• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Ne pazarolj, inkább mentsd meg a bolygót! - Nemzetközi diák-projekt a teremtett világ védelméről

Ne pazarolj, inkább mentsd meg a bolygót! - Nemzetközi diák-projekt a teremtett világ védelméről

“Nem záróceremónia ez, hanem a mi gyönyörű barátságunk nyitó ünnepélye” ezzel biztatta az egyik JEZSU-s diák a nemzetközi projekt résztvevőit az ötnapos találkozó végén. A Save Not Waste Erasmus+ diákmobilitási projekt témája a teremtett világ...

védelméhez kapcsolódik. A projekt miskolci állomásán, október 10-15-ig 6 európai gimnázium, köztük 5 jezsuita, egy állami fenntartású iskola diákjai és tanárai a szelektív hulladékgyűjtés és hulladék felhasználás témájában dolgoztak. A résztvevő országok járványügyi rendelkezései nem minden esetben tették lehetővé a diákok utaztatását, ezért csak litván, lengyel és spanyol vendég diákok érkeztek. A portugál és német projekt tagok tanári jelenléttel képviseltették magukat.

A projekt minden lépésben más-más iskola ad helyet a diákok személyes talkálkozásának és közös munkájának. 2022 júniusáig, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, minden résztvevő iskola otthont ad majd a projekt valamelyik fázisának. A projektnapokon aktívan résztvevő diákok mellett voltak olyan JEZSU-s diákok és családjaik is, akik a külföldi vendégeket otthonukban elszállásolták, vagyis vendéglátó házigazdaként járultak hozzá a programhoz.
A megnyitó ünnepségen P. Holczinger Ferenc igazgató üdvözölte a résztvevőket és méltatta a projekt jelentőségét.
Egész napos közös munka és ötletelés gyümölcseként a hulladékgazdálkodást népszerűsítő, informatív plakátok, továbbá a diákok ötleteit vizuálisan megjelenítő tablók és online felületek készültek.
Az egyik foglalkozás gondolatébresztőjeként a diákok Daniel Quinn Ishmael című könyvéből dolgoztak fel részleteket.
A projekt résztvevői nemcsak az iskolában tartottak foglalkozásokat, hanem meglátogatták a Miskolci Hulladékfeldolgozót (MIREHUKÖZ) is, ahol interaktív kiállítás keretében ismerkedtek meg a helyi hulladékgyűjtés és hulladékgazdálkodás legkorszerűbb módszereivel, végigkísérhették a folyamatokat, műszemetet válogattak és kipróbálhatták a MIREHUKÖZ létesítményeit.
Minden résztvevő hazatérve meg fogja osztani a projekt eredményeit az iskolájában, e célbol iskolai projektnapot terveztek, és több online felületet készítettek a résztvevő iskolák diákjai számára. Folyamatban van még társasjáték, egyéb oktatási kellékek, közösségi médiakampány készítése is, melyek a projekt végére, vagyis nyárra fognak teljesen elkészülni.
A programot városnézés, egész napos buszos kirándulás Egerbe, fürdőzés a Barlangfürdőben, Miskolctapolcán, és számos szabadidős tevékenység színesítette, melyek során mind a tanár kollégák, mind a diákok jó hangulatú, baráti közösséggé kovácsolódtak. Az utolsó napon, hazaindulás előtt az is kiderült, hogy a diákok mivel töltötték a rendelkezésükre álló szabadidőt: egy körtáncot tanultak be, melyet a templomtéren adtak elő sok sok nevetés és örömteli viccelődés közepette.
Közös reflexiós beszélgetéssell zárult a projekt hivatalos része, amikor a diákok és résztvevő tanárok megosztották egymással a projekt tanulságait, saját érzéseiket és terveiket a projekttel kapcsolatban.

Dr. Demjén Péterné Rivasz-Tóth Kinga projektvezető nagyon nagy jelentőséget tulajdonít a nemzetközi együttműködési projekteknek. “Bár rengeteg háttérmunka, szervezés, tanári és szülői együttműködés, valamint logisztikai kreativitás szükséges, a nemzetközi projektek pedagógiai jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A diákok számára nagyon sokat jelentenek ezek a személyes találkozások és közös programok. A vegyes nemzetiségű csapatok közös ötletelések, kutatások és kreatív alkotó folyamatok során megismerkednek egymás országainak kultúrájával, egymás gondolkodásmódjával, az ottani problémákkal és megoldási kísérletekkel.”
Kilenc vendégtanár és a JEZSU közösségéből tizennégy pedagógus vett részt a projekt lebonyolításában, illetve a egyes programok segítésében, biztosítva az interdiszciplinaritást, hiszen a téma nem tantárgyhoz kötött, sokkal inkább szemlélet- és gondolkodásmód formáló.
A reflexiós találkozáson egyértelműen kiderült, hogy minden résztvevő mennyire hálás mindazért, amit az együtt töltött nap alatt tapasztaltak. Többen elsírták magukat a meghatottságtól, és elmondták, milyen sokat jelentett számukra a barátság, csodálatos, vendégszeretet, nagylelkű vendéglátó családok, a csapatmunka.
A tanárok kiemelték a diákok nyitottságát megköszönték, hogy olyan komolyan vették a feladatokat, és hogy a projekt e fázisának valamennyi célját sikerült megvalósítani.
“Kicsit kockázatos összeterelni egy csomó tizenévest, hiszen nem tudhatjuk, hogy fog elsülni. Most azt láttuk, hogy a fiatalok megnyíltak, élvezték a közös együttlétet és boldogok voltak” mondta az egyik vendég tanár.
A vendégek és a szervezők valamennyien köszönetet mondtak Tringel Mariann pályázati referensnek a projekt háttér támogatásáért. Dr Bukovszki Edit igazgatóhelyettes záró szavai szerint “Jó volt látni, hogy az Európai Unió jövője reményteli, hiszen ezek a fiatalok nem a politika szintjén találkoztak. Ők azok, akik Európát jó hellyé tudják majd formálni. Olyan hellyé, ahol jó élni.”
(Szelenge Judit)

Last modified on Thursday, 18 November 2021 15:21