• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Hasznosítsd, Nem Szemét! - Erasmus diákmobilitás Portugáliában

Hasznosítsd, Nem Szemét! - Erasmus diákmobilitás Portugáliában

A “SaveNotWaste” Erasmus diák mobilitási projekt keretében hat 11. évfolyamos diákunk utazott Portugáliába, hogy folytassák a munkát, amelyet Miskolcon, az első projekt találkozón elkezdtek 2021-ben. Geszti Imre, Köcski Nikolett, Makkai Domonkos, Marincsák Anna, Osvay Zsófia és Sike Barnabás az észak-portugáliai Marco de Canaveses városban lévő szakképző iskolába látogatott el 2022. május 16-20-ig. (Fotók ITT). A portugáliai állami fenntartású iskolában a víz tisztasága és a műanyag hulladék konstruktív újrahasznosítása volt a fő téma...A mintegy 2000, 14-18 éves diákot oktató iskola teljes közössége igyekezett bekapcsolódni a 40 fős projektbe; mindenki meg akart ismerkedni a vendégekkel, mindenki kíváncsi volt a külföldi diákokra, “A szakácstanulók főztek, a cukrászok finomakat sütöttek, a divattervezők és a művészetet tanuló diákok kiállították hulladékból készített tárgyaikat, az énekesek énekeltek, a zenészek koncertet adtak, de a villanyszerelő tanulók vagy a testnevelő asszisztensek is ugyanúgy jelent voltak a vendégek körül minden egyes napon”.
“Az iskola igazi öko-iskola, nemcsak a projekt miatt, hanem egyébként is folyamatosan zajlik a diákok érzékenyítése a témára. Mivel nagy szerepet kap a képzésben a kreativitás fejlesztése, számos alkotó technikát fedeztetnek fel a diákokkal, kipróbálnak mindenféle anyagot, igen, a szemetet is, amelyekből rengeteg hasznos vagy dekoratív műalkotás készül. A diákok alkotásai folyamatosan ki vannak állítva az iskola tereiben. Ez nagyon jó hangulatúvá, élővé és vidámmá teszi az amúgy modern, inkább funkcionális mint szép belső és külső tereket.”
A programban szerepelt a közeli folyó víztisztaságának mérése és elemzése, vízlábnyom illetve ökológiai lábnyom számítás, veszélyeztetett állatok megismerése, hulladéknak számító anyagok, pl. régi könyv, kupak, műanyag hulladék felhasználása. “Ők az elhasznált dolgokat konténerekbe gyűjtik, és újrahasznosítják. Ledarálják a műanyagot, és válltáskát meg hasonló, dekoratív, sőt, akár hasznos tárgyakat készítenek belőle. Nagyon kreatívak. A tárgyak nem eladásra készülnek, a cél inkább szellemi befektetés, a környezettudatos gondolkodásmód, a környezet iránti érzékenység erősítése.”
A magyar csoport tagjaira a vendéglátók érdeklődése, nyitottsága és a vendégszeretet megnyilvánulásai nagyon mély benyomást tettek: “Amikor megérkeztünk, sorban álltak és virággal fogadtak bennünket.” “A szakács és cukrász tanulók azon igyekeztek, hogy minden nap megmutassanak valamit a portugál konyha jellegzetes ételeiből és a tipikus portugál sütikből.” “Mindenkit érdekelt, hogy miről szól ez a projekt, még a szülők is eljöttek a közeli falvakból és ételeket hoztak. Vendégül láttak minket.” “Érezni lehetett, hogy mindenkit igazán érdekel a projekt. A diákok és a tanárok, sőt az egyéb munkatársak is szinte versengtek, hogyan tudnának bekapcsolódni.” “Mindenkit felköszöntöttek, ha véletlenül pont erre az időre esett a szülinapja. Előre kibányászták a projekt dokumentációból, hogy kinek lesz majd születésnapja, és meglepetés partit rendeztek. Marcia tanárnő 18-as alakú tortát sütött nekem, mert Portugáliában lettem nagykorú.”
“Úgy tűnik, az egész város nagyon környezettudatos. Komolyan veszik a szelektív hulladékgyűjtést. Vandalizmust sehol nem tapasztaltunk sem az iskolában, sem a városban.”
Diákjainknak feltűnt, hogy a portugál iskolában a diákok lazák, nem szoronganak, de nagyon fegyelmezettek és komolyan dolgoznak az órákon. “Az osztályok ajtaja nyitva van, bent a rengeteg diák, dolgoznak, csend és rend van. Úgy éreztük, mindenkit érdekel az, amit tanul.”
Diákjaink a rengeteg pozitív élmény mellett hasznos tapasztalatokat is gyűjtöttek, és arról számoltak be, hogy számos területen fejlődtek az utazás során. “Én kiléptem a komfortzónámból, eddig ki nem állhattam a sportolást, de itt valahogy supoztam is, kajakoztam is, és nagyon élveztem.” “Én el tudtam engedni a vizsgák miatti szorongásomat, pedig nemsokára érettségi, de sikerült felszabadultan, inkább az utazásra és az új élményekre figyelni.” “Úgy érzem, nyitottabbá váltam, lazább lettem, kicsit könnyebben tudtam idegenekkel kapcsolatba lépni.” “Sokkal bátrabban megszólalok angolul... végre.”
Rivasz-Tóth Kinga projektért felelős tanárnő szerint ez volt az egyik eddigi legjobb JEZSu-s projekt utazás: “Nagyon jó csapattal mentünk, a diákjaink nagyon pozitívan vettek részt és a többi ország csoportjaival is remekül tudtunk együttműködni. Maga a fogadó intézmény pedig ideális környezetet és lehetőségeket teremtett a közös munkához, a program célkitűzési maximálisan megvalósultak. Kollégáimnak is hálás vagyok a közös munkáért, Bukovszki editnek sé Tringel Mariannak, akikkel közösen szerveztük ezt a mobilitást.”
A “SaveNotWaste” projekt következő állomása Spanyolországban lesz, ahol folytatjuk a munkát, vagyis a környezettudatos látásmód erősítését a diákokban. A több tanéven átívelő projektben lengyel, litván, magyar, spanyol és portugál középiskolások vesznek részt.

Last modified on Wednesday, 22 June 2022 12:55