• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Spárta-Athén-Bizánc - „Görög nap” a Miskolci Egyházmegyében

Spárta-Athén-Bizánc - „Görög nap” a Miskolci Egyházmegyében

Idén is megrendezésre került a miskolci középiskolás görögkatolikus diákok találkozója. Hat középiskola képviseltette magát: Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola, Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola, Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium, Lévay József Református Gimnázium, Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium (a rendezvény házigazdája).

 

Nagy várakozás és szervezés előzte meg találkozónkat, melyre kb. 250 görögkatolikus diák és kísérő tanáraik jöttek el. A találkozó fővédnöke Dr. Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke volt. Isten áldását kérve a nap megszentelését Szent Liturgiával kezdtük, majd 3 helyszínen 9 csoportban igyekeztünk emlékezetessé tenni a délelőttöt. Spárta volt az első helyszín (sportpálya), ahol testünket próbáltuk fölkészíteni, lendületbe hozni, kicsit „fölébreszteni”, a következő helyszínre. Ez az állomás az Athén nevet kapta, mert az értelmünket igyekeztünk ismeretekkel gazdagítani. Leginkább a közelgő egyházi ünnepünkről, Krisztus mennybemeneteléről, ill. görög rítusunkról. A „test-szellem- lélek” hármasából végül a Lélek teljesítette be a nap küldetését. Ez a helyszín a Bizánc nevet kapta, aminek a templom adott otthont.
Tehetséges diákjaink közül néhányan zenés előadással készültek, s örvendeztettek meg bennünket. Következett a nap kiértékelése és a díjak átadása. Egymást megismerve, kapcsolatokban és ismeretekben gazdagodva búcsúztunk el.
Sok erő és lendület van fiataljainkban, akik Krisztuskövetésüket lendülettel és jókedvvel töltötték meg. Isten áldása és a Szentlélek kegyelme tartsa meg őket küldetésükben.
Boronkai József