Print this page

Áldott ágyúgolyó - A JEZSU-ban 22 helyszínen zajlott a Szent Ignác év megnyitója

“Tulajdonképpen egy ágyúgolyót ünnepel az egész világ.” Kuncogás és érdeklődő moraj volt a válasz a szentbeszéd első mondatára a Szent Ignác napi szentmisén június 15-én. (KÉPGALÉRIA ITT) Valóban egy ágyúgolyó okozta sérülés indította el 500 évvel ezelőtt azt a folyamatot, melynek egyik gyümölcse a mi iskolánk is, ahogy a Jézus Társasága valamennyi műve. Isten kegyelme, hogy ez a fájdalmas sebesülés hatalmas, évszázadokon át egyre csak növekvő jótéteménnyé vált az egész világ számára. A hagyományos JEZSU-s Szent Ignác napon volt lovagi torna, cardoner folyó ...

menti tapasztalat, jeruzsálemi zarándoklat, Ignác lábnyomain Szent Ignáci szikrák keresgélése, rajzfilm, totó, plakát, induló írása a jubileumi évre. A nagyok 6, a kicsik 5 állomáson találkoztak Ignác életének momentumaival.

Istent megtalálni mindenben. Erre a gondolatra épült fel a nap. A program négy pillére a lelkiség, Ignác élete, a játék és a csapatépítés volt. A diákok játékos formában ismerkedtek meg Szent Ignác életével, és gyakorlatban is megtapasztalták, mit jelent ez a jelmondat.

A programot az iskola lelkészségi csapat álmodta meg, a 11 évfolyamosok és kollégák segítettek levezetni. A szokásos logisztikai zsenialitással 22 állomáson egyszerre zajlottak az események, az időket tartottuk, nem volt 1 csúszás sem. Remekül kihasználtuk az új területeket, sokat lehetett mászkálni a JEZSU parkjában, az akácosban, a bárányok felé.
Köszönet a lelkészségnek: Dr Demjén Péterné Rivasz-Tóth Kinga, Bialkó Mónika tanárnőknek, Franciska TORG nővérnek, Horváth Ferenc atyának és Kajtor Domi jezsuitának a profi tematikáért, a 11. évfolyamnak és az osztályfőnököknek a gördülékeny levezetésért, és a JEZSU osztáyközösségeknek a szuper lelkes együttműködésért.

Szent Ignác ünnepe július 30-ra esik, érthető módon a Szent Ignác napot a tanév legutolsó napján tartjuk a JEZSU-ban. Az ünneplés a Jézus Társasága és a hozzá kapcsolódó művek hagyománya. Ebben az évben a Szent Ignác év megnyitója különös emelkedettséget adott az ünnepnek. Az év meghirdetését két kerek évforduló is indokolja: Szent Ignác megtérésének (1521 máj 2.) 500., szentté avatásának (1622 okt 30) 400. évfordulója.

500 éve Pamplonánál egy bizonyos francia ágyúgolyó ellőtte Inigo Loyola lábát, ami az ambíciózus fiatal lovagot hosszas lábadozásra kényszerítette. Unalmában vagy lovagi hőstettekről ábrándozott, vagy Jézus életét és a szentek cselekedeteit olvasgatta. Megfigyelte, hogy a hölgyekről és a dicső tettekről való ábrándozás után kiszárad a lelke, míg amikor arról álmodozott, hogy szentségben és jócselekedetben lepipálja Assziszi Szent Ferencet vagy Páduai Szent Antalt is, energiát és vigasztalást érez. Így született meg az ignáci megkülönböztetés módszere. Aztán megtért. Rövid rajzfilm animáció Szent Ignácról ITT , egész estés menő játékfilm ITT megtekinthető.

Last modified on Wednesday, 30 June 2021 15:24