb is lehet, mint a német és a spanyol.”

“Ez is latin nyelv, latin az alapja. Aki tud franciául, talán a többit is könnyebben megtanulja (spanyol olasz, portugál).

“Mindig elcsodálkoznak az emberek, úgy érzem, elismerést arat, amikor kiderül, hogy tudunk franciául. Egy franciául beszélő férfi nagyon sármos, hozzáad a megjelenéséhez és a vonzerejéhez. A lányok is kifinomultabbak, műveltebbek, bájosabbak. Egy franciául megszólaló ember nagyon vonzó tud lenni.”

Last modified on Thursday, 24 June 2021 08:58