• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Lelkigyakorlat, ahogy a lábad bírja - JEZSU a Jezsuita futáson

Lelkigyakorlat, ahogy a lábad bírja - JEZSU a Jezsuita futáson

Szeptember 25-én öt JEZSU-s gimnazista futott együtt a mintegy százötven sportos zarándokkal, akik  a hivatásokért futottak, miközben Velkey Éva tanárnő a híres gulyáslevesét főzte a befutóknak a Sodrás utcai Xavéri Szent Ferenc Jezsuita Rendház udvarán. A12 kilométeres, Makkosmáriától a rendházig húzódó erdei ösvényen 5 állomást állítottak fel, ahol Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója, vagyis a Szent Ignác év tiszteletére a ...

rendalapító életének fő színhelyeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.
“Már a kezdő szentmisén Vízi Elemér provinciális atya megadta a gondolkodni valót, és utána az állomások között is volt min elmélkedni. ”Elemér atya arról beszélt, hogy az élet is egy út, és van célja, akárcsak egy ilyen futásnak. A futás célja persze nem az út vége, hanem az, amiért felajánljuk.” 
Vass Virág Fruzsina , végzős diákunk elmondta, hogy a  szép erdei környezet is megnyugtató volt, “...és erősen éreztem a hit jelenlétét. Én az osztályomért ajánlottam fel ezt a futást, de nekem, személyesen is szükségem volt rá. Megerősítést kaptam; fizikailag és lelkileg is jót tett.
Meglepődtem, milyen jól bírtam, mert nem szoktam ilyen sokat futni, maximum 5-6 kilométert. Elemér atya előre figyelmeztetett, hogy az utat nem egyben kell nézni, mert az megijeszt, és tényleg, az állomások sokat segítettek."
A Jezsuita futásra 150 résztvevőt vártak, köztük számos JEZSU-s öregdiák is csatlakozott. Mások szervezőként dolgoztak. A JEZSU-s diákok a közepes sebességű csapatban futottak, melynek vezetője Nap, vietnámi tanuló rendtag volt. A gyaloglókat  a provinciális, Vízi Elemér atya vezette, a gyorsan futókat pedig természetesen ki más, mint a JEZSU igazgatója, Holczinger Ferenc atya, aki számára a futás - saját bevallása szerint - nemcsak testedzés, hanem mindig is nagyszerű alkalom az imádságra és elmélkedésre.

A 12.-es JEZSU-s diák szeretné, ha Marosvásárhelyhez, Rómához és Torontóhoz hasonlóan, ahol már futnak a jezsuiták és barátaik, nálunk, Miskolcon is lenne ilyen esemény. “Budapesten csak kevesen tudnak részt venni egy ilyen futáson, mert korlátozott a férőhely, és egyébként is, nehéz oda sok embert elutaztatni. Most csak öt JEZSU-s diák vett részt, de én biztatok mindenkit, aki kicsit is szeret futni, próbáljon meg bejutni. Jövőre, remélem, két kisbuszt is megtöltünk.”
(Szelenge Judit)

Last modified on Monday, 04 October 2021 15:13