• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Ignatlon - Szent Ignác akadályverseny

Ignatlon - Szent Ignác akadályverseny

Ha hallom elfelejtem, ha látom, talán valamit megértek belőle, ha csinálom, a sajátommá válik. Ez volt a június 13-i Szent Ignác napi Ignatlon módszere, amikor is a tanév és a Szent Ignác év egyik lezáró eseményeként Loyolai Szent Ignác életét követő akadályversenyen vett részt szinte mindenki a JEZSU-ban. Az ötödik évfolyamtól a tizdeikig minden osztály végig kísérte Ignác életének fontos eseményeit. (Fotók ITT). Hat életállomás, melyet valamilyen játékos feladattal, többek között vízzel teli lavórok lábon egyensúlyozásával, leláncolt osztálytárs...

kiszabadításával, aszfaltrajzolással, rengeteg nevetéssel, mozgással éltek át a diákok.  A szent mozgamas élettörténetét már jezuitika és hittan óráról, rajzfilmekből, és leginkább az Ignác musicalből mindenki ismeri, hiszen az egész közösség látta a Magis kórus előadását. Mégis, eljátszani, átélni, amint “Rómába ér, beül az iskolapadba, bebörtönzi majd kivizsgálja őt az inkvizíció, találkozik egy mórral (mi is történt ott?), elhajózik a Szentföldre, misszióba küldi társait...” nagyszerű élmény. Hogy miért fontos ennek az 500 évvel ezelőtt élt, lovagból lett szerzetesnek az életét minél mélyebben megismerni? A magától értetődő - “mert jezsuita iskolába járunk és ő alapította a fenntartónkat, a Jézus Társaságát” - válasz mellett talán még sokkal fontosabb, hogy életének állomásai során alakult ki az a lelkiség, amelyet iskolánk lélegez, aminek alapján tanítványainkat neveljük, amely segíti majd őket egész életük folyamán Istennek tetsző, kiteljesedett életet élni.

Köszönet a szervezőknek (JEZSU iskolalelkészség), az ofőknek (derekasan végig csinálták a pályát, és közben a többnyire 5 zsák bolhaként viselkedő osztályukat is terelgették) és a 11. évfolyamosoknak, akik a hat állomáson fogadták, játszatták, pontozták és csupa jóra tanították a kisebbeket, felbecsülhetetlenül nagy segítséget nyújtva ezzel az iskolalelkészségnek és az osztályfőnököknek. 

Last modified on Friday, 17 June 2022 10:22