• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Gondoskodó szívvel, otthon a teremtett világban - közösségi nap

Gondoskodó szívvel, otthon a teremtett világban - közösségi nap

Virágültetés, sepregetés, padfestés, parktisztítás, szeretett osztály-levendulaágyásunk gyomlálása. Felsorolni is sok, mennyi tennivaló akadt, de mindenre volt elegendő szorgos kéz. A JEZSU tavaszi közösségi szombatja az épített és természetes környezet iránti tiszteletteljes gondoskodás jegyében telt. (képek ITT) Az iskola parkjának és tereinek rendbe tételét a nagyobb gimnazisták...

vállalták, a legnagyobbak szakmai hozzáértést és odafigyelést igénylő padfestést végeztek, míg a kisebbek szülői vagy osztályfőnöki irányítással, a fenntarthatóság jegyében kézműveskedtek, természetfilmet néztek, osztályt takarítottak.Minden osztály kitakarította saját osztálytermét, sőt, volt olyan osztály is, aki egy jelen nem lévő osztályét is. A virágültető osztály a kertész, és virágokat szerető osztályfőnökük vezetésével balkonládákba ültettek rengeteg muskátlit.
A nyolcadik évfolyam a kultúrával ismerkedett, kóstolgatva, hogy lesz-e kedve felsősként ezzel a nyelvvel foglalkozni. A francia nyelv vonzerejét tanáraink és a 10-12. évfolyamos frankofón diákok mutatták be a nyolcadikosoknak.
A 100 jelentkező számára szervezett kínai programokat kínai vendég tanárok és egy igazi, bár nem kínai kung-fu mester tartották. Két 11.-es osztály egy közeljövőben esedékes lengyelországi kirándulásra készült fel, és voltak, akik a lelkészség által szervezett - szintén a teremtett világ témájához kapcsolódó - előadáson, illetve beszélgetéseken vettek részt.
A közösségi nap pedagógiai célja, hogy diákjaink még jobban otthon érezzék magukat a teremtett világban, és tisztelettel, szeretettel és hálával gondoskodjanak az épített környezetről is. A leghatásosabb módja a fenntarthatóságra nevelésnek az “észrevétlen” tevékenységek általi tanulás. Egy kínai mondás szerint “amit hallok, elfelejtem, amit látok, arra talán visszaemlékszem, amit csinálok, az örökre a szívemben marad”. “Aki már kapirgált odaszáradt rágót egy pad aljáról, az biztos nem fogja többé odaragasztani” jegyezte meg egy diák. Azt is láthattuk, hogy aki ősszel levendulát ültetett, az tavasszal szívesen ki is gyomlálja. 2022. április 23. (Szelenge Judit)

Last modified on Saturday, 23 April 2022 10:42