• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Aki a könyvtárakat szereti, rossz ember nem lehet

Aki a könyvtárakat szereti, rossz ember nem lehet

A könyvtárt szeretőknek minden további könyvtár megtekintése nyilvánvalóan csak javára válik. (Laskó Zselyke, Kondrák Luca (9.b) és László Emma (9.a) beszámolója a könyvtárhasználati vetélkedő nyertesei számára szervezett jutalomkirándulásról. 

 

Az előző (2020/21-es) tanévben irodalmi és könyvtárhasználti vetélkedőn vettünk részt, amin a Szabó Magda Abigél című könyvet dolgoztuk fel. A verseny legeredményesebb résztvevői egy jutalomkiránduláson vehettek részt, amit 2021 szeptemberében rendeztek meg.
A kirándulás úticélja Eger volt, hatan mentünk a kísérő tanárunkkal, Marincsákné Nagy Ildikó tanárnővel. Egerbe távolsági busszal utaztunk, majd a bazilikával szemben található Egri Líceumba mentünk. Ott Laskay Anna néni - egy jezsus diák édesanyja – és Borika néni várt minket, akik lelkesen és átszellemülten meséltek a líceum történetéről, és az intézményt alapító Eszterházy Károlyról. Megtudtuk, hogy a püspöknek jezsuita gyökerei voltak, hiszen a Nagyszombati egyetemen tanult és a jezsuiták által fenntartott híres, római Collégium Germanicum et Hungaricumban szerzett teológiai diplomát.
Megtudhattuk, hogy az 1700-as években Egerbe érkező Eszterházy püspök egyetemet szeretett volna alapítani, de próbálkozásai ellenére ezt a tervet nem engedélyezték. Egy akkoriban nagyon ritkának számító négykarú egyetemet akart létrehozni.
A líceumban először a Főegyházmegyei Könyvtárat néztük meg. A könyvtár barokk stílusban épült, gyönyörű faragott polcrendszer és 7 méter magas, szintén fa galéria van benne. A plafont egy óriási freskó díszítette, ami 1 évig készült és a Tridenti-zsinatot ábrázolja 150 alakkal. Különlegessége, hogy, bár a kupola csupán egy méteres, a freskó miatt sokkal magasabbnak tűnik. Lehetőségünk nyílt megnézni különböző nyelveken írt Bibliákat (például az eszkimó, kanadai indián nyelvű Könyvek Könyvét).
Ezt követően fellépcsőztünk a Líceum Varázstornyába, ahol rengeteg érdekes asztrológia és fotográfiai kiállítást, előadásokat szuper fizikai kísérletekről, és a csillagászat rejtélyeiről. Utána a városban sétáltunk, megnéztük a Dobó teret, és a felújítás alatt álló Egri Bazilikát.
Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, sok érdekes dolgot tanulhattunk, és megismerhettük Eger városát és Eszterházy Károly püspök hagyatékát.
A kirándulás az iskolai alapítványának támogatásával valósult meg. Köszönjük szépen a lehetőséget!
Utazó diákok voltak: Espán Léna, Olajos Orsolya, László Emma, Laskó Zselyke, Kondrák Luca, Siménfalvi Zsuzsanna

Last modified on Monday, 11 October 2021 14:08