• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Könyvtárat szerető diákok jutalomkirándulása

Könyvtárat szerető diákok jutalomkirándulása

Aki a könyvet szereti, jól jár, ha a könyvtárat is használni tudja... És különben is, semmilyen szempontból nem jár rosszul. Az olvasástól nemcsak az agya barázdálódik még jobban, miközben a fehér alapon sorakozó sok kis fekete jelecskéből képeket, történeteket, érzelmeket gyárt és él át, de de jutalomkirándulásra is mehet! A könyvtárhasználati vetélkedőn jól szereplő diákok, Bóka Illés, Csilek János, Csilek Adél és Kiss Balázs Sárospatakon jártak. Marincsákné Nagy Ildikó tanárnő beszámolója a tartalmas kirándulásról:...

Az idei irodalmi és könyvtárhasználati vetélkedő témája Antoine de Saint-Exupéry Kis hercege volt. A feladatlapot legügyesebben kitöltő diákok egy jutalomkiránduláson vehettek részt.

Sárospatakon a napunk első útja a Líceum kertjén keresztül a múzeumba vezetett ahol iskolatörténeti és egyházművészeti kiállítást néztük meg. Láttuk a Lorántffy Zsuzsanna által készített úrasztali terítőket, amelyek úrihímzéssel készültek. Lorántffy Zsuzsanna I. Rákóczi György fejedelem felesége volt a XVII. században. Sárospatakon már 1531-től iskola működött. A múzeumban bemutattak egy korabeli berendezett tantermet, érdekességként elmondták, hogy a pataki diákok hajnal 3 órakor keltek, a saját szobájukat maguk fűtötték, nem voltak elkényeztetve.

Láttuk Comenius szobrát, aki, modern, haladó szellemiségű pedagógus és író volt. Ő vezettette be az órák közötti szüneteket. A múzeum megtekintése után átsétáltunk a könyvtárba, ami a XIX. század elején épült Pollach Mihály tervei alapján. Pollach a magyar klasszicista építészet egyik legkiválóbb építésze. Fő műve a Magyar Nemzeti Múzeum. Az általunk  meglátogatott teremkönyvtár minden része fából készült. A gyűjtemény nagyrésze latin nyelven íródott, kisebb része németül és magyarul.

A nap második felében a Rákóczi Múzeumban jártunk, ahol a "Rákócziak dicső kora" kiállítást néztük meg. A magyar történelemben jelentős szerepet játszó Rákóczi család életébe tekintettünk be. A kiállítás egy részében a lovagok öltözetét is felpróbálhattuk.

A gótikus vártemplom előtti téren Szent Erzsébettel és férjével fotózkodunk.

Zárásképpen a kirándulásokon megszokott sütizés sem maradt el. Kicsit elfáradva, de ismeretekkel gazdagodva értünk haza a Bodrog-parti Athén városából.

A kirándulás a Jezsuita Nevelésért Alapítvány támogatásával valósult meg. Köszönet érte! (Marincsákné Nagy Ildikó)